Clujenii pot dona alimente de Paște în 17 magazine Lidl

by | Apr 22, 2021 | Știri Cluj

Banca Regională Pentru Alimente Cluj colectează de Paște alimente neperisabile pentru persoanele aflate în nevoie în toată regiunea: județele Cluj, Alba, Sibiu, Bistrița-Năsăud.

În județul Cluj, alimentele sunt donate de persoane fizice în 7 magazine Lidl din Cluj-Napoca și unul în Florești. În celelalte județe deservite de Banca Regională Pentru Alimente Cluj, se poate dona în magazine Lidl din Alba-Iulia, Șelimbăr, Sibiu, Bistrița, Luduș, Sebeș, în perioada 19 aprilie-16 mai 2021.

Cu prilejul sărbătorilor pascale, rețeaua Băncilor pentru Alimente din România în parteneriat cu Lidl România organizează campania de colectă în 120 de magazine Lidl din țară. Din 19 aprilie până în 16 mai, românii pot dona alimente neperisabile în cutiile amplasate după casele de marcat.

Clujenii pot dona în 7 magazine Lidl din Cluj-Napoca din locațiile: str. Republicii, nr.109, str. 21 Decembrie, nr. 95-97, str. Bună Ziua, nr. 57, Calea Baciului, nr. 47 A, str. Alexandu Vaida Voievod nr.59, str. Aurel Vlaicu, nr. 182, str. Frunzișului 87-89, dar și în Lidl Florești, str. Eroilor, nr. 1-7.

Acesta este prima dată când Banca Regională pentru Alimente Cluj organizează colecta de Paște. În 2019 și 2020 a organizat Colecta de Crăciun doar în județul Cluj, cele 3200 Kg de alimente adunate fiind distribuite persoanelor din categorii defavorizate din evidenta a 20 organizații beneficiare în programul de ajutor alimentar. La Colecta de Paște 2021 participă 17 magazine din toate cele 4 județe arondate băncii regionale, în localitățile Cluj-Napoca, Florești, Sibiu, Șelimbăr, Bistrița, Alba-Iulia, Luduș, Sebeș.

Produsele care pot fi donate sunt semnalizate la raft în magazinele participante. Aceste alimente se află în categoria alimentelor neperisabile, astfel încât nu necesită o temperatură specială de păstrare. Ele sunt alimente de bază (ulei, făină, zahăr, orez, ingrediente de copt), conserve de legume, conserve de carne, conserve de fructe, paste făinoase, sosuri, lapte UHT (care se păstrează la temperatura camerei), produse de patiserie ambalate, biscuiți, cafea, ceai, dulceață și gemuri.

Colecta în magazinele partenere e unica ocazie pentru persoanele fizice să doneze alimente prin băncile alimentare către persoanele aflate în nevoie.

În restul anului, rețeaua băncilor pentru alimente preia de la companii produse în surplus (stocuri sezoniere, mărfuri refuzate la platformă din motive estetice, produse provenite din campanii de marketing, testări de sortimente noi sau produse ce se apropie de termenul de expirare și vor trebui retrase de la raft). Toate aceste produse se află în termen, sunt bune pentru consum uman și sunt donate imediat. Din motive de trasabilitate, alimentele nu pot fi donate direct persoanelor fizice, ci doar prin intermediul ONG-urilor cu programe sociale destinate persoanelor în nevoie și grupurilor vulnerabile.

Despre Banca Pentru Alimente Cluj
Proiectul Banca pentru Alimente a început în România în 2016, prin fondarea Băncii pentru Alimente București și s-a extins ulterior cu sprijinul Federației Europene a Băncilor Alimentare în toată țara. Au fost astfel înființate Băncile regionale din Cluj, Roman, Brașov, Oradea, Timișoara, Constanța, Craiova, urmând a fi constituită și cea din Galați. În 5 ani, rețeaua a colectat 5076 tone de alimente de la peste 100 de companii și le-a distribuit și donat către mai mult de 400 de organizații, ca ajutor alimentar recurent pentru 113.000 de persoane aflate în situații vulnerabile.

Banca Regională Pentru Alimente Cluj și-a început activitatea în iulie 2018, colectând de la companiile donatoare până în prezent 445 tone de alimente, în valoare de 3,2 milioane RON. Aceste produse salvate de la risipă au fost distribuite cu ajutorul a 35 de organizații la aproximativ 20000 de persoane. În 2021, Banca își intensifică activitatea în județele din regiunea sa, cu misiunea de a contribui la reducerea sărăciei, foametei și risipei alimentare, sprijinind asociațiile cu programe sociale și caritabile din Cluj, Alba, Sibiu, Bistrița-Năsăud.

Lidl România este principalul sponsor care a susținut financiar fondarea asociației, acoperind o parte din costurile de funcționare și dezvoltare a infrastructurii pentru întreaga rețea. Lidl România a contribuit la fondarea celor 9 bănci regionale pentru alimente planificate pentru România în Federației Băncilor Pentru Alimente din România – FBAR. Pe lângă sprijinul financiar de peste 2 milioane de lei în dezvoltarea băncilor, retailerul donează constant și produse pentru îndeplinirea misiunii rețelei

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This