Jocurile video și aplicațiile sunt peste tot în zilele noastre, iar mulți copii le adoră. Unele pot fi instrumente distractive și educative. Dar alte jocuri pentru copii pot fi o pierdere de timp sau pot cauza probleme, mai ales dacă nu sunt monitorizate.
Jocurile video și aplicațiile pot fi atât educative, cât și distractive. Atunci când alegeți un joc sau o aplicație, gândiți-vă la vârsta, maturitatea și nevoile copilului dumneavoastră. Fiți atenți la timpul petrecut în fața ecranului, în special pentru copiii mici.
Iată ce trebuie să luați în considerare atunci când alegeți jocuri video sau aplicații pentru copilul dumneavoastră.
Scopul jocului sau al aplicației
De ce se joacă copilul dvs. jocul sau folosește aplicația? Nu există un răspuns corect sau greșit la această întrebare. Rețineți doar că jocuri pentru copii și aplicațiile care ajută la învățare sau la munca școlară sunt diferite de jocurile „doar pentru distracție”.
Există o mulțime de jocuri pentru copii pe Emag, plus aplicații educaționale – de exemplu, aplicații care îi ajută pe copii să se organizeze, sau aplicații care îi învață pe copii autocontrolul. În general, nu este nimic rău în a lua în considerare astfel de aplicații pentru a vedea ce îl ajută pe copilul dvs.
Pe de altă parte, există mult mai multe aplicații și jocuri video care sunt doar pentru divertisment. Două dintre cele mai mari sunt Pokémon Go și Fortnite. În timp ce jocuri pentru copii populare precum Fortnite pot ajuta copiii să învețe unele abilități, acestea nu sunt axate pe educație. Este important să vă gândiți cu atenție înainte de a-i permite copilului dvs. să le joace. Același lucru este valabil înainte de a cumpăra o consolă de jocuri precum Xbox sau Nintendo Switch.
Punctul perfect este reprezentat de jocuri pentru copii care sunt atât distractive, cât și ajută copilul să învețe. Oamenii citează adesea Minecraft ca exemplu. Copiii îl adoră, iar acesta este folosit în sălile de clasă și în școli pentru a preda munca în echipă și alte abilități. Puteți căuta pe YouTube exemple de ateliere de învățare Minecraft.
Un alt exemplu este reprezentat de jocuri pentru copii care îi învață să folosească tastatura – de exemplu, în care copiii învață să tasteze tastele potrivite pentru a învinge invadatorii spațiali.
Vârsta și maturitatea
Este important să alegeți jocuri video și aplicații potrivite pentru vârsta copilului dvs. Nu ați vrea ca un copil de 7 ani să joace un joc de împușcături. Iar copilul dvs. de 12 ani s-ar putea să nu fie încântat dacă cumpărați un joc care are desene animate drăguțe pentru preșcolari.
Căutați recenzii de jocuri pentru copii și aplicații cu vârste sugerate. Folosiți aceste recenzii ca un ghid pentru a vă da seama ce este potrivit pentru copilul dumneavoastră. Dar țineți cont de faptul că copiii nu sunt întotdeauna la fel de maturi ca vârsta lor în ani. Doar pentru că un copil are 13 ani, nu înseamnă că conținutul pentru adolescenți este adecvat.
Nivelul de îndemânare contează, de asemenea. Copiii care au rămas în urmă cu cititul ar putea prefera jocurile video sau aplicațiile cu mai puțin text. Sau ar putea avea nevoie de tehnologie pentru a-i ajuta la citire. Cunoașterea punctelor forte și a provocărilor copilului dvs. vă poate ajuta să faceți alegeri mai inteligente.
Competențele de care copilul dumneavoastră are nevoie pentru a se îmbunătăți contează, de asemenea. Probabil că nu este o idee bună să descărcați o grămadă de aplicații doar pentru că sunt „educaționale”. Gândiți-vă la nevoile de învățare ale copilului dvs. înainte de a obține o aplicație.
Timpul petrecut în fața ecranului
Chiar dacă un joc video sau o aplicație este educativă, distractivă și are nivelul de vârstă potrivit pentru copilul dvs., tot trebuie să luați în considerare timpul petrecut în fața ecranului. Unii copii au probleme în a lăsa jos dispozitivele. Ei pot petrece toată ziua jucând un joc și nu mai fac alte lucruri care le plac.
Academia Americană de Pediatrie spune că copiii sub 2 ani ar trebui să evite ecranele. AAP recomandă, de asemenea, cel mult o oră de timp de înaltă calitate petrecut în fața ecranului pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 și 5 ani. Pentru copiii mai mari, cantitatea de timp nu este la fel de importantă ca regulile consecvente și o relație sănătoasă cu tehnologia.
Se revine la scopul unui joc sau al unei aplicații. S-ar putea să fiți de acord ca copilul dvs. să petreacă patru ore la rând scriind benzi desenate într-o aplicație, dar nu sunteți de acord cu același timp petrecut într-un joc de împușcături fără noimă.
Înainte de a alege un joc video sau o aplicație, gândiți-vă la cât timp va petrece cu adevărat copilul dvs. pe ea. Va renunța copilul dvs. la orice pentru a se juca jocul respectiv?
Cum interacționează copiii online
Un alt domeniu la care trebuie să fiți atenți este modul în care copiii interacționează online. Social media poate fi o provocare pentru mulți copii. Înainte de a alege o aplicație de social media, indiferent cât de nevinovată pare, gândiți-vă la modul în care copilul dvs. o va folosi.
Jocurile video online cu mai mulți jucători pot fi, de asemenea, o sursă de probleme. Copiii care au probleme sociale pot avea probleme cu aceste jocuri. Bullying-ul și hărțuirea pot avea loc dacă nu sunteți implicat.
Dacă nu sunteți sigur de conținutul unui joc sau al unei aplicații, consultați recenziile. Acestea vor evidenția aceste preocupări, precum și altele, cum ar fi confidențialitatea și reclamele adresate copiilor.