Cum este la… TIFF 2020

by | Aug 3, 2020 | Articole, Cum a fost la

A început TIFF! De 4 zile chiar și sper că v-ați apucat deja de bifat și cât mai mulți dintre voi ați vizionat măcar una din proiecțiile care s-au derulat până la ora actuală. Și nu zic asta doar pentru că vorbim de TIFF, care în ultimii 18 ani ne-a adus pe ecranele din oraș filme care au făcut înconjurul lumii, filme premiate și filme în premieră, regizori, actori, staruri celebre, și nu în ultimul rând o atmosferă inconfundabilă la fiecare ediție. Zic pentru că, în anul acesta complicat, TIFF a reușit să dea un exemplu de perseverență și organizare, adaptându-se excelent contextului în care ne aflăm. După părerea mea, acesta este motivul pentru care oamenii din spatele festivalului merită toată aprecierea noastră și, mai mult decât atât, merită să le susținem eforturile. Adică să mergem și să ne bucurăm de tot ce au construit pentru noi. TIFF e mai mult decât un festival cu filme anul acesta, TIFF e simbolul noii normalități în zona de evenimente și un exemplu pe care am vrea să-l vedem urmați de cât mai mulți organizatori. Haideți să vă povestim rapid ce-am observat în primele zile ale ediției 2020.

   

Încep prin a nota că n-a fost suflet cu care să vorbesc despre festivalul acesta în ultimele zile și care să nu-mi fi spus cu mândrie și o oarecare admirație cât de civilizat se desfășoară lucrurile, fapt pe care am avut ocazia să-l observ personal vineri, la una dintre proiecțiile din Pădurea Hoia. Mi-ar fi plăcut să prind Gala de Deschidere, dar nu întotdeauna se aliniază astrele. Așa că, am ales o locație nouă, intrigată chiar, un film cu spirite marca Fellini și am stat cu speranța că poate-poate nu ne face faimoasa pădure bântuită vreo surpriză în miez de noapte. Nu ne-a făcut, dar mi-a plăcut mult ideea de a proiecta un film de comedie-dramă-fantasmă într-o locație cu încărcătura și semnificația mondială a pădurii Hoia.

Am zis că TIFF e un exemplu de organizare. Am mai fost la evenimente post-izolare, nu-i primul, și am mai văzut echipe care au făcut o treabă excelentă din punct de vedere organizatoric, aici gândindu-mă la Strada Potaissa și Street Food Park, de exemplu. TIFF a mers puțin mai departe. Pe lângă măsurarea non-contact a temperaturii și obligativitatea de a purta mască de protecție, cel mai mult am apreciat implicarea voluntarilor. Încă de la intrare erai anunțat că nu ai voie să muți scaunele, aranjate în concordanță cu tipul de bilete existente – single sau combo, adică câte un scaun singur-singurel sau două apropiate. Desigur că au fost și rebeli, dar aici intervine factorul diferențiator, cel care m-a convins că TIFF și-a luat anul acesta foarte în serios rolul de ”organizator în timp de pandemie” – voluntarii mergeau și îi rugau frumos pe cei care schimbau aranjamentul inițial să revină la locurile lor, lucru care se întâmpla și cu cei care scoteau masca pentru o gură de aer. Pe seară e frig și cred că mulți am zgribulit puțin în fața ecranelor, țineți masca pe gură și nas, vă ține de cald!

Și, după cum ziceam, nu doar eu am observat toate acestea, și mai jos vă las și impresiile a încă doi participanți, din locații diferite ale festivalului: curtea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară și castelul Banffy.

A fost surprinzător de bine organizat totul. La intrarea în curtea USAMV ni s-a verificat temperatura și toți am purtat masca, care a fost obligatorie de la intrarea în campus, pe toată durata proiecției și până la ieșire. Lumea a respectat și regula cu distanțarea socială, la coadă am stat distanțați. Înainte să intrăm în spațiul unde se difuza filmul, ne-a fost verificată temperatura din nou. Am avut parte și de o surpriză din partea celor de la Lidl – un pachet ce conținea o masca din bumbac, gel dezinfectant și un cartonaș cu un mesaj – te transformi din spectator în actor când contribui la schimbarea poveștii. Înainte de a începe filmul, ne-am bucurat de un concert de orchestră, iar mai apoi de mult așteptatul La Belle Epoque, un film cu adevărat extraordinar. La ieșire, nimeni nu s-a înghesuit, iar voluntarii au fost acolo să ne ghideze, exact așa cum au făcut din momentul în care am pășit în zona de ecranizare a filmului. Mi-a plăcut mult atmosfera de acolo și, cu masca pe nas, am uitat total de pandemie – Diana.

Fără doar și poate, aceleași reguli impecabile de organizare le-am găsit și la Banffy, alături de o atmosferă liniștită, leneșă de vară.

E prima dată când văd castelul în alt context decât în cadrul Electric Castle și uimirea a început încă de pe drum, când nu m-am lovit de cozile lungi de mașini ce mergeau spre festival și lipsa locurilor de parcare. Mi-a plăcut calmul oamenilor, distanța dintre noi care, cumva, părea naturală. Am vizionat Faust, iar prima scenă din film a fost legată direct de contextul actual, înfățișând diavolul, care aruncă ciuma peste un oraș întreg. A fost cutremurător, emoționant, dar și mai mișcată am fost de prezența artistului care a acompaniat acest film din spatele pianului, de întreg cadrul, luminile care evidențiau castelul și felul în care îl înfățișau pe muzicianul Jean-François Zygel, ca într-o ceremonie. Acesta este primul artist francez invitat în România de la începerea pandemiei și a fost a 12-a oară când a acompaniat acest film; el spune ca improvizează și asta face fiecare cine-concert unic. De multe ori m-am oprit din vizionare în timpul filmului, uimită fiind de cât de armonios se potrivește muzica aleasă cu imaginea din film și cadrul în care ne aflam – Alexandra.

În loc de încheiere, câteva recomandări:

  • Să vă luați o haină groasă sau o pătură cu voi, căci serile acestea de vară pot fi foarte înșelătoare.
  • Să mergeți la cât de multe filme puteți, în cât de multe locații. Și să mergeți fără griji, sunteți în siguranță.
  • Dacă nu ești în Cluj până în 9 august și vrei să vizionezi filmele disponibile ediția aceasta, sau pur și simplu îți dorești ca experiența de festival să continue în online, pe platforma tiff.unlimited ai la dispoziție filme noi din secțiunile destinate hiturilor festivaliere, Supernova, No Limit și What’s up, Doc?, între 31 iulie și 16 august 2020. Take a look.

Încă o dată, programul îl găsiți aici. Ne vedem la TIFF în continuare!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This