Rezumatul de luni #clujlife | Săptămâna 1-7 iunie

by | Jun 8, 2020 | Articole

Prima săptămână din luna iunie a venit cu noutăți în ceea ce privește activitatea teraselor și soarta celor mai mari evenimente și festivaluri din țară. Restricțiile s-au mai ridicat, lucru care nu poate decât să ne bucure, căci cu siguranță aveam cu toții nevoie de o ieșire în natură sau de una cu prietenii. Noi abia așteptăm să vedem ce ne mai așteaptă vara aceasta, motiv pentru care documentăm noutățile locale și nu numai în acest rezumat săptămânal. Altfel zis, poți găsi aici rezumatul de acum două săptămâni, iar dacă vrei să afli ce s-a mai întâmplat săptămâna trecută prin Cluj, citește în continuare.

Ce s-a întâmplat săptămâna trecută
… sau o scurtă listă cu ultimele noutăți locale

1. Din 10 iunie, unitatea de suport medical înființată la Sala Polivalentă se va desființa, decizie care vine în urma cazurilor tot mai puține de persoane infectate cu COVID-19. Aceasta a fost construită cu suportul Auchan ca resursă logistică de ultim resort în cazul unei posibile infectări masive. Toată logistica pusă la dispoziție în unitatea de suport medical va rămâne în proprietatea ISU Cluj. (Transilvania Reporter)

2. USAMV pune spre vânzare cireșe din producția proprie. Cireșele sunt culese zilnic din livada Stațiunii de Cercetări Horticole a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară și pot fi cumpărate la prețul de 12 lei/kg. Acestea se vor găsi din data de 10 iunie la cele două magazinele ale universității: cel de pe Calea Mănăștur nr. 7 și cel din Cartierul Gheorgheni, de la capătul străzii Liviu Rebreanu și al liniilor de autobuz 33 și 48. (Ziua de Cluj)

3. Consiliul Județean Cluj a început procedurile pentru organizarea unui concurs internațional de soluții pentru realizarea spitalului pediatric monobloc. Spitalul va avea peste 600 de paturi și se va ridica pe un teren de 16 hectare situat în zona Becaș, aflat în prezent în proprietatea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj (USAMV). Unitatea va grupa într-un singur loc toate secțiile și compartimentele Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii, care funcționează în prezent în 14 clădiri din oraș și care ar urma să fie transferate în patrimoniul USAMV. (EBS Radio)

4. Primarul Emil Boc a declarat că proprietarii teraselor dobândite prin licitație din centrul Clujului vor putea depune la Primărie cereri pentru a extinde spațiul disponibil. Decizia va permite mai mulți clienți simultan pe terase, această arie fiind grav afectată de noile reguli de distanțare socială impuse în spațiile publice. Aceste schimbări vor fi folosite în scopul sprijinirii economiei locale. (EBS Radio)

5. Un sediu verde ce ține de Electrica urmează să fie construit în Cluj. Proiectul își propune schimbarea relației dintre public și tehnologiile verzi prin construirea unei clădiri de birouri eficientă din punct de vedere energetic și care va funcționa cu panouri fotovoltaice. Clădirea numită Centrul de Relații cu Clienții și Dispecerat va avea cel puțin 1600 metri pătrați și 3 etaje și va cuprinde atât spații de birouri, cât și spații verzi. (Actual de Cluj)

6. Tarom introduce din 16 iulie noi zboruri interne pentru a stimula turismul din țară. Noile zboruri interne vor fi operate pe rutele Constanța-Timișoara, Constanța-Cluj și Constanța-Oradea și vor avea o frecvență de două ori pe săptămână. Printre destinațiile noi se află litoralul, Delta Dunării, Bucovina, Maramureș, Transilvania și Banat. (Mediafax)

Ce s-a mai întâmplat peste weekend
… sau despre evenimente, acțiuni și inaugurări din Cluj

1. Relaxarea restricțiilor a venit cu noi inițiative de teatru și proiecții de film. Printre proiectele din Cluj putem menționa Pelicula și Spotlights at Cluj Arena. Pelicula este un cinema drive-in care din luna iunie va aduce publicului capodoperele cinematografice ale secolului trecut. Cei de la Spotlights, începând tot cu luna aceasta, vor transforma temporar o parte din tribunele Cluj Arena într-un teatru în aer liber pregătit să organizeze evenimente de toate tipurile în condițiile impuse prin starea de alertă. (Pelicula/Spotlights at Cluj Arena)

2. Majoritatea marilor evenimente și festivaluri s-au amânat pentru anul viitor. Printre acestea se numără Electic Castle, Untold, Sports Festival, Neversea, Jazz in the Park, Summer Well și Art Mania. Din fericire mai sunt câteva evenimente care se vor ține în acest an: TIFF s-a reprogramat pentru prima parte a lunii august, iar Zilele Culturale Maghiare pentru a doua jumătate a lui august. (Detalii aici)

3. Strada Potaissa vine cu o idee inventivă pentru delimitarea meselor și a spațiilor la terase: ghivece cu plante. Asociația Daisler, alături de micii producători de pe Strada Potaissa propun această abordare pentru a se respecta măsurile de distanțare socială și, în același timp, pentru a da zonei centrale o nouă înfățișare în această vară. Această soluție vine în urma ridicării restricțiilor în ceea ce privește terasele din data de 1 iunie. (Strada Potaissa)

4. Au început să se desfășoare primele concerte după relaxarea restricțiilor. Sâmbăta trecută, pe 6 iunie, Vița de Vie a cântat în cadrul evenimentului Form your Days în Piața Unirii. Cei de la Fără Zahăr au concertat vineri, 5 iunie, în Camping Colina, eveniment care a fost organizat de Flying Circus. Un eveniment similar a avut loc sâmbătă în Piața Libertății din Timișoara, unde trupele Cargo și TM Groove au cântat în fața unei mulțimi care stătea pe scaune la distanțe de 2 metri. (Primăria Cluj-Napoca/Flying Circus/TVR Timișoara)

Tu peste ce știri noi ai mai dat? Ne poți trimite oricând un mesaj dacă vrei să ne ajuți cu scrierea acestui rezumat săptămânal.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This