Interviu cu Teodor Pop, membru JazzyBIT

Home $ Interviuri | #clujlife $ Interviu cu Teodor Pop, membru JazzyBIT

by | Sep 11, 2014 | Interviuri | #clujlife

Interviu cu Teodor Pop, membru JazzyBIT

JazzyBIT este una dintre cele mai apreciate trupe din noua generaţie a jazzului românesc.
Un trio tânăr, format în toamna lui 2011.

Teodor Pop – piano, orgă Hammond, Rhodes
Mihai Moldoveanu – chitară bas
Szabó Csongor-Zsolt – tobe, percuție

Mai multe puteti descoperi pe site-ul oficial sau pe facebook.

Salutare,
Clujul nu v-a mai vazut de la Jazz in the Park. Pe unde ati umblat vara aceasta?

Salutare! 🙂
Am avut o vara destul de plina, participand la numeroase festivaluri de jazz, atat in tara, cat si in strainatate. Imediat dupa Jazz in the Park, am sustinut concerte la cele doua mari festivaluri de jazz din Banat, si anume Garana Jazz Festival (unde am participat pentru al doilea an consecutiv) si JazzTM. A urmat BASM festival din Bistrita, luna iulie finalizandu-se cu doua concerte in cadrul European Jazz Award – Tuscia in Jazz, Italy, unde am reusit sa ne calificam in finala concursului, alaturi de doua formatii din Italia si una din Marea Britanie. In luna august am sustinut un concert in cadrul festivalului Musica Sulle Bocche, din Sardinia, Italia.

Va pregatiti sa reveniti la Cluj pentru Jazz & Wine. Ce parere aveti despre acest concept de eveniment?

Este un eveniment nou si, credem noi, foarte bine venit pentru Cluj. Un eveniment select de genul unei degustari de vin se preteaza a fi unit cu o muzica eleganta, cum este jazz-ul. Ar fi imbucurator ca si alte orase din Romania sa urmeze exemplul Clujului.

Esti consumator de vin? Daca da, ce tip de vin preferi?

Nu ma consider un cunoscator de vin, dar prefer cu siguranta un vin rosu, de casa, demi-dulce.

Voi locuiți în Timișoara, dar aveți legături și în Cluj-Napoca. Care oraș vi se pare că se mișcă mai bine în bătălia pentru titlul de Capitală Culturală în 2021?

Este un pic greu sa facem o comparatie exacta intre cele doua orase. In prezent, in Timisoara se lucreaza la foarte multe imbunatatiri ale infrastructurii si cladirilor, si as acorda un plus orasului nostru aici. In schimb, daca ne uitam la lista evenimentelor culturale majore, Clujul are un mic avans comparativ cu Timisoara. As preciza ca in ultimii ani am observat (in ambele orase) o inmultire semnificativa a evenimentelor culturale si artistice. Concluzionand, ambele orase depun eforturi mari in aceasta cursa. Ramane de vazut ce se va mai intampla in viitor 🙂

Până acum ați cântat la Cluj-Napoca piese de pe albumul “Touch the sky“. Aveți piese noi pregatite pentru acest concert?

Pentru Jazz’n’Wine am pregatit un program mixt, cu piese noi, cantate in premiera in Cluj, dar si piese de pe albumul nostru de debut. Toate piesele noastre sunt compozitii proprii.

In ultimii ani, la Cluj au fost tot mai multe evenimente axate pe jazz, de la simple concerte indoor pana la festivaluri. Cum vedeti aceasta crestere si dorinta a publicului pentru jazz?

Publicul din Cluj e cald, sustinator si destul de numeros la concertele noastre, fiind un imbold puternic pentru noi de fiecare data. Nu cred neaparat ca publicul pentru jazz a crescut in ultima vreme, publicul exista tot timpul, dar evenimentele erau putine. Publicul a revenit sau reaparut o data cu cresterea numarului de concerte sau chiar festivaluri de jazz.

Cum ati descrie noua generatie a jazz-ului romanesc?

Sunt foarte multi muzicieni de jazz tineri si buni in Romania. In schimb, sunt destul de putine formatii stabile, si, cu atat mai putine cele care au repertoriu propriu original. In aceasta directie speram sa vedem o crestere in viitor.

Cum se combină domeniile technice în care lucrați cu muzica jazz?

Jazz-ul inseamna libertate, deci se poate combina cu orice 🙂

Intrebari scurte:
Locul preferat in Cluj………..zona lacului Gheorgheni
In timpul liber imi place sa………..calatoresc cu familia
Vreau sa invata sa………..cant jazz
In 5 ani………..speram sa cantam jazz 🙂
Pe scena simt ca………..traiesc
Ultima piesa ascultata………..Gonzalo Rubalcaba – Volcan (album)

Multumesc.

Cu trupa JazzyBit ne intalnim duminica, 21 septembrie, pe terasa acoperita a restaurantului Chios, in cadrul evenimentului Jazz & Wine. Detalii aici.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!