Producători locali ce conservă mâncarea: de la murături, la sosusi și zacuscă

Home $ Articole $ Producători locali ce conservă mâncarea: de la murături, la sosusi și zacuscă

by | Apr 11, 2022 | Articole, Made in Cluj

Primăvara este în toi și nu aduce decât mult optimism, precum și promisiunea unor zile ceva mai însorite. Iar cum ploile și vremea mohorâtă tot nu ne-au dat pace în ultimul timp, melancolia și gândul către toamnă aproape că și-au făcut apariția. Tocmai de aceea, ne-am amintit de explozia de gusturi și de esențe cu care toamna concurează în a fi cel mai îndrăgit anotimp, măcar din perspectiva culinară. La urma urmei, este anotimpul în care se face zacusca, dar se prepară și murăturile, dulcețurile, sosurile cu ardei, gogoșari și bulionul, făcut de cele mai multe ori, fie din roșiile de la țară, fie cu cele cumpărate din piață.

Cu toate acestea, nu este cazul să ne fie încă dor de toamnă, mai ales dacă avem cămara plină de bunătăți conservate, care-și așteaptă cuminți rândul pe masa noastră. Știm că uneori este mai greu cu mobilizarea în ceea ce privește pregătirea alimentelor pentru perioada de peste an, așa că am ales să-ți sugerăm câțiva producători locali, de la care poți cumpăra mâncare conservată, exact ca la bunici. Vei găsi de la murături, la zacuscă sau diverse sosuri aromate.

Delicium are, într-adevăr, printre cele mai delicioase preparate conservate. Aici vei găsi zacuscă de vinete sau zacuscă de vinete cu fasole boabe, dar și multe sortimente de dulceață (de afine, mure, caise, gutui, măceșe, căpșuni), printre care se numără și câteva variante mai inedite: dulceață de morcov, de dovleac și de ardei iuți. La toate acestea mai poți adăuga în coșul tău, de pe site-ul Delcium, și sirop (de fructe sau de plante aromate), dar și murături asortate sau ardei iute conservat.

Și la Cămara de la Munte poți găsi zacuscă făcută ca la carte, din vinete sau din gălbiori, iar borcanele cântăresc 200 g și sunt ambalate cât de rustic cu putință. În această Cămară se găsesc, de asemenea, multe dulcețuri, ciuperci uscate, amestecuri de legume uscate (potrivite pentru supe), dar și ulei presat la rece. Mult mai sănătos și mai sățios, uleiul poate fi de nucă, rapiță, floarea soarelui, in, cânepă sau dovleac. Iar dacă tot preparatele provin din ingrediente atent culese, nu putem să-ți ascundem faptul că poți găsi chiar și câteva sortimente de ceai, din plante culese, evident, de la munte. Pentru a descoperi mai multe produse, aruncă o privire aici.

Avem o alternativă și pentru iubitorii de păstrăv: zacusca de pește făcută la Păstrăvăria Rin. Aceasta se găsește la Băcănia Bunătățile Lu’ Nina, împreună cu alte produsele din pește care provin de la Păstrăvăria Rin. Așa că pe lângă zacuscă, îți mai poți desfăta papile gustative cu salată de icre, pastă de păstrăv afumat, file de păstrăv în sos de roșii sau în ulei picant, dar și cu murături (gogoșari cu miere, gogoșari umpluți cu varză, castraveți murați, ardei cu varză, etc.), compot (de mure, gustui, prune, struguri) sau dulceață (de afine, prune, gutui, mure, etc).

În cazul în care ești un fan al murăturilor, îți recomandăm să arunci o privire pe site-ul celor de la Desaga cu Legume. Legumele își au aici locul lor de cinste și sunt combinate în feluri cum nu se poate mai diverse și mai apreciate de către toată lumea. Murăturile se găsesc inclusiv în borcane de 1,7 litri. Dar mai găsești și murătură asortate, roșii cherry murate sau ardei iuți în oțet. Tot din seria legumelor conservate vei (re)găsi și zacuscă – de vinete sau de fasole, bulion, pastă din mix de ardei sau dulceață de ardei iuți. Desigur, există și câteva legume pe care le poți achiziționa proaspete și pe care le poți transforma chiar tu în zacuscă sau murături. Găsești aici mai multe detalii.

Și la Varză la butoi poți găsi o multitudine de murături, pe care le poți adăuga la orice masă festivă în familie, căci vor fi foarte apreciate. Sortimentele pornesc de la simplii castraveți murați, la gogonele și la conopidă și continuă cu gogoșari umpluți cu varză, ardei umpluți cu varză, ardei iuți, varză murată, salată asortată, sfeclă roșie și chiar și hrean gata preparat. Celor care li se golește prea repede cămara de murături, sigur vor găsi ceva pe gustul lor aici.

Printre sosurile de legume deja menționate mai sus, mai plusăm cu Muștar De La Cluj. După cum probabil ai ghicit, muștarul de aici este unul produs 100% natural și fără gluten, dar care vine cu tente atent selecționate, astfel încât să poată fi inclus în mai multe combinații: în sandvișuri, alături de carnea de la grătar sau alături de alte mezeluri, dacă vei opta pentru muștarul cu hrean. Pe lângă acestea, mai poți alege și câteva variante de sosuri BBQ: fie ele dulci sau picante, dar care vor merge de minune în sandvișuri, hamburgeri sau în tacos, etc. Poți comanda sosul potrivit gustului tău de aici.

Bonus: Producători care livrează atât în Cluj, cât și la nivel național:

Produse conservate, dulci sau sărate, din legume, găsești și la Dealurile Uilei, un producător din Sibiu. De asemenea, și cei de la Grădinile Mălâncrav au zacuscă, bulion, dulceață, ardei iute murat, pregătite cu mult drag de natură și de cei din jur. O parte din acestea se găsesc și pe Nod Verde.  Alți producători din zona Transilvaniei care se ocupă cu conservarea mâncării în diverse forme mai sunt și Zacuska sau Cămara pogană, de unde vei găsi, desigur, multe sortimente de zacuscă, murături, păstrăv în sos și chiar și dulceață sau siropuri.

PS. Poți oricând să identifici producători mai mici, de la care să încerci tot ce mai conservă ei. Poți căuta chiar printre persoanele care vând în piață sau pe platforme online, cum ar fi OLX sau Facebook Marketplace. Mai există grupuri de Facebook, unde oamenii vând altora din produsele din cămara lor. Un grup pe care ți-l recomand este cel al comercianților de la ROA, unde poți găsi atât fructe și legume proaspete, cât și conservate, dar și alte lucruri realizate handmade.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!