Prima zi de vară este întotdeauna o reală bucurie, atât pentru cei mari, cât și pentru cei mici, mai ales că 1 iunie marchează atât celebrarea unui nou anotimp, dar și Ziua Internațională a Copiilor. Astfel că este un prilej bun pentru oricine de a aprecia mai mult fiecare lucru care ne înconjoară și de a ne bucura de fiecare zi a vieții noastre, exact precum un copil. Te îndemnăm și pe tine să celebrezi această sărbătoare alături de copiii din viața ta, dar și să-ți amintești de copilul interior, care, cu siguranță, încă își dorește să exploreze și să viseze la o lume ludică.
Iar pentru că Ziua Copilului, de cele mai multe ori, înseamnă dulciuri, jucării și jocuri, baloane și culori, nu uita că această zi înseamnă, mai mult decât orice, și bucuria de a fi împreună. Așa că pentru astăzi am pregătit o selecție a evenimentelor la care poți participa alături de cei mici, pentru a sărbători cum se cuvine în ziua de 1 iunie.
Magic Family Days reprezintă câteva zile pline în care grădină Zazen se transformă într-o lume magică și colorată, menită să încânte toți copiii. Cei mici se vor putea bucura de o gamă largă de activități, printre care se numără teatrul de păpuși, spectacole de magie, jocuri, ateliere recreative, concerte și facepainting. Pentru cei mari, pe lângă bucatele alese, vor exista instalații multimedia și o serie de concerte, iar printre artiștii invitați se numără Emeric Imre Trio, Cluj Tango Orchestra, Cristina Lupu, Marse Acoustic Session și The Beat Music School. Accesul la concerte și la DJ sessions este gratuit, însă pentru spectacolele de magie, teatrul de păpuși și concertul pentru copii, accesul se face pe baza unui bilet cumpărat în prealabil.
Ce ai spune ca de acest 1 iunie, cel mic să experimenteze ceva nou, creativ și delicios în același timp? În cazul în care îți surâde ideea, îți propunem Atelierele Picapam . În cadrul acestora, Gelateria Picapam oferă copiilor un atelier de preparat înghețată. Aromele vor fi obținute din fructe naturale, așa că întreaga experiență va fi cu adevărat inedită. Taxa de participare este de 38 RON/copil, iar vârsta minimă recomandată este de 1 an și jumătate. Înscrierile pentru acest atelier se fac prin intermediul acestui formular.
În perioada 1-5 iunie, Strada Potaissa se va transforma în Piața de flori altfel, fiind un prilej potrivit pentru o plimbare până în centrul orașului. Aici vei găsi diverse plante și flori cu care îți poți înfrumuseța atât casa, cât și grădina sau balconul. Cei mici cu siguranță se vor bucura de parfumurile îmbucurătoare ale acestora, iar o mică sesiune de grădinărit, poate fi o activitate plăcută, pe care o puteți desfășura împreună. Duminică, pe 4 iunie, se va desfășura și Masa bunei vecinătăți, prin care vei avea ocazia de a lua masa cu prieteni și străini deopotrivă, iar propriile bucate vor fi împărțite cu cei din jurul tău. Experiența în sine este una menită să aducă bucurie și să creeze noi legături în comunitate. Pe lângă cele 15 standuri ale expozanților, te vei putea bucura muzică bună, fiindcă vor fi prezenți trupe și DJ locali, dar și de o sesiune de dezbatere despre urbanism. Intrarea este gratuită, iar piața de flori va funcționa în intervalul 10:00-23:00.
Ce ai spune de două zile magice, pline de povești, creativitate, joc și joacă și căltătorii imaginare? Pe 1-2 iunie, la Casiono-ul din Parcul Central, te poți alătura cu întreaga familie evenimentului Hai-hui printre povești. În cele două zile, copiii se pot bucura de spectacole de teatru de păpuși, demonstrație de balet, dans, muzică, parada modei, karate, conerte, ateliere de pictură, percuție, jonglerie, tatuaje temporare, IT, lectură și multe altele, pe care vă invităm să le descoperiți împreună. Pentru progrmaul complet, poți arunca o privire aici.
Ești în căutarea unei activități potrivite pentru adolescenți? Avem noi o recomandare pentru tine. Îți propunem un atelier de dans pentru adolescenți și tineri, care va fi susținut de Oana Mureșan. Dansul este un tip de mișcare menit să aducă bucurie, să te ajute să-ți explorezi eul interior, să dai frâu liber imaginației și creativității. Atelierul este cu intrare liberă și va avea loc de la ora 12:00, la Muzeul de Artă din Cluj. Alături de coregrafa Oana Mureșan, participanții vor avea ocazia să experimenteze dansul contemporan într-o formulă liberă, în care vor putea să se relaxeze într-un mod plăcut, dar și să-și depășească propriile limite. Pentru mai multe informații te invităm să arunci o privire chiar aici.
O altă activitate distractivă de pe lista noastră este și Cursa Rățuștelor Cluj. Este cea mai haioasă întrecere acvatică din oraș și se desfășoară în scop caritabil, pentru a se construi un lift ignifugat destinat pacienților internați la Spitalul Clinic Județean de Urgență, de la Clinica de Neurologie, secția Neurologie II. Cursa se desfășoară pe Canalul Morii, startul având loc la intersecția străzilor George Coșbuc și Cardinal Iuliu Hossu. Înscrierea se poate realiza în mod rapid, online, iar contravaloarea este de 10 RON per rățușcă. Întrecerea va bucura ochii privitorilor, dar se va sfârși cu premii pe măsură pentru cele mai rapide rățuște. Pentru mai multe detalii te invităm pe site-ul oficial al concursului.
Celor mai energici și curajoși le propunem să participe la Tabăra de escaladă SALT Cheile Turzii, care va avea loc în perioada 1-5 iunie. Activitățile se vor desfășura în partea nordică a munților Trascăului, în zona Cheilor Turzii și ale Tureniului, aici existând un număr mare de trasee de escaladă. Pe lângă acestea, cu siguranță tabăra va găzdui și drumeții în aer liber, plimbări cu bicicleta, ateliere practice, trebuie de via feratta și seri culturale. Accesul este gratuit, așa că vă sfătuim să nu ezitați și să încercați să descoperiți mai multe despre escaladă. Amplasarea taberei este în comuna Filea de Sus, la aproximativ 20 de km de Cheile Turzii. Mai multe detalii poți descoperi aici.
Tot pe 1 iunie are loc și Ziua Porților Deschise la Castelul Bánffy din Bonțida. Astfel că, împreună cu cel mic, te vei putea bucura de o călătorie în timp și vei avea posibilitatea de a efectua în mod gratuit, tururi ghidate la Castelul Bánffy. Programul se va desfășura în intervalul orar 10:00-17:00, iar pe lângă vizitele propriu-zise, vor exista diverse activități pentru copii, dar și o expoziție interactivă a lui Miklós Bánffy (ultimul proprietar al castelului), care marchează 150 de ani de la nașterea sa. Așa că, pentru puțină relaxare și pentru o plimbare pe cinste, îți sugerăm să nu ocazia de a vizita celebrul castel din Bonțida.
Sports Festival revine în oraș în perioada 1-4 iunie, marcând ocazia perfectă de a celebra atât Ziua Copilului, cât și bucuria de a face sport. În cadrul celor 4 zile de festival intrarea este gratuită la majoritatea evenimentelor desfășurate, astfel că vei putea experimenta peste 20 de sporturi, alături de profesioniști. Sports Festival se adresează atât celor mici, cât și celor mari, reușind să aducă împreună întreaga comunitate clujeană, în călătoria magică a lumii sportului. Gașca Zurli va fi și ea prezentă la festival, sâmbătă, cu un concert vesel și colorat, menit să-i serbeze în primul rând pe copii.
În cazul în care activitățile de mai sus se termină mai rapid decât ai preconizat, îți propunem să realizezi împreună cu cei mici plimbare prin Grădina Botanică, unde vă veți putea odihni și bucura de câteva clipe de liniște. Pe lângă celebrele sere, veți putea descoperi noi tipuri de plante și admira inclusiv Muzeul Botanic. Pentru picnicuri și drumeții, te sfătuim să mergi în Pădurea Făget, unde există diverse trasee tematice, potrivite copiilor. În pădure vă veți putea întâlni inclusiv cu mici localnici, precum veverițe, arici și păsări colorate. O altă sugestie este și o vizită la Moara de vânt, care rămâne întotdeauna o bună opțiune pentru a petrece timp de calitate cu cei mici. Ziua copilului este, cu siguranță, o ocazie potrivită pentru o asemenea plimbare, în care veți putea hrăni și vă veți putea bucura de căprioare, ponei, cai, diverse rozătoare, zebre, lame și multe altele pe care vă invităm să le descoperiți împreună. Iar ultimul nostru pont este potrivit atât pentru pici, cât și pentru adolescenți Este vorba de o plimbare în Parcul Etnografic Romulus Vuia, care poate fi o adevărată incursiune în timp, în care vor descoperi unelte și obiecte vechi, chiar și un cu totul alt tip de trai. Parcul Etnografic este o portiță către lumea bunicilor și a străbunicilor noștri, de care ne putem bucura oricând.