#WorkFromHome: Cum decurg zilele unor părinți în plină izolare acasă

Home $ Articole $ #WorkFromHome: Cum decurg zilele unor părinți în plină izolare acasă

by | Apr 2, 2020 | Articole

Cum decurge treaba asta cu #workfromhome? Vă vine să vă urcați pe pereți în casă? Nu mai suportați singurătatea, plictiseala, alte aberații de genul? Imaginați-vă cum ar trebui să vă împărțiți ziua între lista de task-uri (care pare-se că e mai lungă la majoritatea subit) și grija pentru un copil – ce mănâncă, cu ce își ocupă timpul cât nu puteți să-i acordați atenție totală, dacă se descurcă la teme etc. Cool, nu? Unii chiar sunt în situația aceasta, haideți să vedem cum se descurcă, cum s-au schimbat zilele pentru ei și care-s provocările principale.

Georgiana Iancu tocmai a intrat în a 3-a săptămână de carantină, work from home și home-schooling. Chiar dacă ea era deja obișnuită cu munca de acasă, faptul că acum toții membrii familiei sunt prezenți și au diverse activități, este o încercare. Un lucru care a ajutat-o foarte mult este că, încă din prima zi de întrerupere a cursurilor la școală, învățătoarea fiicei sale de 7 ani a continuat orele cu copiii. La început prin trimiterea de teme și activități, iar mai apoi activând școala online, live, pe același orar, în intervalul 9-13. Așadar, dimineața, micuța e prinsă cu școala, în camera ei, iar părinții încearcă să petreacă timp cu ea în pauzele de lucru. Între aceste pauze, ea desenează, face lego, se costumează, se uită la serialele preferate sau pe Youtube la tutoriale de DIY, iar seara se regăsesc la ora de citit din Harry Potter.

La începutul zilei ne anunțăm ce program are fiecare, mai ales ce call-uri mai stricte și importante sunt planificate și facem tot posibilul să respectăm liniștea în acele intervale de timp. Ajută și faptul ca avem fiecare setat “bancul de lucru” în camere diferite.

Copiii sunt exemple bune de adaptabilitate, deci cea mică nu suferă nici de lipsa prietenilor ei, pe care îi sună pe WhatsApp sau Facebook Messenger și fac împreună jocuri sau povestesc. În mod clar, s-au cam pierdut regulile de acces la device-uri în perioada aceasta. Alte provocări în familia lor momentan sunt: menținerea unui program de luat masa și crearea unui meniu gustos și sănătos, în condițiile în care Georgiana declară că nu sunt deloc pasionați de gătit, dar și activitatea fizică. În ceea ce o privește pe cea din urmă, au fost motivați de ora de educație fizică online a fiicei lor și de câteva zile au început să facă împreună, toți 3, câte o oră de sport.

Până acum nu au existat plângeri referitoare la mâncarea preparată și ne bucurăm că avem șansa să luăm zilnic 3 mese împreună. E ceva foarte mișto pentru dinamica familiei. Mai apoi, referitor la mișcare, în pauzele de muncă ieșim pe terasă și ne bucurăm de aer curat, trambulină, dat pe bicicletă în cercuri, joaca cu câinele sau darts. Ne lipsește să ieșim din casă, să mergem în parc, în oraș sau la prieteni și bunici, dar ne bucurăm mai mult de noi, ca familie restrânsă, ne descoperim mai bine și învățăm să ne sprijinim la greu.

Valentin Vesa este Community Manager la Cloudflare, o companie ce ajută mii de business-uri să rămână online și în siguranță zilnic. Munca lui presupune și foarte multe delegații, așa că, autoizolarea și obligativitatea de a sta în casă i-a adus o apropiere mai mare de familie – soția și cei doi copii. Au timp de povești și depănat amintiri, se uită pe fotografii și fac diverse jocuri care le antrenează memoria. Au timp berechet acum să recupereze timpul pe care nu l-au petrecut împreună, povestesc pe îndelete și planifică chestii de făcut “după criză”.

Am transpus programul normal de lucru și acasă, în timpul izolării, cu mici modificări. Mă trezesc la 7:30, încep lucrul la 09:00, la prânz am pauză de masă, după care mă întorc la birou (în living), urmează un power nap la ora 15:00, cina la 18:00, call-uri cu colegii din USA și trimis rapoarte / email-uri, după care încheiem ziua cu un film în familie. Mi-a făcut o listă cu filmele care îi plac soției mele și încă nu le-a văzut și ne facem timp seara să ne uităm împreună, pe perete, folosind un video proiector și Netflix că sursă. Marțea și joia, de la 21:00, avem program de livestream de la BisericaVia, iar duminica de la 10:00. Credem că trebuie să ne păstrăm și spiritualitatea vie.

Din fericire, Hanna și Luca sunt doi adolescenți responsabili, iar programul de peste zi este aproape similar cu cel de orar școlar. Unii profesori au mutat orele pe Zoom, Google Class sau Microsoft Teams. Tehnologia permite, astfel, să poată să-și continue orele și activitățile extracuriculare. Valentin spune că ajută foarte mult că au deja o disciplină personală și se bucură să vadă că funcționează și pe perioada asta de criză.

Florina Popirtac are un job ce presupune interacționare cu persoane din HR și management al companiilor mari, având un rol comercial și operațional în sfera resurselor umane. A trecut complet la programul work from home de 3 săptămâni, împreună cu soțul ei, cu care își sincronizează calendarul pentru a fi back-up unul pentru celălalt atunci când au un call. Pentru restul activităților, care presupun comunicarea prin e-mail sau gestionarea unor sisteme online, pot avea copiii lângă ei pentru că, fiind doi, se joacă împreună. Ei le pregătesc diverse jocuri online, Xbox, sau ies afară în curte, unde au amenajat un mic părculeț.

În aceasta perioadă, când vedem schimbare la tot pasul, când suntem nevoiți să modificăm modul în care muncim și relaționam, să ne reinventăm, una din opțiuni este să acceptam că ceea ce este în controlul nostru este modul în care ne raportăm la ce ni se întâmplă. Asta înseamnă conștientizare, reziliență, managementul schimbării – competențe esențiale pentru a face față acestor timpuri. Noi survolăm platforma UDEMY de cursuri online, unde puteți găsi o serie de ateliere gratuite pentru dezvoltare personala, competente tehnice, ateliere pentru copii.

Cecilia Ianachis este expert contabil de 20 de ani și coordonează o echipă de 14 fete. Au reușit să se organizeze și lucrează de acasă, evitand astfel riscurile la care ar fi fost supuse atunci cand primeau documentele fizic. Ziua începe și se termină cu un meeting via Skype. Stabilesc ce are de făcut fiecare, prioritizează problemele și apoi se ocupă de rezolvarea lor.

Am constatat că pe timp de criză, noi, cei din contabilitate / consultanță, muncim de 10 ori mai mult decât în vremuri normale. E greu să stăm pe linia de plutire cu task-urile care se schimbă de la oră la oră, să sprijinim clienții, să le înțelegem neliniștea când își văd afacerile murind. Trebuie să le dăm încredere, să păzim site-ul Monitorului Oficial toată ziua, că poate apar reglementările așteptate.

Chiar dacă acum e mereu acasă, parcă zilele decurg ca și cum ar fi în continuare la birou. Abia spre seară simte că se reunește cu întreaga familie – soțul și cei doi băieți, și au câteva clipe de liniște. În timpul zilei – ”vorbesc la telefon și urmăresc zeci de emisiuni TV că poate-poate mă clarific cu șomajul tehnic”. Fiecare membru al familiei încearcă să își respecte programul, baieții să se ocupe de școală, teme și proiecte, iar ea de clienți, clienți și iar clienți.

Oricum e greu / imposibil să mă imaginez în timpul zilei, de luni până vineri, în intervalul 8-18, învârtind în oale sau făcând prăjituri. La cât îmi sună telefonul zilele astea, s-ar arde toate.

Marius Mocian – savvy entrepreneur, loving husband, and proud father-of-three. Când le pui pe toate laolaltă în carantină, clar dai de niște provocări. Lucrul de acasă a determinat și schimbarea programului zilnic. Datorită copiilor, de 1, 3 și 5 ani, nu poate avea un program foarte strict, fiind important sa le aloce și lor timp.

Mă trezesc la 4 dimineața și lucrez până undeva între 7 și 8, ora la care se trezesc copiii. De când se trezesc și până la 9 ne pregătim pentru ziua care începe și luăm micul dejun. Între 9 și 10 stau eu cu cei mici, pentru ca soția mea să aibă timp pentru ea. Între 10 și 12 lucrez din dormitor. Între 12 și 13 luăm prânzul cu toții. Între 13 și 17 mai am câteva ore de lucru. Apoi, de la 17, petrec timp cu copiii, îmi ajut soția, ne pregătim de cină. Între 19 și 21 reușim să ne punem la somn toți. Cum reușim așa de repede? Avem jaluzele exterioare și putem face “noapte” mai repede.

Pe parcursul zilei, soția lui Marius face diverse activități cu copiii, el recunoscând că au noroc că ea are timpul necesar pentru ei, că poate ”duce greul”. Este foarte important să se poată sincroniza pentru a avea timp atât pentru lucru, cât și pentru treburile casei și copii și îi este recunoscător acesteia pentru că îi este alături și îl înțelege.

Doriana Antohi este Social Media Manager la Bannersnack și mama celui mai vesel copii din câți cunosc, care numai bine a început să spună primele cuvinte în perioada aceasta de izolare și își desfată părinții cu tot felul de povești una-ntruna. Când în prinde. Norocul lor este că se pot baza pe ajutorul bunicii din dotare, care locuiește cu ei.

Ne trezim în jur de 7:30. Schimbăm, spălăm și hrănim copilul, apoi îl predăm bunicii. Ne spălam și îmbrăcăm și noi, apoi ne apucăm de treabă. Lucrăm amândoi remote deocamdată și ne-am organizat un mic birou în dormitor. De la 12 la 13 avem pauză, când fie ieșim la alergat (mai nou), fie la cumpărături (dacă e cazul). Sunt și zile în care nu ne luăm pauză de prânz deloc. Apoi continuăm cu munca, cu mici pauze de joacă cu copilul. Pe la 5:30-7:00, depinde de cum terminăm, ieșim puțin în curte, apoi îl pregătim pe cel mic de somn, ora lui de culcare fiind 8. În timp ce unul dintre noi îl adoarme pe bebe, celalat se ocupă de diverse treburi casnice. Apoi ne punem la un film și ziua-i gata.

Programul acesta se repetă în fiecare zi lucrătoare a săptămânii. Doriana spune că soțul o susține foarte mult moral în această perioadă, el fiind cel care-i cu picioarele pe pământ, iar ea ușor mai panicată de fel. Își sună prietenele zilnic pentru a nu pierde conexiunea cu ceilalți și are noroc că locuiește la casă, lângă pădure, și mai poate face o plimbare scurtă sau respira niște aer curat.

Roxana Petrean este fotograf. Atât ea, cât și soțul, lucrează ca freelanceri și sunt obișnuiți să lucreze de acasă, la fel cum nu sunt străini de perioadele cu un volum de muncă mai scăzut. Acum 3 săptămâni și-au încetat activitatea și stau acasă cu băiețelul lor de 9 ani. Andrei este în clasa a II-a, în consecința, volumul materiei școlare e mai redus. Pe Google Classroom, învățătoarea postează săptămânal teme la limba română și matematică.

Am stabilit ca aceste teme să le facem între 10-12, dar de cele mai multe ori, o jumătate de oră este suficientă. În plus față de temele date de învățătoare, am mai stabilit o oră de citit. În rest, avem program de multă-multă joacă, de la Minecraft și până la Fortnite. Încercăm pe cât posibil să stăm cât mai activi, facem sport zilnic, gătim, ne jucăm pe Xbox, facem campionate de cărți și board games cu copilul din dotare, ne uităm mult la Netflix, HBO Go, tutoriale, Youtube și citim. Încercăm să ne sunăm o dată la 2-3 zile prietenii, familia, să rămânem cât de cât conectați cu ceilalți.

Corina Brândușan, om de comunicare și PR, se află în autoizolare cu familia (soțul Andrei și fetița Maria) din 14 martie. Să stai doar acasă cu un copil de 1 an și 4 luni care e extra energic și foarte curios nu e chiar floare la ureche, iar munca alături de cea mică a devenit, practic, misiune imposibilă. Are nevoie de atenția Corinei 100%. De fapt, chiar 150%.

Sunt în maternitate în perioada asta, nu am limitările și rigorile unui job “from 9 to 5”. Sunt implicată în unele proiecte pentru că am noroc de prieteni care nu mă “lasă” să mă plictisesc: vin spre mine cu tot felul de inițiative comunitare și sociale și îmi cer ajutorul. Încerc să îi ajut, atunci când pot. Lucrez când doarme Maria sau când stă soțul meu, Andrei, cu ea. În rest, timpul meu îi e dedicat ei: joacă, masă, cotrobăit prin sertare.

Maria are două tronsoane de somn în timpul zilei, de câte o oră (dimineața și după-amiaza), iar seara după ora 20:30, când ea adoarme, Corina reușește să mai scrie, să citească, să răspundă la mailuri și să facă matching între oameni și proiecte. Citește zilnic și alege cărți care să o ajute să se organizeze, să prioritizeze, dar și să se relaxeze. Seara, înainte de culcare, se uită la tot soiul de standup-uri sau scurtmetraje, uneori practică meditație ghidată sau un pic de sport.

Mă ajută mult activitățile, încerc să fiu activă, atât cât pot, în condițiile date și cu limitările evidente. Mă încarcă aerul și ieșitul afară – noi obișnuiam să stăm mult afară, în parc, la plimbări și să călătorim. Ne lipsesc mult activitățile astea, iar acum ne adaptăm: stăm afară, însă doar pe balcon, mai ales la prânz, când bate soarele în balconul nostru. Fac zilnic exercițiile propuse de soțul meu, Andrei Țigănaș, care are în fiecare dimineață un live pe pagina lui de Facebook cu exerciții în timp real de voce și dicție, de la 9:00. E amuzant, râdem mult. În plus, e și util, elimin instant stresul și pe noi ne ajută să vedem cum putem dezvolta pe viitor proiectul.

Cătălin Ilisiuan, producător, scenarist și regizor la proiectul Mircea Bravo, are o fetiță de un an și 8 luni și lucrează de acasă cam 3 ore pe zi, în rest bucurându-se de timpul cu familia și jucându-se mult cu cea mică. Se trezește pe la 7 jumătate, ia micul dejun în familie, iar de la 10 încep activitățile de muncă. După caz, ele pot fi ședințe de creație cu colegii (prin Zoom), scriere de scenarii, producție, regie de la distanță pentru materialele filmate de Mircea, editare video, programarea postărilor, call-uri cu clienți, chestii administrative organizatorice. Task-urile nu le face doar dimineața. Se întâmplă să lucreze și după prânz, deci programul e super flexibil.

A fost o scurtă perioadă în care ne-a fost greu să ne acomodăm la work-flow-ul din carantină, dar echipa s-a adaptat la noua situație. Gândim doar materiale care se pot filma în casă sau în curte, cu cât mai puțini oameni implicați în producție. Carantina, pentru noi, e un motiv în plus să fim mai creativi și să livrăm umor oamenilor care ne urmăresc, mai ales că e nevoie de așa ceva în perioada asta.

Eva e la vârsta la care nu prea se joacă singură. El și soția se joacă alternativ cu ea, în momentele în care celălalt e ocupat. Au încercat să îi stimuleze creativitatea cu cărți, cu planșe, cu activități senzoriale, ieșiri în natură, pentru că de câteva zile s-au mutat la casă și se bucură din plin de curte și spațiul de afară.

Cred că e foarte importantă atitudinea cu care vezi perioada asta. E clar că e o perioadă grea, dar ascunde și o grămadă de oportunități: poți să realizezi că nu banii sau recunoașterea profesională sunt cele mai importante, ci familia și starea ta interioară. Odată ce conștientizezi asta, e mai ușor să treci peste perioada asta de izolare și să te bucuri că poți fi alături de cei dragi, că poți găti alături de partenera de viață, că ești sănătos. Eu mă gândesc tot timpul că adaptarea mă face un om mai puternic, mai bogat în experiențe, mai sigur pe mine. De asemenea, am săptămânal o ședință de psihoterapie, meditez destul de regulat și mă întâlnesc ocazional cu prietenii – online.

Pentru voi cum decurge carantina cu copiii?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!