Doza săptămânală de vești bune din Cluj #4

Home $ Articole $ Doza săptămânală de vești bune din Cluj #4

by | Apr 27, 2020 | Articole

Ultimele noutăți spun că de pe 15 mai vom putea ieși afară fără declarație. Sună de parcă lucrurile se îmbunătățesc, dar asta nu înseamnă că nu va mai exista deloc pericol. Va trebui să purtăm în mod obligatoriu mască de protecție și distanțarea socială rămâne și ea valabilă. Plimbările vor fi admise, în schimb, dar în grupuri de maxim 3 persoane.

Noi suntem aici să îți amintim că încă mai este nevoie de ajutor către spitale și cadrele medicale. Am conceput această listă pentru ca tu să poți începe cu câteva vești bune săptămâna și să ai acces ușor la inițiativele care încă au nevoie de donații. Better safe than sorry, right?

[forqy-divider type=”solid” color=”default”]

Ultimele vești bune & cum te poți implica
…așa, ca să scăpăm cu toții cu bine

1. Realizări și campanii de la UBB
Universitatea Babeș-Bolyai este alături de clujeni în bătălia cu virusul. Drept dovadă, fundația UBB a donat până acum 100 de combinezoane și a contribuit financiar la confecționarea a peste 2.000 de viziere din material plastic transparent. Aceștia au realizat și două campanii de consiliere psihologică, una pentru tinerii cu vârste între 11-16 ani și una pentru seniorii care se simt îngrijorați în această perioadă. Dacă cunoști pe cineva care este anxios, îi poți spune și lui despre asta.

2. Ajutor pentru cei din linia întâi de la eMAG, Banca Transilvania, Mobexpert și Bitdefender
eMAG s-a alăturat cauzei cu o campanie de donare dedicată personalului medical care luptă în linia întâi. Echipamentul de protecție pentru un medic din prima linie, timp de o zi, este în valoare de 500 lei, sumă care nu este ușor de obținut, având în vedere numărul mare de cazuri care apar zilnic. Poți dona și tu pentru a ajuta medicii direct de pe site-ul eMAG.

3. Intervenție de urgență în comunitățile rurale de la World Vision Romania
Fundația World Vision România susține în această perioadă 7.800 de copii şi părinţi vulnerabili din 63 de comunități rurale aflate pe teritoriul a cinci județe (Cluj, Dolj, Ialomița, Vâlcea, Iași și Vaslui), oferindu-le pachete cu alimente de bază, articole de igienă și rechizite. Valoarea totală a acestor donații se ridică la peste 150.000 de euro. Dacă vrei și tu să susții aceste familii, poți dona aici.

4. Campanie de donare de la VeDem Just către Romanian United Fund (RUF)
Cei de la VeDem Just au înființat o campanie de donare prin care susțin Romanian United Fund, organizație creată cu scopul de a facilita donațiile dinspre SUA spre România și comunitatea românească. Până acum s-au strâns puțin peste 68.000 lei, target-ul fiind de 199.920 lei. Dacă vrei și tu să donezi, poți intra aici, iar ca un bonus, îți lăsăm aici imnul vizierelor al celor de la VeDem Just.

5. Realizări de la JCI Cluj
JCI Cluj, prin campania Masă pentru medici, a reușit să livreze până acum 1.276 de meniuri către cadrele medicale din 3 instituții clujene. Dacă ești proprietarul unui restaurant din Cluj și vrei să te implici sau dacă vrei să donezi pentru a susține proiectul, poți găsi toate detaliile necesare în postarea de aici. Orice sumă ajută.

6. Fondul de urgență pentru spitale de la MagiCAMP către Romanian United Fund
Și cei de la MagicCAMP au realizat o campanie de donare către RUF, în cadrul căreia ajută spitalele cu echipamentul necesar pentru a combate virusul. Pentru a face față presiunilor prin care va fi supus sistemul nostru medical, trebuie să gândim în avans, iar exact asta fac toate aceste fonduri de urgență. Poți ajuta și tu intrând aici.

7. Inițiativă nouă de la AirUp
Air Up, o inițiativă locală din Cluj, își propune să dezvolte un ventilator mecanic open-source ușor de construit și care să poată fi folosit în situații de urgență. Un ventilator open-source este mai ieftin decât unul obișnuit, lucru care i-a motivat și pe cei din echipa de ingineri și medici de la AirUp. Dacă vrei să susții acest proiect, poți găsi toate informațiile aici.

8. Livrarea #12 și #13 de la Beard Brothers
Cei de la Beard Brothers par că nu se mai opresc din a face fapte bune. Un lucru cool este că nu ajută doar instituțiile din Cluj, unele dintre locațiile recente în care au dus materiale de protecție fiind Gherla, Dej și Huedin. Puteți vedea pe pagina lor livrările recente și ce au mai realizat, iar dacă vreți să îi ajutați, puteți găsi detaliile aici.


[forqy-divider type=”solid” color=”default”]

Chestii cool pe care le poți urmări săptămâna aceasta
…așa, ca să îți mai antrenezi mintea

1. Spectacole online de la Teatrul Național Cluj-Napoca
A apărut programul pe a doua parte a lunii aprilie de la Teatrul Național Cluj. Fiecare spectacol va fi încărcat pe site în ziua specificată începând cu ora 19:00 și va fi disponibil pentru vizionare timp de 23 de ore de la ora încărcării lui. Programul îl poți găsi aici sau pe site-ul oficial.

2. Evenimente noi de la IAA Young Professionals Cluj
IAA Young Professionals Cluj a pregătit pentru lunile aprilie și mai o serie de discuții online de tip panel dedicate următoarelor sectoare afectate de virus: fitness, turism, HoReCa, educație, health & beauty și evenimente. În cadrul discuțiilor, invitații își vor împărtăși experiența din domeniul în care activează și vor fi disponibili pentru diverse întrebări sau curiozități. Dacă sună bine, intră aici și înscrie-te mai repede la Serile YP Online.

3. Isolation Fest de la Cluj for Youth, ASUAD, Federația Tinerilor din Cluj și Art Bending
Dacă ești student și te plictisești în izolare, Isolation Fest s-ar putea să te ajute în acest sens. Pe 30 aprilie ești invitat de către cei de la Cluj for Youth la o degustare de vin pe Zoom (orice ar însemna asta). Poți găsi evenimentul lor aici.

4. Workshop virtual design & build de la Someș Delivery
Cei de la Someș Delivery vin cu un atelier pentru toți studenții arhitecți, urbaniști sau designeri din țară, pentru a-și putea REimagina un viitor mai sustenabil împreună. Vei putea dezbate câteva din problemele râurilor din orașele noastre și îți vei putea imagina o serie de intervenții și scenarii care să ne reconecteze cu apa chiar și în timpul distanțării sociale. Înscrierile se fac până pe 3 mai, iar evenimentul va avea loc pe Zoom în perioada 5-17 mai. Poți găsi mai multe informații aici.

5. Rețete de la Home Food Festival
Home Food Festival, primul festival online din România dedicat street food-ului, a împărtășit cu publicul din rețetele secrete ale vendorilor de la Street Food Festival. Ce sună mai bine: pui cu leurdă la wok, pulpă de miel la cuptor sau noodles cu sos de soia și unt de arahide? Poți găsi mai multe rețete pe pagina evenimentului.

6. Urban Talks: Designul orașelor după Covid 19 de la UrbanizeHub România, Urbasofia, de-a arhitectura și Herculane Project
UrbanizeHub organizează miercuri, 29 aprilie, o discuție care vrea să răspundă la întrebări legate de ce va urma după COVID-19. Cum vor arăta orașele viitorului și spațiile publice după această criză? Cum va fi arhitectura și designul orașelor după COVID? Ce se va întâmpla cu comunitățile urbane? Oana Chirilă, Sabina Leopa și Vera Marin sunt arhitecții care vor încerca să vină cu răspunsuri. Dacă sună bine pentru tine, poți găsi evenimentul aici.

[forqy-divider type=”solid” color=”default”]

Dacă vrei să ne ajuți cu recomandări pentru acest articol săptămânal, ne poți trimite un mesaj cu inițiativele pe care le știi.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!