Cea de-a șaptea ediție a Cluj Symphony Experience, în 2023, va avea loc în perioada 22-24 septembrie în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”. Această ediție se anunță a fi o experiență grandioasă, cu premiere muzicale în România. Cu această ocazie, trei dintre cele mai cunoscute trupe din țară – Cargo, Subcarpați și Alternosfera – vor cânta în exclusivitate hiturile care i-au consacrat, alături de Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” și de muzicieni din Chișinău.
Prin interpretarea inedită a melodiilor acestor trei trupe într-o manieră simfonică, organizatorii își doresc să transmită mesajul că muzica nu are granițe. Oferindu-ne cel mai mare festival Cluj Symphony Experience de până acum, conform lui Flavius Buzilă, solistul Trupei Hara și organizatorul evenimentului, ei și-au propus să ne aducă un festival unic, care oferă publicului experiențe care-i ajută pe cei prezenți să se îmbogățească nu doar artistic, ci și relațional.
„Cred că participanții vor aprecia în mod special grandoarea concertelor de pe scena principală, intimitatea și căldură actelor artistice de la scena secundară, precum și activitățile din incinta festivalului. Va fi cu siguranță o călătorie senzorială unică.” – Flavius Buzilă
Pe scena principală se vor petrece evenimentele care necesită o producție mare și foarte atent gândită. Scena secundară va fi dedicată experiențelor diverse, care vor reprezenta o premieră pentru mulți dintre participanții la eveniment.
Ca să poți să save the date încă de pe acum, te informăm că, pe scena principală, trupa Cargo simfonic va concerta în data de 22 septembrie, Subcarpați simfonic – 23 septembrie și Alternosfera simfonic – 24 septembrie.
„Povestea Cluj Symphony Experience 2023 se scrie în continuare: în fiecare saptamână mai adaugăm sau cizelăm idei, căci am întâmpinat numeroase provocări în pregătirea spectacolelor. Dar este minunat să vezi muzicieni din zone muzicale atât de diferite colaborând și împărtășind idei, ca mai apoi să creezi o producție pe măsură.”
Începând cu orchestrațiile și continuând cu formula simfonică, integrarea instrumentelor și repetițiile – toate au reprezentat și reprezintă încă, pentru ei, experiențe pe cât de complexe, pe atât de frumoase.
O asemenea experiență trăită în procesul pregătirii festivalului pe care ne-a împărtășit-o Flavius vizează formarea orchestrei din Chișinău în jurul trupei Alternosfera. El simte că aceasta a fost o decizie atât pragmatică, cât și muzicală, fiind mai facil pentru membrii trupei Alternosfera să își facă repetițiile în acest fel.
„Muzicienii din Chișinău sunt excepționali și e o mare bucurie să-i avem alături; suntem convinși că, cu ajutorul lor, spectacolul Theatroll Simfonic va transmite acel suflu specific trupei Alternosfera.”
Nici programul zilnic al evenimentului nu se lasă mai prejos, căci ne-au pregătit numeroase activități inedite pe care le vom putea experimenta pe toată durata festivalului atât nouă, adulților, cât și copiilor.
Printre activitățile care vor prinde contur pe cea de-a doua scenă a festivalului se numără:
– DJ simfonic, harpă & DJ, Bach electric,
– Car symphony – concert cu mașini pe post de instrumente muzicale,
– Cooking symphony – vezi cum ustensilele de gătit devin instrumente muzicale.
Concertul care aduce împreună DJ-ul simfonic, harpa & DJ-ul și bach-ul electric pe scena secundară a festivalului s-a conturat în jurul ideii centrale a evenimentului: experimentarea unor acte artistice noi, care iau naștere prin abordări diferite, îmbinări inedite de stiluri și colaborări dintre clasic și nou.
„Drept urmare, în fiecare dintre cele trei seri ale festivalului vom îmbina aceste concerte astfel încât publicul să fie transportat într-o călătorie muzicală inedită – de la gotic la folclor și de la alternativ la trance.”
Concertul care ne-a atras atenția în mod deosebit este Car Symphony. De la Flavius am aflat că atunci când a fost gândit, concertul n-a pornit doar de la ideea includerii mașinilor în concert, ci și a motocicletelor.
„Atunci când am făcut selecția mașinilor și a motocicletelor care vor fi incluse în concertul Car Symphony am urmărit ca acestea să se potrivească atât estetic, cât și muzical în piesele muzicale finale. Doar imaginează-ți cum va suna un distors „cântat” la mașini sau motociclete… :)”
Cooking Symphony, pe de altă parte, este reprezentarea încercării lui Flavius și a echipei de a-și lăsa mințile cât mai libere, ca să vină cu idei cât mai creative și, deopotrivă, neașteptate, pe care să le concretizeze în contextul festivalului.
„Țin minte că, mic copil fiind, mi-am exasperat familia la masă pentru că, așteptând mâncarea, transformam toate tacâmurile în instrumente. Cu această amintire în minte, am început, alături de echipă, să înregistrăm sunete din bucătărie, ca mai apoi să le integrăm într-un show unic. Promitem că rezultatul va fi unul memorabil.”
Și pentru că Flavius știe că nu la multe festivaluri se practică activități care să fie interesante atât pentru adulți, cât și pentru copii, el și-a dorit ca ediția a șaptea a Cluj Symphony Experience să vină cu soluții la această problemă.
„Cred că, în general, acesta ar putea să fie un factor care să împiedice multe familii să participe la festivaluri – cu atât mai mult cu cât numeroși părinți nu au cui să-și lase copiii în grijă.”
Dat fiind faptul că echipa organizatorică a festivalului are în componență mulți foști profesori, nu le-a fost dificil să vină cu idei creative care să fie distractive pentru toate categoriile de vârstă.
Activitățile pe care le-au gândit astfel încât să ne putem bucura de ele nu doar noi, adulții, ci și copiii includ:
– Copacul vieții – un copac măreț luminat unde participanții se pot conecta,
– Fântâna dorințelor – o superbă fântână cu ciutura decorată, unde ne punem cu toții dorințele pentru noi și cei dragi,
– Teatru și muzică pentru copii,
– Muzică și zone de relaxare,
– Food and drink pe întreaga suprafață și pe tot parcursul programului.
Fiindcă știm că atunci când organizezi evenimente în aer liber există riscul să ai de-a face cu numeroase situații neprevăzute, l-am întrebat pe Flavius despre modul în care și-au propus să asigure confortul și siguranța participanților pe parcursul festivalului. Astfel că:
– Organizatorii evenimentului știu că un festival în aer liber înseamnă asumarea riscului imprevizibilității vremii. În acest sens îi ajută mult buna colaborare pe care o au cu echipa Parcului Etnografic, care-i ajută mult cu cele mai bune locații și căi de acces.
– Cluj Symphony Experience 2023 vine la pachet cu o echipă de securitate special instruită pentru acest eveniment.
– Se va pune accent pe regulile de comportament, cu atât mai mult cu cât festivalul se va desfășura în incinta unui muzeu în aer liber. „Ne dorim ca toată lumea să fie conștientă de asta, motiv pentru care vom marca atent fiecare zonă”, ne-a spus Flavius.
– Vor avea spații verzi destule pentru ca toți spectatorii să se simtă liberi să se distreze; organizatorii își doresc ca participanții la eveniment să poată dansa, cânta și să se exprime în voie.
Accesul în festival se va putea face vineri, între orele 16:00 – 23:00, iar sâmbătă și duminică între orele 14:00 – 23:00. Vestea bună este că primele 500 de abonamente sunt la preț redus Early Bird până în 31 iulie și pot fi achiziționate de aici.
Costul unui abonament la preț redus Early Bird este de 299 lei, în timp ce prețul unui bilet cu intrare pe o singură zi este de 159 lei. Intrarea este gratuită pentru copiii cu vârsta de până la 14 ani, inclusiv și mai mult decât atât, evenimentul este pet friendly, ceea ce înseamnă că poți veni însoțit și de animăluțul tău de companie.
Așadar, grăbește-te să-ți iei biletul la preț redus Early Bird și hai să ne distrăm, să experimentăm și să ne jucăm în cadrul plin de farmec al Parcului Etnografic cu ocazia Cluj Symphony Experience 2023.
Ne vedem acolo?