Producători locali de accesorii și bijuterii #madeinCluj

by | Nov 10, 2022 | Articole, Made in Cluj

Articolul a fost revizuit în noiembrie 2023.

Pentru că se apropie sărbătorile și sezonul cadourilor, am început să ne documentăm cu privire la variante creative de cadouri #madeincluj pe care putem să le facem. Categoria asupra căreia am decis să ne concentrăm e cea a accesoriilor și bijuteriilor fiindcă le-am iubit dintotdeauna. În timp ce ne-am făcut „temele” pentru scrierea acestui material n-am putut să nu ne bucurăm atunci când am descoperit creatori care, prin talentul lor și prin ceea ce mâinile lor reușesc să realizeze, transmit multe – și ajung la inimile noastre. Pentru a fi în acord cu business-urile lor care pun preț pe tihnă, am ales să publicăm aceste idei acum, când n-am intrat în „febra sărbătorilor” încă.

Așa că, iată 6 producători locali de accesorii și bijuterii #madeinCluj de la care-ți poți face ție sau celor dragi oricând un cadou cu bun gust și atemporal.

Bogdan’s Workshop

Pentru Bogdan Lucian, proiectul Bogdan’s Workshop e un vis devenit realitate. A pus bazele business-ului său, Bogdansworkshop® – bijuterii custom-made începând din 2017, realizate folosind argint 925 –, la vârsta de 18 ani. Apoi, și-a hrănit visul și viziunea cu ambiție, curaj și încredere. Astăzi are 22 de ani și realizează cu pasiune creații autentice, minimaliste și-n care pune multă emoție. Încă de la început și-a spus „privește, mai presus de a vedea” – și și-a transformat acest citat în mantră personală. Astfel că, în fiecare bijuterie lucrată manual pune o parte din sufletul său.

În prezent, creațiile sale se concretizează și în colaborări cu branduri ca Untold, NEVERsea, și Holla Tombabe. Te invităm să-ți alegi și tu bijuteriile cu care rezonezi cel mai mult de pe site-ul său, aici.

Corvus Cornyx

Am putea spune că brandul Corvus Cornyx e un “one-woman show”. Persoana din spatele său e Iulia, o persoană pasionată de tot ceea ce e frumos, delicat și merită iubit în lumea asta – fie el om, bijuterie, sau artă. Pentru ea, Corvus Cornyx a început în urmă cu mult timp, poate chiar înainte să poarte numele acesta, în perioada în care înșira mărgele pentru prima dată pe șnur. Identitatea bijuteriilor în sine a apărut, însă, când era în căutarea unor accesorii specifice și nu reușea să găsească ceva care să-i placă – așa că a decis să și le facă ea. De atunci, caută mereu să lucreze bijuterii neobișnuite, cum nu se mai găsesc în altă parte, care îi hrănesc inima iubitoare de fantastic.

Atunci când creează, își dorește ca fiecare obiect nou pe care îl formează, sculptează, modelează să aibă măcar puțin suflet în el. Vrea să se cunoască faptul că la un moment dat cineva a văzut acea bucată de materie și s-a gândit – „de astăzi vei fi ceva special”. Dacă bijuteria din fotografie îți face cu ochiul, intră pe Instagramul Iuliei și descoperă întreaga sa colecție.

Mândruța

Mândruța înseamnă, încă din 2009, accesorii din lut polimeric create de două surori bucovinence din Vatra Dornei, având ca motive principale natura, folclorul și arta. În spatele brandului stau Alina, cea care ține legătura cu contabila, se ocupă de colaborări și modelează și ea de zor produse faine și Oana, cea care este designer grafic și mândruța principală. Pentru ele, proiectul a început ca o activitate relaxantă și încă le place ca aceasta să fie principala sa întrebuințare. Mândruța este modalitatea lor de a-și exprima trăirile, emoțiile și nostalgia, este ancora pe care o au spre „acasă” și activitatea ce le oferă timp împreună, una cu cealaltă. Principalul material pe care-l folosesc în creația lor este lutul polimeric, cu el au experimentat încă din 2009 și au adoptat tehnicile care li se potrivesc cel mai bine.

Visul lor pentru viitor este ca această experiență să le ducă undeva într-o pădure, fiecare cu căsuța ei, unde să modeleze și să se agite în liniște, cu arbuști de zmeură și afine la geam și urși, precum și vulpi și iepurași care le aleargă prin curte. Ca să le susții visul, hai să descoperi cea mai recentă colecție a lor, Childhood și nu numai, în magazinul online.

Precious Circuit

Activitatea principală a brandului Precious Circuit este crearea de bijuterii și accesorii unicat, lucrate manual, din deșeuri electrice reciclate. Ideea de bijuterie realizată din circuite reciclate a luat naștere în 2020 și a pornit din dorința comună a celor două persoane din spatele brandului, Rusu Daniela (CEO) și Andy Aelenei (Designer), de a construi ceva care să vină în întâmpinarea nevoilor societății și de a contribui, prin pasiunea lor pentru frumos și artă, la un mediu mai curat pentru generațiile viitoare. Conceptul, unic în România, vine să demonstreze că și aceste materiale, care de obicei sunt asociate cu ceva urât, indezirabil și neplăcut, pot fi transformate în obiecte prețioase și unice, având scopul de transmite și un mesaj de responsabilitate socială. Mesajul pe care-și doresc să-l transmită în lume este: fii conștient de acțiunile tale și ai grijă de mediul înconjurător.

Categoriile de produse pe care le oferă publicului la momentul actual sunt: inele, cercei,
pandantive, broșe, brățări, butoni și alte produse custom – ca de exemplu, suporturi de pahare, suporturi de pixuri și suporturi de bețișoare parfumate. Ele planifică lansarea unei colecții extinse de produse, formată din obiecte de decor, instalații de artă și chiar concepte de design interior. Fii la curent cu creațiile lor urmărindu-le pe Instagram și, dacă te-au cucerit, achiziționează-le de aici.

Blue Petal

Atelierul Blue Petal a luat naștere în 2014 în Florești, și de atunci încearcă să aducă bucurie în lume prin creațiile lor unice. La început a fost un proiect part-time, dar acum a devenit un stil de viață pentru Szidi și Zsolt, „un biotehnolog în medicină veterinară eșuat și un arhitect rătăcit” (după cum se descriu ei). Ideea brandului s-a conturat după un prânz delicios de duminică, în 2014, când socrul lui Szidi a invitat-o să-i arate cum se lucrează cu porțelanul. El a lucrat la fosta fabrică de porțelan, renumita Iris din Cluj-Napoca în trecut, dar a continuat această meserie pe cont propriu. Ea, fericită și curioasă, a acceptat fără nicio ezitare. Săptămâna următoare a mers zilnic pe la el și, pe măsură ce trecea timpul, era tot mai atrasă de această meserie.

Astăzi, în atelierul lor, realizează împreună bijuterii și accesorii care oferă un plus de individualitate si personalitate oricărei ținute, fie ea una elegantă sau de toate zilele. Fiecare obiect este lucrat și pictat manual înainte de ardere. Folosesc coloranți speciali rezistenți la 1250°C, temperatură la care se face arderea finală. Datorită acestor procedee, fiecare produs scos din cuptor este unicat. Pentru o doză bună de veselie și un zâmbet sincer, te invităm să pătrunzi în lumea lor magică aici.

SeptembrieCândva

SeptembrieCândva a apărut cu intenția de a le oferi o opțiune celor care apreciază și pun valoare pe bijuteriile realizate în întregime handmade. Produsele disponibile în acest magazin sunt sincere, perfecte prin imperfecțiunea lor și a urmelor de pe ele ce stau ca mărturie a procesului de producție manual, fără scule sau utilaje performante, capabile de o producție de serie, implicit sterilă. Proiectul este un continuu proces de învățare animat de dorința de autodepășire, departe însă de intenția de a simplifica munca prin scurtături menite să crească profitul. Persoana din spatele brandului SeptembrieCândva este Cătălin Spînache, iar proiectul reprezintă modalitatea sa de a se dezvălui lumii.

„Sunt un om imperfect, dornic de a deveni mai bun, iar această pornire se reflectă în produsele pe care le realizez.” – Cătălin Spînache, Owner & Designer @ SeptembrieCândva

O autodepășire în sensul renunțării la cât mai multe facilități moderne, care aduce producția la un nivel rudimentar dar plin de suflet, te așteaptă atunci când pătrunzi în lumea SeptembrieCândva, aici.


Putem spune că accesoriile și bijuteriile sunt întotdeauna bogate în metafore și semnificații. Motivele pentru care oferim smarald, aur, diamante, rubine sau safire cuprind povești și intenții prețioase. Astfel, accesoriile și bijuteriile pe care alegi să le dăruiești mai departe pot transmite un mesaj de loialitate, pasiune, inspirație, înțelepciune, speranță, urări de bine sau pozitivitate. Un astfel de cadou înseamnă să oferi ceva care nu se schimbă niciodată, care rămâne identic și nu este afectat de timp. Atunci când alegerea pe care o faci îi aparține unui designer de bijuterie local, semnificația cadoului tău este mult potențată.

Așadar, care sunt producătorii locali de accesorii și bijuterii #madeinCluj de la care vei cumpăra cadouri sezonul acesta?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This