Țările europene ca surse de vehicule second-hand pentru români

Home $ Diverse $ Țările europene ca surse de vehicule second-hand pentru români

by | Oct 28, 2022 | Diverse

În ciuda programului de reînnoire a parcului auto lansat de Ministerul Mediului din România, vârsta medie a autoturismelor care circulă pe drumurile țării este mai mare decât în alte țări ale UE, iar acest lucru se întâmplă în ciuda sumelor destul de mari alocate de Guvern pentru achiziționarea de mașini noi. Acest lucru demonstrează că românii preferă în continuare să conducă mașini uzate importate din alte țări.

Potrivit experților, mulți șoferi români continuă să cumpere mașini uzate din țările UE și există mai multe motive pentru aceasta. În primul rând, puterea de cumpărare a cetățeanului român mediu este încă destul de scăzută. În al doilea rând, valoarea unei mașini scade cu 100% după doar 3 ani de utilizare. Potrivit reprezentanților ONG-urilor de mediu, pentru a face din cumpărarea unei mașini second hand o opțiune mai puțin atractivă, este necesară introducerea unor taxe adecvate.

Programul ‘Rabla’ Eșuează

Au trecut mai bine de 15 ani de la lansarea unui program de reînnoire a parcului auto din România, dar mulți români conduc în continuare mașini vechi cu emisii ridicate de dioxid de carbon, care au un impact negativ asupra mediului. Soluția, potrivit ecologiștilor, ar putea fi introducerea unei taxe la achiziționarea de mașini uzate. Problema este deosebit de acută în zonele cu emisii ridicate din orașe. Pentru a descuraja românii să conducă în centrele orașelor cu mașini mai vechi, ar trebui introdusă o taxă care să țină cont de gradul de poluare a aerului cauzat de mașină.
În ultimii ani, bugetul de Stat al României a primit mai multe surse suplimentare de venituri, inclusiv din jocurile de noroc online cu casino online cu dealeri live unde circulă sume mari de bani. Cu toate acestea, în ciuda alocărilor bugetare semnificative pentru achiziționarea de vehicule noi, 70% din parcul auto Românesc este încă format din vehicule mai vechi.

Creșterea numărului mașinilor uzate din UE

Statisticile arată că vârsta medie a mașinilor în România este cu cinci ani mai mare decât în Italia, Germania, Franța și alte țări din UE. Și aceste țări se numără printre cele din care sunt aduse cele mai multe vehicule în România. Deși guvernul român își ajută cetățenii, numărul de mașini nou înmatriculate a scăzut de la an la an. În efortul de a reduce costurile, Românii preferă să cumpere mașini din Germania, Franța și alte țări în care parcul auto este reînnoit într-un ritm mult mai rapid. Costul mediu al mașinilor cumpărate de români este de 5-12 mii de euro, în timp ce pentru a cumpăra o mașină nouă, este necesar să se cheltuiască 15.000 de euro chiar și în cadrul Programului Rabla. Din cauza neconcordanței dintre puterea de cumpărare și prețurile mașinilor noi, tendința de îmbătrânire a parcului auto românesc va continua probabil în viitorul apropiat.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!