Brânzeturile sunt nelipsite din alimentația multora dintre noi, sunt acele produse de care cu greu ne lipsim în general. Tocmai datorită acestui lucru trebuie să luăm în considerare că achiziționarea brânzeturilor artizanale de la producători locali poartă o importanță deosebită în ceea ce privește atât experiența culinară, cât și susținerea comunității locale. Aceste produse sunt rezultatul muncii și pasiunii artizanilor care pun suflet în fiecare etapă a procesului de fabricație, de la selectarea ingredientelor de cea mai înaltă calitate, până la maturarea brânzei în condiții ideale.
Achiziționând brânzeturile direct de la producătorii locali, sprijinim economia locală și contribuim la menținerea tradițiilor gastronomice locale. Pe lângă satisfacția de a savura brânzeturi autentice și delicioase, avem ocazia de a ne conecta cu oameni pasionați și talentați care își dedică viața acestui meșteșug. Astfel susținem diversitatea culinară, păstrăm tradițiile gastronomice și ne bucurăm de produse unice, autentice și pline de caracter. Cluj-Napoca, renumit pentru bogăția sa culturală și diversitatea sa gastronomică, găzduiește deja o mulțime de producători locali. Fie că ești un cunoscător al brânzeturilor fine sau pur și simplu îți dorești să explorezi noi arome și texturi, te vei îndrăgosti de delicatesele oferite de producători locali.
În acest articol, ne propunem să-ți dezvăluim câțiva dintre acești artizani brânzari și să te purtăm într-o călătorie prin universul brânzeturilor artizanale din Cluj. Descoperă aromele autentice și pasiunea care stă în spatele acestor delicii locale, și pregătește-te să te răsfeți cu brânzeturi de excepție, create cu mândrie și tradiție transilvăneană.
Atelier NarCheese
Am mai vorbit despre NarCheese și când am discutat despre produsele lactate de la producători locali din Cluj. Narcheese este un atelier de brânză după model elvețian care a luat naștere datorită lui Pintea Narcis, primul român care a absolvit Școala de Agricultură din Valais, Elveția. Acesta s-a întors la Cluj cu un vis pe care l-a și pus în aplicare, când în 2019 a obținut prima brânză provenită din laptele ecologic de la Ferma Frații Pintea. În producerea brânzei se folosesc doar metode tradiționale, dar îmbinate frumos cu rețetele elvețiene adaptate meleagurilor românești. Laptele provine și în acest moment tot de la Ferma Frații Pintea, așa cum a și început. Ferma deține aproximativ 30 de bivolite, 20 de vaci Bălțată Românească, 100 capre alpin francez/carpatin și 500 de oi, care se bucură de pășunile ecologice din Corneşti. Specialitatea atelierului în acest moment este brânza maturată Raclette, producție a căreia implică un proces de maturare timp de câteva luni. Pe lângă acest tip de brânză maturată, Narcheese mai produce încă două: caș tradițional simplu maturat minim o lună și brânză Tomme. Iar în viitor aceștia doresc să extindă gama de produse cu Brie, Gruyere si Gorgonzola. Dacă vrei să te bucuri de aceste produse și multe altele, e important să știi că achiziția lor o poți face din unul din magazinele unde aceștia își distribuie produsele: Fromageria Narcheese din Cluj Napoca de pe strada Fabricii nr. 5, Sat pentru Oraş, Gourmeticus Shop, Nod Verde sau la întâlnirile săptămânale ROA. De asemenea, comanda se poate realiza și online. Pentru mai multe informații nu ezita să contactezi fromagerul la numărul 0756 236 111, sau să le verifici pagina de facebook și cea de instagram.
View this post on Instagram
Caseus – Atelier de brânză maturată Cluj
Atelier de brânză maturată Caseus a luat naștere acum 8 ani când Nagy Ákos a devenit un adevărat pasionat al lumii brânzeturilor. Totul a început în propria sa bucătărie unde timp de un an a experimentat realizarea diferitor brânzeturi despre care a citit în cărți de specialitate. A ajuns apoi la concluzia că brânzeturile maturate sunt cele mai gustoase pentru că ele reprezintă o adevărată provocare. În atelierul lui acesta produce Port Trapist, o brânză semitare maturată timp de 3-9 luni, după rețeta călugărilor trapiști din Valea Loarei, Franța. De asemenea, tot în atelierul său acesta pregătește și brânză Gouda maturată timp de 4 luni și învelită în ceară special folosită la maturare. Laptele din care reușește atelierul să producă toate aceste bunătăți este atent selectat prin intermediul testelor de maturate și provine din mici ferme locale din Cluj. Scopul Caseus este acela de a oferii consumatorilor şi restaurantelor brânzeturi maturate exact la stadiul de maturare optimă pentru o experienţă maximă. Dacă vrei să te bucuri de această experiență nu-ți rămâne decât să faci rost de produsele Caseus, lucru deloc dificil având în vedere că atelierul distribuie produse prin multe metode. Fizic poți achiziționa produsele: din magazinul legume-fructe de pe strada Borhanciului, magazinul sătesc din Gheorgheni, magazinul mobil Sat pentru oraș, Brutaria Claudia din Florești, magazinul ALAC din centrul Clujului, Profi Super din Mărăști, Observatorului, Grigorescu și Florești sau din locația fizică: Atelierul Caseus care se află în inima satului Gheorghieni din comuna Feleacu la 7 KM de Cluj-Napoca. Iar online poți face rost de produse de pe nodverde.ro sau de pe site-ul propriu.
Atelierul de lapte/Lăptăria M
Acest atelier a luat viață în anul 2019, sub numele de Atelierul de lapte, din iubirea familiei Moldovan pentru activitățile meșteșugărești și mâncare bună. Aceștia și-au dorit împreunarea pasiunilor lor pentru gust, produse naturale, respectul pentru tradiții și familie într-o afacere de familie, sustenabilă, care bucură cât mai mulți oameni. Laptele de proveniență a acestor bucate provine din ferma propie localizată în Mociu, departe de stresul urban. Printre produse se numără mai multe tipuri de brânza de burduf, de telemea, dar și rulada de cașcaval și șuncă. Dacă te gândești să pui mâna pe produsele lor, e păcat să nu iei în considerare faptul că aceștia dețin și Carmangeria Moldovan și să profiți și de alte preparate precum pastrama, ceafa de porc, coastele de vită sau de felurile gătite: chiftelute marinate, gulașul de mânzat sau iahnia de fasole cu ciolan afumat de mangaliță. Astfel, nu ezita să achiziționezi produsele din magazinele fizice Moldovan sau online de pe site-ul acestora.
View this post on Instagram
Ferma Familiei Gîrda
Sănătoase, gustoase și naturale, așa am caracteriza produsele Fermei Familiei Gîrda, o familie de fermieri, crescători de animale și agricultori. Scopul lor e să ofere produse lactate naturale prelucrate în propria lor fermă, pentru o șansă la alimentația sănătoasă. Nu trebuie să-ți faci griji în ceea ce privește varietatea produselor oferite de ei pentru că ai de ales dintre: telemea, caș, brânză burduf,urdă, jintuiala din lapte de oaie și lapte de vacă. Toată magia se întâmplă într-un spațiu pitoresc în Corușu, comuna Baciu. Produsele se prezintă în următoarele locații: Mănăștur (Piața Flora) și Gheorgheni (Piața Hermes) sau prin livrare la domiciliu.
Tradiția Laptelui
În pitorească localitate Stoiana, doi tineri fermieri pasionați, Alina și Sergiu Vasilescu, au decis să renunțe la agitația orașului și să se dedice tradițiilor rurale în care au crescut. Cu multă muncă și pasiune, au creat o micro-afacere în care valorifică laptele dulce și produc diverse brânzeturi delicioase, precum brânza de burduf, brânza proaspătă de vacă, telemea, caș și alte produse lactate. Este vorba despre Tradiția Laptelui, locul unde toate acestea sunt preparate într-un mod tradițional, respectând metodele de producție de la bunica. Alina și Sergiu sunt dedicați calității, folosind lapte proaspăt și ingrediente naturale pentru a oferi clienților lor o experiență autentică și savuroasă. Cu curajul de a-și urma visul și cu dragoste pentru tradiția rurală, Alina și Sergiu aduc o nouă viață satului Stoiana prin brânzeturile lor deosebite, pe care le împărtășesc cu lumea întreagă. De produsele tale poți face rost din băcănia lor aflată în Florești, pe strada Stejarului nr. 38 sau online de pe site-ul lor
Valea Șardului – bunătăți din lapte de capră
Descoperă Valea Șardului – o oază de bunătăți din lapte de capră proaspăt și natural, livrate direct la ușa ta. Situată în inima comunei Sânpaul, în satul Șardu, ferma Valea Șardului este locul unde pasiunea pentru produsele lactate de cea mai înaltă calitate prinde viață. De la brânzeturi rafinate și cremoase, la iaurturi delicioase și lapte proaspăt, aceștia se asigură că fiecare livrare este o experiență autentică. Echipa dedicată se asigură că fiecare produs este selectat și ambalat cu atenție, astfel încât să ajungă în cel mai bun mod la tine acasă. Delectează-te cu savoarea și prospețimea laptelui de capră, direct de la fermă, și bucură-te de autenticitatea brânzeturilor. Comenzile pentru aceste produse se realizează telefonic, iar pentru mai multe informații legate de preț și varietatea produselor îți recomandăm să le consulți pagina de facebook.
Ferma Cojocna – USAMV Cluj-Napoca
La doar 20 de kilometri de Cluj, în staţiunea didactică a USAMV, sunt îngrijite exemplar peste 700 de vaci şi 11.000 de găini ouătoare. Începând cu anul 2020, Ferma Cojocna – USAMV Cluj-Napoca a obţinut certificarea ecologică pentru produsele lactate obţinute în propria fabrică de prelucrare a laptelui. Această realizare reprezintă un recunoaştere a angajamentului lor faţă de metodele sustenabile de producţie şi respectul faţă de mediul înconjurător. Consumatorii se pot bucura acum de produse lactate de înaltă calitate, produse responsabil şi ecologic. Ferma Cojocna – USAMV Cluj-Napoca continuă să promoveze principiile agriculturii ecologice, oferind opţiuni sănătoase şi gustoase pentru masa zilnică a consumatorilor. Produsele sunt disponibile în magazinele noastre: în campus (Calea Mănăștur 7), la Stațiunea de Cercetare Horticolă – USAMV Cluj-Napoca (capăt str. Liviu Rebreanu) și la standul din incinta Iulius Mall Cluj-Napoca. Prețurile acestora sunt mai mult decât accesibile, poți verifica pagina de facebook pentru a le afla și site-ul pentru a face rost de mai multe informații despre fiecare produs în parte. Tot de la ei poți să te bucuri și de ulei sau ouă din surse bio.
Ferma Familiei Matei
Familia Matei, din pitoreasca localitate Chinteni, este formată din producători dedicați. Ei își dedică majoritatea timpului îngrijirii animalelor, asigurându-se că acestea sunt hrănite și îngrijite cu mare atenție. Ferma deține o varietate de animale, inclusiv oi, vaci, capre și bivolițe, de la care obțin laptele cu mult devotament de peste 20 de ani. Produsele lor sunt fabricate exclusiv din lapte proaspăt muls de la animalele pe care le cresc cu dragoste și muncă asiduă. Fiecare produs oferit de Familia Matei este realizat cu multă pasiune și devotament. Ferma este mândră să ofere produse create cu atenție și dedicare, întruchipând iubirea pe care o pun în tot ceea ce fac. De această iubire te poți bucura prin produsele lor pe care le cumperi prin intermediul ROA Cluj.
Dacă vrei să descoperi și mai mulți producători locali avem câteva recomandări de pagini pe care trebuie să le urmărești. Spre exemplu, Sat pentru Oraș este primul magazin mobil din Cluj cu produse locale. Ei ajung în mai multe locații din Cluj, iar cererea mare i-a determinat să lanseze și magazinul online pentru a ajunge la cât mai mulți doritori. De asemenea, ROA Cluj -vânzare directă sau Roade Online din Ardeal este un grup de producători din Cluj și împrejurimi prin intermediul căreia s-a realizat crearea unei rețele de vânzare directă și consum echitabil pentru hrana produsă local.
Acum că am încheiat lista producătorilor, a celor pe care noi i-am găsit, ajungem la o concluzie clară: producătorii locali de brânzeturi artizanale din Cluj reprezintă un adevărat tezaur gastronomic al regiunii. Prin pasiunea, dedicarea și talentul lor, acești artizani aduc în viața noastră arome autentice și experiențe gustative memorabile. Așadar, încurajăm cu căldură explorarea acestui univers culinar, alături de producătorii locali de brânzeturi artizanale din Cluj. Iar dacă ai mai multe recomandări nu ezita să ne dai de veste. Tu de brânza cărei fromagerii vrei să te bucuri prima dată?