Noi ne-am hotărât ca în fiecare vineri să vă propunem un traseu de două zile, într-o zonă relativ aproape de Cluj, ca să simțiți aerul de vacanță și vară, dar în siguranță. Avem idei pentru trasee cu mașina sau bicicleta, pentru familii cu copii sau grupuri de prieteni, pentru cei dornici de aventură și pentru cei care sunt bucuroși doar să admire natura. Alegeți după preferințe!
Nu mai este un secret faptul că ziua de vineri este perfect sinonim cu unde ieșim în weekend? Până acum, în cele 8 escapade am explorat saline, peșteri, lacuri, dar mai ales cărări de munte. Totuși, din peisaj lipsește marea, care nu este deloc aproape de Cluj. Cu toate acestea, visele devin realitate la Șuncuiuș. Aici, marea de la munte invită la relaxare și îi mulțumește atât pe cei pasionați de drumeții, cât și pe cei dornici de soare și de apă.
Trecând în revistă câteva informații geografice, Șuncuiuș este o comună din județul Bihor, străbătută de Crișul Repede și care se află la poalele Munților Pădurea Craiului. Drumul cu mașina durează aproximativ 2 ore în care nu o să ai timp să te plictisești. Avantajul acestui mijloc de transport este că poți să explorezi în voie obiectivele din zonă fără să pierzi prea mult timp. Dacă nu dispui de mașină sau nu vrei să îi porți de grijă în acest weekend, poți ajunge direct la destinație cu trenul. Călătoria durează tot 2 ore, însă trebuie să acorzi o mai mare grijă siguranței tale și a celor din jur.
Prima oprire este categoric la plajă. Așa că ai grijă să îți iei la tine costumul de baie și crema cu factor de protecție, căci marea s-a mutat la munte în acest weekend. Nisipul fin se intersectează cu apa, iar în față se desfășoară un perete stâncos care completează peisajul impresionant. Ca experiența de pe plajă să fie una autentică, de pe nisip nu lipsesc șezlongurile și umbreluțele. Ba chiar poți să te lași purtat de briză într-un hamac. Liniștea domnește în acest loc și cu siguranță nu vei fi deranjat de vânzătorii ambulanți. Pe scurt, este locul perfect pentru relaxare în care poți să îți încarci bateriile pentru o nouă săptămână. Fiind o plajă amenajată, închirierea șezlongului te va costa în jur de 10 lei.
Dacă ești dornic de senzații tari sau vrei să îți pui la încercare nivelul de adrenalină din organism, aventurează-te într-o sesiune de via ferrata. Județul Bihor este gazda acestor tipuri de trasee, iar defileul Crișului Repede este locația ideală pentru pasionații de cățărări. Astfel, în Șuncuiuș și împrejurimi ai șansa să îți învingi teama de înălțime și să ieși din zona ta de confort. Activitatea se desfășoară în deplină siguranță, iar echipamentul îți este asigurat. Totuși, ai grijă să ai haine comode care să îți permită flexibilitate în mișcare. Pe stânci orice pas este important.
În aceeași categorie a curajului și a senzațiilor tari includem și o experiență de rafting pe apele neliniștite ale râului. După câteva ore de relaxare în compania soarelui și a muntelui, această aventură te va repune în mișcare. Golul din stomac va fi inevitabil, iar întreaga activitate va fi una de neuitat. Apelează cu încredere la echipele specializate pentru a primi echipamentul necesar și pentru a fi ghidat corespunzător în mijlocul apelor. Pentru a evita orice fel de probleme, fă o rezervare online pentru tine și pentru prietenii tăi la o astfel de sesiune plină de adrenalină.
În cazul în care curajul nu este punctul tău forte, în Șuncuiuș poți să îți testezi atenția și răbdarea la un joc de tir cu arcul. Spațiul este complet amenajat și te așteaptă să descoperi acest sport cu o istorie impresionantă. Nu îți face griji dacă este pentru prima dată când mânuiești astfel de săgeți. Instructorii te vor ghida permanent pentru ca tu să nimerești… direct la țintă.
Dacă ai explorat tot ce era de explorat și de testat la suprafață, pornește într-o călătorie spre centrul pământului. În zona Șuncuiuș se află două peșteri pline de mistere și formațiuni care așteaptă să fie descoperite de către cei curioși. Este vorba despre Peștera Vântului și Peștera Unguru Mare. Fără doar și poate, ambele impresionează prin istoric și prin magia lumii subterane. De știut despre Peștera Vântului este faptul că se întinde pe aproximativ 47 de kilometri, fiind cea mai lungă din România. Vizita se face cu ghid și trebuie planificată alături de cei de la Clubul de Speologie din Cluj.
Cea de a doua peșteră, Peștera Unguru Mare, impresionează prin gura de acces care are o lățime de aproximativ 33 de metri. Legendele încă sunt vii, iar specialiștii sunt de părere că aici au existat forme de viață cu mii de ani în urmă. Vizita durează aproximativ 30 de minute și se desfășoară pe parcursul a 200 de metri. Aceasta este deschisă turiștilor zilnic în intervalul orar 10:00-18:00. Cât despre taxa de acces, aceasta este 5 lei pentru copii și 12 lei pentru adulți.
Dacă nu ai reușit să vizitezi Pădurea Craiului, ai acum ocazia după ce te bucuri de soarele de pe plaja din Șuncuiuș. Nu faci mai mult de o oră cu mașina de aici, iar natura te așteaptă la ea cu brațele deschise. De la cicloturism la speoturism, există variante de petrecere a timpului liber pentru fiecare.
Se pare că timpul nu are răbdare și în acest fel se mai termină un weekend aflat sub semnul escapadelor aproape de Cluj. De această dată, ne întâlnim la malul mării de la munte, un loc în care stâncile se împletesc cu nisipul fin de la mal. Bronzul și bălăceala nu sunt singurele activități, căci peșterile din zonă așteaptă să fie explorate, iar curajul trebuie testat la rafting și via ferrata. Rezumând în câteva cuvinte, Șuncuiuș este locul care îi aduce aproape atât pe iubitorii de mare, cât și pe cei de munte.
Tu încotro te îndrepți în acest final de weekend?