Cum e să fii student la… Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din Cluj

by | Nov 27, 2020 | Articole, Student

Am început o serie de articole unde povestim despre cum e să fii student la mai multe facultăți din Cluj. Sperăm să ajute cât mai mulți viitori studenți în alegerea facultății care li se potrivește, dincolo de aspectele pe care le putem identifica pe site-urile lor.

După ce am povestit aici despre cum e să fii student la FSPAC, următoarea facultate pe care o luăm la rând e Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din Cluj Napoca. Cred că noi toți am vrut, pe când ne înscriam la facultate, să avem parte de mai multe păreri de la studenți. E greu să îți dai seama dacă faci alegerea potrivită dacă nu îți spune cineva efectiv cum e orarul, cum sunt profesorii, dacă ai sau nu oportunități pentru job. Dacă vrei să aplici la o facultate și simți că informațiile de pe site-ul ei nu sunt suficiente pentru nevoile tale, stai pe-aproape, cu siguranță vom vorbi și cu studenți de la facultatea la care vrei tu să aplici.

În 1990 Facultatea de Științe Economice de la Cluj se moderniza, devenind efectiv Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor. Are loc o reconversie a învățământului clujean în domeniul economic, apărând 8 noi specializări, cum ar fi Management în industrie, Management în construcţii, transporturi şi telecomunicaţii, Marketing și Informatică economică. Dacă nu îți sună nimic cunoscut până acum, hai să îți mai zic și că FSEGA e facultatea aia cu o clădire super modernă de lângă Iulius. Ți-ai amintit, așa-i? Dacă îți plac cifrele, managementul sau marketing-ul, cel mai probabil FSEGA e una dintre opțiunile potrivite pentru tine. Dar hai să vedem ce zic și studenții de aici despre facultatea lor.

Avem organizare la FSEGA?

Eu cred că ăsta e un aspect tare important în ceea ce privește orice instituție. Pentru că degeaba este ea o instituție prestigioasă, dacă nu e organizată cum trebuie, să pierd informații pe drum, nu înțelegi ce ai de făcut și unde trebuie să depui nu știu ce hârtie. Și dacă vorbim de organizare, hai să vedem cum s-a mobilizat FSEGA în perioada pandemică.

Anca studiază la specializarea Finanțe și Bănci și e foarte mulțumită de ce a reușit facultatea să facă în perioada în care cursurile (încă) se desfășoară de acasă. Semestrul ăsta a avut nevoie de secretariat de două ori și i s-a răspuns instant, dar cel mai mult apreciază faptul că facultatea s-a mobilizat astfel încât mereu când apare vreo problemă, colegii ei din consiliul facultății sunt acolo și îi răspund la orice nelămurire. Se fac, deci, eforturi de toate părțile pentru ca activitatea universitară să rămână eficientă.

Pentru acest semestru abordarea adoptată de facultatea noastră este de apreciat. Orarul este stabil, în consecință, atât profesorii cât și studenții respectă programul. Orele ținute pe platforma Zoom se desfășoară fără probleme semnificative, informațiile administrative ajung la noi în timp util, modul de predare și de notare este adaptat astfel încât să fim cu toții avantajați în această perioadă dificilă și diferită. Cu profesorii comunicăm prin email, iar din experiența personală pot confirma că mereu am primit un răspuns prompt și explicit.

Robert apreciază faptul că învățământul universitar e cu totul și cu totul diferit de cel preuniversitar. Îi place faptul că site-ul facultății este actualizat constant, astfel că informațiile nu se pierd și nici nu se află prea târziu.

Avem platforma Moodle unde sunt încărcate cursurile și seminariile. Înscrierea și restul elementelor de natura birocratică se pot realiza online, chiar și plata taxelor. Profesorii au adrese de email speciale pentru comunicarea cu studenții. Nu mi-a lipsit niciodată nimic pe această parte, este mai mult decât m-am așteptat sau mi-am imaginat, deci pot spune ca sunt mulțumit și că felicit facultatea pentru deschidere.

Vreo șansă să poți lucra în facultate?

Unele facultăți nu îți permit un job sau internship, pentru că programul e încărcat, iar lucrurile pe care le ai de făcut pentru acasă par că nu se mai sfârșesc. Dacă vrei să fii student la FSEGA, iată ce ar trebui să știi despre cât e de încărcat orarul:

Gabriel învață în cadrul departamentului de Informatică Economică și e mulțumit de orar pentru că îi permite să facă și alte lucruri pe lângă, iar cursurile sunt puse cu pauze între ele, astfel încât să nu ajungi epuizat (și să nu mai dai randament). Ba chiar dacă ești student la masterat, îți permiți liniștit un job full-time în timpul zilei.

Orarul la facultatea noastră este unul permisiv, gândit astfel încât să îți ofere și intervale de timp libere între ore în cursul unei zile, iar în multe cazuri, chiar câte o zi întreagă liberă pe deplin. De asemenea, mereu am fost de părere că un management bun al timpului poate cu adevărat să-ți ofere oportunitatea de a te implica în cât mai multe activități extra, chiar și în cazul unui program mai stresant, însă mai ales în cazul orarului pe care îl avem la FSEGA, este destul timp pentru toate. Cu atât mai mult pentru studenții de la masterat de la noi, care au cursurile, seminariile sau laboratoarele doar seara, după ora 17, acest lucru oferindu-le timpul necesar unui job full-time în prima parte a zilei.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de FSEGA (@fsega_ubb)

Gavril e la aceeași specializare cu Gabriel și e și de aceeași părere cu el.

Orarul la FSEGA este foarte bine conceput. Este construit în așa fel încât să ai timp de activități extracuriculare. Eu personal sunt voluntar încă din anul I de facultate și m-am implicat destul de mult în cei trei ani. Fiind acum în anul III am reușit ca pe lângă facultate și ONG să mă și angajez la o firmă în Cluj, astfel că mă ocup de toate cele trei în același timp. Revenind la orar, pot spune doar că este făcut astfel încât atât actualii cât și viitorii studenți să poată să facă și altceva pe lângă ce se predă în cadrul cursurilor / seminariilor.

Mădălina are o părere puțin mai diferită – ea nu are în momentul ăsta un job sau internship, însă crede că ar fi destul de greu să fie eficientă și la facultate, și la ceva extra.

Orele le am, în mare parte în intervalul 9:40-15:40 (cel mai devreme încep la 9:40 și termin cel mai târziu la 17:10), mai avem teme și proiecte de pregătit care necesită analiză, lectură și pregătire de prezentare, avem destul de multe și destul de frecvent, ceea ce îmi consumă majoritatea timpului. Timpul pe care îl dedicăm activităților extra sau pentru hobby le petrec pentru research pentru licență. Ce ține de internship-uri și job-uri, la momentul de față nu am unul, dar ar fi destul de complicat să le combin, sau mi-ar afecta nota, încât activitatea în timpul orelor e un punct cheie.

De aceeași părere e și Ana, care ne spune că Orarul este puțin mai dificil, întrucât orele sunt repartizate pe tot parcursul zilei, fiind destul de greu să le integrez în programul de muncă.

Dacă vrei să mergem mai departe și să vezi cum e la masterat, ei bine, Cătălin e mulțumit de orar. Orele sunt puse târziu, astfel încât orice activitate extra pe care o ai poate fi bine desfășurată în timpul zilei.

Orarul a fost întotdeauna flexibil, indiferent de an și chiar și acum, la masterat. E o încântare să te uiți la un orar și să vezi ca lunea sau vinerea o ai liberă, mai ales dacă ești genul de persoană care se culcă la 5 dimineața sau care vrea să meargă cât mai des înapoi acasă. În plus, au fost situații în care am avut și zile pline, dar consider că e normal din moment ce mai aveam încă o zi de weekend. Și da, am avut, ca toți de altfel și ore de la 8 dimineața, dar nu văd asta vreo problemă având în vedere că toți trecem prin asta încă de la grădiniță.

Ce facem după facultate? Facem bine?

Bine bine, facultatea e cool și toate cele, o să ziceți, dar după asta ce fac, ce oportunități am? E bine că vă întrebați asta și sper să vă lămurească studenții cu care am vorbit măcar puțin în ceea ce privește oportunitățile de după finalizarea studiilor.

Diana studiază Management Internațional în Limba Germană și e foarte mulțumită de paleta de opțiuni pe care le are după finalizarea facultății. Crede că ce ajută foarte mult e faptul că disciplinele studiate sunt corelate cu realitatea economică din prezent.

Fiind studentă în cadrul acestei facultăți de prestigiu și în același timp studentă la linia de studiu în limba germană, oportunitățile de lucru sunt numeroase. Astfel facultatea are colaborări și parteneriate cu o serie de companii de renume ce vin în sprijinul studenților prin diverse facilități, spre exemplu: de a parcurge un internship, de a desfășura un stagiu de practică sau pur și simplu de a fi recrutat în cadrul unei firme. Disciplinele predate, de asemenea sunt corelate cu realitatea economică iar oportunitățile de carieră după încheierea studiilor sunt la fiecare pas, într-o multitudine de domenii și specializări și în majoritatea cazurilor în cadrul companiilor multinaționale.

De aceeași părere e și Irina, care deja lucrează în domeniul care îi place și consideră că facultatea i-a creat cadrul necesar pentru obținerea acestui job.

Având în vedere faptul că am terminat specializarea Informatică-Economică, oportunitățile sunt foarte mari, colegii mei, majoritatea, lucrează în IT, iar eu lucrez tot în același domeniu, doar că sunt suport tehnic online.

Cătălin ne spune că facultatea chiar l-a ajutat să își găsească un job, iar partea bună e că în domeniile în care te specializezi la FSEGA mereu va fi nevoie de oameni pe piața muncii.

Sincer, văd destul de multe posibilități de carieră. Chiar și acum, când sunt la masterat, am reușit să-mi găsesc un job datorită abilităților căpătate aici. E o facultate cu profil economic la urma urmei, și trebuie să fim conștienți că orice afacere are nevoie oameni care au cunoștiințe în domeniul acesta, fie că ne referim la marketing sau contabilitate sau orice alt domeniu ce are legătură cu economia.

Și profesorii, cum sunt profesorii?

Lui Gavril îi place că profesorii sunt tineri și open-minded, mereu deschiși să intre în discuții care să îi ajute pe studenți în orice fel.

Mereu când am o nedumerire sau o problemă, mă ajută, îmi explică până în punctul în care să înțeleg efectiv cum vine rezolvată problema respectivă. Fiind la un profil la care se face destul de multă informatică și de la care sunt foarte mari așteptările, apar des erori sau probleme pe care nu știm să le rezolvăm, dar profesorii ne explică pas cu pas, chiar dacă s-a mai explicat o dată problema respectivă, și te fac să înțelegi. Sunt în principiu profesori tineri, care pe lângă faptul că sunt bine pregătiți și cer mult, te și ajută la fel de mult când ai probleme.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de O.S.E. Cluj (@osecluj)

Irina ne zice că e firesc să nu îți placă toți profesorii – fiecare specializare are profesori și profesori, valabil și pentru studenți.

Nu m-am dat bine niciodată pe lângă profesori, dar mereu au fost deschiși dacă aveam întrebări și spre surprinderea mea, multă răbdare că uneori întrebam niște tâmpenii mai mari ca mine. Am terminat informatică-economică și un an și jumătate am făcut doar economie, urmând informatica tot pentru aceeași perioadă. Am apucat să cunosc majoritatea profesorilor de economie și pe toți de la informatică. Nu a contat vârsta sau experiența, toți erau binevoitori, desiguri, cu mici, foarte mici excepții, cum este la fiecare specializare/facultate/universitate.

Cătălin consideră că profesorii sunt printre punctele cele mai tari ale facultății.

Sunt multe lucruri care îmi plac la facultatea mea, dar cred că profesorii, sau mă rog, o parte din ei, îmi plac cel mai mult. Spun asta pentru că merg pe ideea că dacă ei nu ar fi reușit să-mi stârnească interesul, la un moment dat nu aș mai fi mers la facultate, alegând astfel să rămân muuuult mai des în camera de cămin.

Pe lângă profesori, lui Cătălin îi plac și precum clădirea în sine, faptul că există o cantină și o sală de sport modernă, clasele, automatele de mâncare, dar și faptul că în cadrul facultății se organizează concursul Oeconomicus Napocensis, care poate să-i ajute cu mult pe cei care doresc să ajungă la FSEGA. O părere similară este și a lui Robert, care studiază Contabilitate și Informatică de Gestiune.

Sunt multe lucruri care îmi aduc zâmbetul pe buze la facultate și îmi e dor din tot sufletul să ne întoarcem cu toții. Sunt mândru de clădirea unde ne desfășurăm cursurile, de peisajul academic de la cursuri și seminarii care poate fi comparat cu cele din Vest, îmi place foarte mult faptul că avem cantina facultății pe un nivel întreg și sală de forță, faptul că există terase și spații de relaxare, sunt uimit de modul în care m-am dezvoltat atât intelectual cât și personal, dar cel mai mult simt lipsa implicării active în viața academică prin organizațiile noastre studențești. Toate adunate mi-au dat o perspectivă nouă și m-au făcut cu adevărat să simt că sunt student. Student la Cluj și mai ales student la FSEGA.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de O.S.E. Cluj (@osecluj)

Bine, bine, dar ne place chiar tot?

Mădălinei i-ar plăcea să se simtă mai pregătită pentru un job efectiv:

Cred că aș mai avea nevoie de resurse informaționale pentru a fi pregătită, lipsa de experiență îmi creează impresia că la locul de muncă voi primi toate informațiile necesare, nu la facultate. Un pic exagerat, dar e opinia unui student de anul III. Mi se pare că am putea folosi timpul mult mai eficient. Sunt materii pentru care nu avem nevoie de foarte mult timp să studiem și materii care necesită mai mult decât ni se oferă. Aș prefera să pot să redau examene la care nu mă avantajează nota, chiar dacă e bunicică. Sunt materii pe care le-am înțeles abia după studiul altor materii.

Și Diana e de părere că numărul disciplinelor predate este unul mare, însă puține dintre acestea sunt practice, iar acestea ar fi mai relevante pentru ca studentul să se obișnuiască cu practicile de la viitorul job. E de părere că nu toate cunoștințele din facultate interferează cu practicile de la job – pentru că de la teorie la practică e un drum lung.

Informația trebuie destul de bine filtrată astfel încât studenții să rețină ce este esențial și practic, ceea ce de multe ori nu se întâmplă din cauza volumului prea mare de informații teoretice transmise. Aș înlocui disciplinele teoretice cu mai multe activități practice pentru a consolida o angrenare mai ușoară a studentului în practicile de la locul de muncă.

Krisztinei, care studiază Finanțe și Bănci, nu i-a plăcut faptul că practica nu a putut fi realizată fizic, din cauza pandemiei, dar nici faptul că orarul nu i-a dat timp pentru activități extra-curiculare.

Mi se pare destul de încărcat și chiar dacă totul se desfășoară online, orarul de la facultate îmi ocupă 75% din timp. Pe lângă acest program, eu consider că există destul de puțin pentru alte lucruri precum internship-uri sau un job. Dacă ar fi să mai schimb ceva la facultate, ar fi culoarea logo-ului de pe clădire (FSEGA: care luminează roz nu prea se potrivește).

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Doris Iepan (@dorisiepan)

Extra thoughts?

Cătălin ne spune că e tare important să te implici în cât mai multe activități și să nu ratezi oportunitățile care apar la orizont – pentru că ai de unde alege.

Nu ezitați să participați la Oeconomicus Napocensis, pentru că o să vă ajute foarte mult! Înscrieți-vă, de altfel și într-o organizație studențească și participați la cât mai multe activități pentru că merită din plin! Peace.

Irina crede că oricât de bună ar fi o specializare sau o facultate, trebuie să muncești mult pe cont propriu ca să ajungi unde ți-ai propus.

Poți termina cu brio o specializare aici și poți avea un viitor frumos. Dar dacă nu îți dai interesul tu, individual, nu ai cum să reușești. Ca să meargă bine trebuie să îți dai interesul în tot ce faci.

Cei cu care am vorbit îți recomandă ție, viitor student, să te înscrii și în Organizația Studenților Economiști, pentru că, după cum ne zice Alexandra, e un mediu și o comunitate grozavă. Și Cristian ne zice cam același lucru – cea mai prețioasă valoare pe care i-a oferit-o FSEGA sunt chiar oamenii ei, cu care poți crea conexiuni incredibile.

Ei bine, cam asta a fost despre Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din Cluj-Napoca. Despre ce facultate vrei să povestim mai multe și ce curiozități ai?

Tags: fsega | ubb

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This