Cultură post-izolare: spații culturale clujene de vizitat în perioada următoare

Home $ Articole $ Cultură post-izolare: spații culturale clujene de vizitat în perioada următoare

by | May 19, 2020 | Articole, Cultural

Oameni dragi, a venit și perioada mult așteptată de relaxare a măsurilor de carantină pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19. Bineînțeles că există în continuare anumite restricții, și trebuie să fim prudenți și să respectăm normele impuse pentru spațiile închise. În această perioadă de carantină, mulți dintre noi am redescoperit arta ca element salvator în liniștea orașului, așa că e bine să administrăm frecvent o doză de cultură, așa ca de post-izolare. Am urmărit îndeaproape noutățile despre redeschiderea spațiilor culturale clujene, și iată ce știm până acum:

Protecția este esențială, oriunde ai alege să mergi. Dacă mai demult când ieșeai din casă verificai dacă ai la tine telefonul, portofelul și cheile, acum trebuie să adaugi în listă și masca. În spațiile închise ale muzeelor, personalul a fost instruit să limiteze accesul persoanelor la intrare, astfel încât distanța dintre oameni să fie de minimum 2 metri, fără a acoperi mai mult de 50% din spațiul total al locației. De asemenea, este încurajată plata cu cardul și interzisă reutilizarea pliantelor sau a altor instrumente informative în format fizic.

Muzeul de Artă
Reprezentanții Muzeului de Artă au declarat că acesta se va redeschide pentru public începând cu data de 20 mai, într-o primă etapă fiind repuse în circuitul de vizitare doar sălile de expoziție din cadrul Galeriei Naționale. Programul de vizitare va fi de miercuri până duminică inclusiv, între orele 10:00-18:00, cu o pauză de 60 de minute pentru efectuarea dezinfecţiei şi a aerisirii spaţiilor expoziţionale, între orele 14:00-15:00.
Dacă vă întrebați de ce nu se deschid chiar de azi, ei bine este nevoie de o perioadă de instruire temeinică a personalului și de pregătire corespunzătoare a tuturor spaţiilor în care publicul va avea acces, astfel încât vizitele să se desfăşoare în condiţii de siguranţă deplină.

Muzeul de Istorie
Structura din lemn de pe strada Eroilor a fost concepută special pentru diverse expoziții în aer liber. Muzeul de Istorie aduce de această dată expoziția intitulată REZISTENȚII, realizată în parteneriat cu Muzeul Naţional Cotroceni și cu Forum Apulum. Aceasta are ca scop prezentarea a 30 de personalități marcante pentru rezistența și gândirea liberă într-un regim totalitar. Așadar, dacă ai drum pe lângă Piața Unirii, nu strică să arunci o privire! Acum, mai mult ca niciodată, este nevoie să ne reamintim ce înseamnă umanitatea și cum am luptat la unison pentru libertatea mult-prețuită astăzi.

Galeria Quadro
Cei de la Galeria Quadro au anunțat că vor relua programul cu publicul din data de 25 mai, pe bază de programare. Pentru achiziții, ridicări și depuneri de lucrări, colaborări sau chestiuni administrative, puteți merge la galerie în intervalul 10 – 18, de luni până vineri. Mai multe detalii găsiți pe pagina de Facebook a galeriei.

Parcul Etnografic “Romulus Vuia”
Dacă plănuiai să faci o ieșire în aer liber în Parcul Etnografic “Romulus Vuia” sau să vizitezi Muzeul Etnografic, vin cu vești bune! Acestea se vor redeschide cât de curând, posibil de săptămâna viitoare. Încă așteptăm o dată exactă. Mai întâi se va deschide Parcul Etnografic, deoarece are avantajul de a fi în spațiu deschis, iar vremea prielnică constituie un factor benefic adițional. Cel mai vechi muzeu în aer liber din România, Parcul Etnografic găzduiește gospodării și obiecte specifice zonelor rurale, precum: casa geamgiului din Mărgău, gospodărie din Mărișel, troiță din Lupșa, fierăria din Vărzari sau casă de olari din Josenii Bârgăului. De asemenea, bisericile din lemn din satele Chiraleș, Petrindu și Cizer îți vor atrage negreșit atenția, fie că vizitezi parcul pentru prima oară sau ai mai fost deja aici.

Biblioteca Județeană și Biblioteca Centrală
Din data de 18 mai, și bibliotecile clujene își reiau activitatea în etape. Biblioteca Județeană “Octavian Goga” este deschisă publicului pentru servicii de înscriere, restituire și împrumut de documente la domiciliu, pe bază de precomandă. De asemenea, în perioada 18-31 mai Biblioteca Centrală Universitară “Lucian Blaga” vine în ajutorul studenților, profesorilor și nu numai cu serviciul de împrumut la domiciliu. Solicitările se fac online din catalogul bibliotecii, iar programul cu publicul și deservire a cărților este zilnic între orele 9:00-12:00.

Grădina Botanică “Alexandru Borza”
De această locație mă leagă amintiri dragi; dacă eram tensionată sau stresată, mă plimbam pe lângă grădina japoneză pentru a-mi limpezi gândurile; în lunile calde ale primăverii preferam să citesc sau să învăț sub umbra primitoare a copacilor de pe alei. Dacă și tu ai amintiri din acest loc sau ți s-a făcut dor de o plimbare liniștitoare (acompaniat de muzică în căști sau de o carte bună), află că Grădina Botanică “Alexandru Borza” este redeschisă publicului din data de 19 mai. Bineînțeles că se vor respecta în continuare normele de distanțare socială, iar prezența mănușilor și a măștii de protecție este obligatorie.

De îndată ce aflăm vești despre alte spații culturale care se vor deschide, venim cu noi completări!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!