8 concerte legendare pe care să le urmărești pe YouTube

Home $ Articole $ 8 concerte legendare pe care să le urmărești pe YouTube

by | Apr 28, 2020 | Articole, Recomandări

Muzica unește oamenii, încântă sufletele și destinde atmosfera imediat, indiferent de loc, timp sau condiții. De-a lungul anilor, stilurile muzicale s-au schimbat mult, iar altele au luat naștere și au devenit populare peste noapte. Există un loc special rezervat în inimile tuturor pentru muzica bună, pentru trupe ale căror melodii au devenit parte din cultură, pentru artiști care și-au lăsat amprenta nu doar în topurile muzicale, ci și în lume. Cu toate că acum trebuie să #stămacasă, asta nu înseamnă că nu putem fredona la unison cu mii de oameni melodii care au făcut istorie, interpretate live. Așadar, am pregătit mai jos o listă cu 8 concerte legendare pe care să le urmărești pe YouTube zilele astea. Let the show begin!

1. Prince
Recent s-au împlinit 4 ani de la trecerea în neființă a marelui artist, însă muzica sa a reușit să reziste testului timpului și să încânte inimile mai multor generații. Ar fi dificil să-l asociez cu un singur gen muzical; multitalentatul artist a făcut tranziția între pop, rock, funk sau R&B cu o ușurință imposibil de egalat. A fost cunoscut sub multe nume: Alexander Nevermind, The Kid, sau Jamie Starr, însă a rămas în istorie și în inimile tuturor sub numele de Prince. Fie că ești un pasionat al muzicii din anii ’80 sau pur și simplu rezonezi cu melodiile artistului, îți propun aici un concert live din anul 1985.

2. Blur
În cazul a foarte multe trupe, rețeta succesului a fost simplă: câțiva prieteni, un vis frumos și o pasiune comună: muzica. Acesta a fost și cazul trupei britanice de indie rock Blur, care s-a format în anul 1988, iar primul album, Leisure, a fost lansat 3 ani mai târziu. Trupa a trecut prin multe schimbări în materie de stil și abordare muzicală, însă a lăsat în urmă câteva hituri celebre precum Girls and Boys, Coffee and TV, There’s no other way sau Lonesome Street. Dacă vrei să experimentezi din nou (sau pentru prima oară) feeling-ul unui concert indie din anii ’90, iată aici un concert al trupei Blur din 1994.

3. Pink Floyd
Îmi place să cred că muzica bună e nemuritoare și că unii artiști și-au lăsat amprenta definitiv și irevocabil în istoria muzicală a lumii. Pink Floyd este una dintre acele trupe al cărei nume l-ai auzit poate chiar și fără să vrei încă din copilărie. E suficient doar să menționez piesa “Another brick in the wall” ca să realizezi cât de legendar a fost și rămâne acest grup muzical. De curând, trupa a lansat pe YouTube o versiune reeditată a concertului PULSE, susținut la Earls Court din Londra în anul 1994. Pe lângă faptul că readuce în prim-plan muzică bună în atmosfera clasică a anilor ’90, concertul are și scopul de strângere de donații pentru fondul de solidaritate destinat victimelor COVID-19, susținut de Organizația Mondială a Sănătății.

4. Radiohead
I’m a creep, I’m a weirdooooo… Ia spune-mi tu, drag iubitor de muzică, nu-i așa că ai fredonat măcaaaaar o dată refrenul de la această melodie? Trupa britanică Radiohead nu s-a bucurat de la bun început de succes pe piața muzicală, ba chiar dimpotrivă. Legendarul hit Creep nu a fost difuzat pe unele canale radio britanice, deoarece a fost considerat prea deprimant. Cu timpul însă, trupa a atras fani de peste hotare. Cred că ceea ce i-a diferențiat cel mai mult pe acești artiști de alte trupe a fost mixul interesant de sunete de chitară acustică și electronică. Experții în domeniu au încercat chiar să compare trupa Radiohead cu Pink Floyd în ceea ce privește stilul și tematica versurilor. Pentru lista de azi am adus un concert de la festivalul Glastonbury din 1997. Mic sneak peak al set-list-ului: My Iron Lung, Karma Police, High and Dry, și, bineînțeles, Creep.

5. Nina Simone
Trecem acum într-un alt registru, mult mai amplu, întrucât următoarea artistă din listă a cântat de la jazz și blues la gospel, pop sau R&B. Nina Simone, căci despre ea este vorba, și-a folosit talentul deosebit pentru muzică nu doar în scop personal, ci și pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la egalitatea de șanse și drepturile persoanelor afro-americane. Unii au numit-o “prima doamnă a cântecului american”, datorită vocii sale unice și a pasiunii cu care își interpreta melodiile. O prestație de-a dreptul încântătoare este cea din 1976, pe care o las aici.

6. Pixies
Trebuie să recunosc, atunci când aud numele formației Pixies, primul lucru care îmi vine în minte este piesa Where is my mind care a apărut pe coloana sonoră a filmului Fight Club (da, da, acela cu Brad Pitt și Edward Norton). Pixies au făcut furori în anii ’90 printr-o puternică influență punk și s-au bucurat de succes încă de la primul album, mai ales în rândul tinerilor, cu piese precum: Debaser, Here Comes Your Man, Monkey Gone To Heaven sau Is She Weird. Concertul pe care ți-l propun a avut loc în 1991 la Brixton Academy din Londra. Tot ce pot să-ți spun e că începe în forță, încă de la primele secunde. Te las pe tine să descoperi restul.

7. Portishead
Rămânem tot în Londra și pentru următoarea trupă. În anii ’90 s-a experimentat foarte mult cu muzica, noi genuri muzicale au luat naștere și au devenit populare în scurt timp. Trupa Portishead este considerată de unii pionierii muzicii trip hop. Ce înseamnă acest gen? Ei bine, este o combinație de hip hop, muzică electronică, funk și alte forme experimentale. Instrumentele folosite variază: pian, saxofon, trompetă, flaut și theremin. De-a lungul anilor, Portishead a fost asociată cu diferite genuri de rock, de la alternativ la gotic. Aici găsești un concert susținut la New York, în care trupa a fost acompaniată și de o orchestră de muzică clasică. O încântare absolută, îți garantez!

8. Aphex Twin
Închei în forță lista cu un rave party de milioane. Richard David James, pe numele său de scenă Aphex Twin, este un DJ britanic cu o experiență de peste 35 de ani în domeniul muzicii electronice. Discografia sa cuprinde peste 50 de EP și albume de studio. De-a lungul anilor, a fost considerat o figură importantă a stilului techno și a party-urilor rave. De asemenea, creațiile sale muzicale au fost asociate cu un tip particular de muzică numit intelligent dance music. Acest gen poate fi definit ca o combinație de house, electronică și techno, care poate fi la fel de ușor ascultat acasă sau într-un club. Nu e o muzică destinată dansului propriu-zis, însă poate să facă la fel de multă atmosferă. Iată și un exemplu: un concert de 2 ore din toamna anului trecut, susținut de Aphex Twin, în care a inclus zeci de piese și mixuri electronice semnate de diferiți artiști, spre încântarea publicului. Mic pont: pentru a simți mai bine vibe-ul concertului, stinge becul și lasă doar luminile show-ului să danseze pe pereții camerei. E super tare, garantez.

Tu la ce concerte plănuiești să te uiți cât timp #staiacasă?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!