Ziua Porţilor Deschise @ Castelul Banffy, Bonţida

Home $ Articole $ Recomandări $ Ziua Porţilor Deschise @ Castelul Banffy, Bonţida

by | Sep 13, 2012 | Recomandări

Cu ocazia Zilei Porţilor Deschise, Fundaţia Transylvania Trust organizează o serie de evenimente în Castelul Bánffy din Bonţida cu scopul de a produce deschideri ale acestui spaţiu către manifestări culturale contemporane. Intervenţia se constituie astfel, ca o invitaţie către artă şi către publicul larg. Corpul castelului poate fi în continuare vătămat dar asta nu înseamnă că şi-a pierdut capacitatea extraordinară de a decupa şi a conţine spaţii impresionante şi încărcate cu frumuseţe. Astfel el devine o oportunitate în care instalaţii la limita dintre arta contemporană şi arhitectură se alătură moştenirii istorice pentru a crea un spaţiu hibrid, în care noul şi vechiul coexistă şi se potenţează reciproc. Vizitatorii sunt invitaţi astfel să participe la o experienţă spaţială inedită prin care umbrele triste ale trecutului sunt îndepărtate de lumina dinamică şi suprafeţe albe.

Astfel, castelul primeşte în 16 septembrie 2012 o nouă folosinţă, o ocupanţă temporară în care publicul poate reapropia ruina castelului prin intermediul unui eveniment de o seară. În acest sens Atelier MASS propune o serie de instalaţii artistice făcând uz de materiale şi metode de intervenţie minimale. Fragilitatea şi efemeritatea instalaţiilor se asociază paradoxal prin contrast cu greutatea şi stabilitatea pietrei şi ale cărămizii, fără a naşte un conflict. Un văl din material textil traversează încăperile castelului, croindu-şi drum pe uşi şi ferestre, într-un gest de explorare, îmbrăţişare şi cunoaştere. Triunghiuri din polistiren alb, luminate, sunt suspendate de bolţi sau plutesc pe lacul din curte, realizând o invazie a noului şi utilizarea existentului. Lumini ambientale, proiecţii cartate, obiecte şi suprafeţe geometrice abstracte, creează o senzaţie vizuală care insuflă viaţă nouă ruinei bătrânului castel. Texturile şi cromatica vorbesc într-un limbaj contemporan despre vizibilitate, atragerea atenţiei, şi reacţie împotriva uitării.

Evenimentul vă introduce în istoria Castelului Bánffy, începând cu ora 17.00, prin vizită ghidată in limba română şi ora 18.00 în limba maghiară. Expoziţia fotografică ”Cetăţi, castele, conace” din clădirea Miklós va fi deschisă pe tot parcursul zilei. După lăsarea întunericului, instalaţiile artistice vor domina curtea şi încăperile interioare ale castelului, iar proiecţia cartată pe una din clădiri, de la ora 21:00, va întregi ziua.

Intrarea este liberă.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!