Locuri din Cluj potrivite pentru următorul tău antrenament în aer liber

by | Jun 3, 2020 | Articole, Sport

Cred că pe toți ne mănâncă tălpile zilele acestea. Pare imposibil să ne convingem să stăm pe loc și nici măcar norii amenințători nu mai au niciun efect asupra dorinței noastre de ducă. E complet de înțeles, mai ales că relaxarea tot mai mare a măsurilor guvernamentale ne face să ne simțim ca niște păsări care abia învață să zboare. Chiar și așa, dorința voastră de mișcare s-ar putea să nu fie satisfăcută pe deplin, mai ales dacă sunteți un împătimit al fitness-ului care n-a mai pus piciorul în sala de forță de mai bine de 3 luni.

Nu știm când se vor redeschide sălile (umblă zvonuri că destul de curând), nu știm cât de tentați veți fi să reveniți în acel spațiu, așa că astăzi venim în ajutorul vostru cu idei de locații exterioare potrivite pentru următorul vostru antrenament fitness. Există suficiente alternative și afară, stați fără grijă. Trebuie doar să alegeți locația cea mai apropiată de voi și să-i dați o șansă. Faci rai din ce ai.

Începem cu Baza Sportivă Gheorgheni din motive evidente. În perioada aceasta, ca măsură de prevenție împotriva infectării cu noul coronavirus, terenurile sportive au fost și sunt în continuare închise. Vestea bună este că e permis accesul în perimetrul parcului Bazei Sportive Gheorgheni pentru plimbări, alergări și alte activități în aer liber desfășurate conform reglementărilor în vigoare. Asta înseamnă că aveți la dispoziție zona de aparate și echipamente pentru exerciții fizice (bare pentru tracțiuni, TRX, tot felul), dar și pista de alergare cu teren sintetic de 400m. Nici spațiile verzi nu trebuie ignorate, căci sunt exerciții slavă Domnului pe care le puteți face cu greutatea propriului corp. Da, le puteați face și în casă, dar e mai fain când te bate puțin vântul și simți că nu urmează să pici de la senzația de lipsă de aer.

Desigur, nu toți locuim în apropierea Bazei Sportive sau avem chef de o plimbare până la ea, de un antrenament și apoi de-un drum greu și aparent interminabil spre casă. Nu vă îmbufnați, însă, pentru că opțiuni există. Aproape în fiecare zonă a orașului există așa-numitele parcuri fitness, dotate cu aparatură necesară pentru un street workout. Și pentru că v-am zis deja că le puteți găsi cu siguranță undeva aproape de voi, fac și o scurtă trecere în revistă a locațiilor identificate de mine până acum: Parcul Central, Cetățuie, Grigorescu (malul Someşului, pe strada Tulcea), Mănăștur (Parcul Primăverii + Mehedinți), Mărăşti (parcul Aurel Vlaicu), Gheorgheni (parcul Între Lacuri, Detunata și Lăcrămiorelor), Zorilor ( în apropierea complexului Perla), Andrei Mureșanu (în zona străzilor din zona străzilor Dostoievski – Brâncuși – Titulescu). Pe alese, doar v-am zis.

Desigur, antrenamente intense și eficiente se pot face și cu mult mai puțină recuzită. De exemplu, de ajuns cât să vă ardă bine toți mușchii vreo două zile ar fi și niște simple scări. Puteți doar să urcați și coborâți, fie într-un ritm normal, fie în pas alergător. Dacă nu credeți în puterea miraculoasă a scărilor, aflați că, orientativ, o persoană cu o greutate de 55 de kilograme care urcă trepte timp de 30 de minute arde 220 de kilocalorii. Nu-s chiar puține, având în vedere că nivelul de dificultate e puțin peste minim. Dacă vreți senzații tari, puteți oricând să introduceți diverse tipuri de sărituri, fandări, flotări etc. Pentru acest tip de antrenament puteți să apelați fie la scările de la Cetățuie, fie la cele de la Sala Polivalentă sau Cluj Arena, spre exemplu.

Antrenamentele de tip cardio joacă un rol esențial în rutina multora dintre noi. Oricât de mult le-am urî unii, adică eu. On the bright side, când vine vorba de cardio, e super simplu să muți toată acțiunea afară pentru că poți să programezi o sesiune de HIIT sau una de alergat, iar pentru asta îți stau la dispoziție multe parcuri din oraș (Central, Babeș, Iulius), malul Someșului, și Baza Sportivă, bineînțeles. Din data de 15 mai a fost redeschisă și pista de alergare de la Cluj Arena, accesul fiind limitat la 40 de persoane concomitent. E de datoria mea să vă spun că vă este măsurată temperatura la intrare și trebuie să purtați masca de protecție până părăsiți spațiul. Nu aveți voie la dușuri, saună, vestiar.

Cam acestea au fost sugestiile noastre momentan? Voi unde mergeți atunci când aveți ”poftă” (ironic, nu?) de sport în aer liber?

Abonează-te la newsletter

Ți-a plăcut acest articol? Abonează-te pentru a primi ultimele noutăți și recomandări.

Te-ai abonat cu succes.

Share This