Un alt DJ confirmat pentru DELAHOYA 2009 este Alex Bau (Credo / CLR / Germania).
Reprezentantul casei de discuri a lui Chris Liebing (CLR) vine la Delahoya 2009 !
What`s your credo?
Nu sunt prea multi DJ de acest gen. DJ care au crezut in techno inca din prima clipa, care au intrat in contact cu acest fenomen inca de la inceput, DJ care au facut din techno un element definitoriu al carierei lor. DJ care si-au creat un stil propriu si inconfundabil de-a lungul timpului, DJ ai caror nume este sinonim cu un anumit sound. Alex Bau este unul dintre ei. Dar in acelasi timp, exista anumite particularitati specifice lui…
De ce sa te concentrezi pe un singur stil? De ce numai sound-ul minimal? De ce numai techno? De ce? Cand le poti avea pe amandoua… Poate fi acest lucru corelat si de faptul ca a existat ceva inaintea techno-ului pentru Alex Bau? Colectia sa cuprinde mii de vinyluri, multa muzica si stiluri diferite, care cu siguranta si-au pus amprenta asupra sa. Inca ii plac serile “Depeche Mode” pe care le face din cand in cand, just for fun, fara ca activitatile sale legate de techno sa sufere, ba chiar din contra!
Inca de la primul sau set de vreo 5 ore, sau poate chiar mai lung, de la primul sau club unde a mixat ca resident, “Libella”, situat in zona sa natala din sud estul Bavariei – club in care spre exemplu si-a inceput cariera si DJ Hell la sfarsitul anilor ’80 – si-a creat o reputatie de om implicat si dedicat trup si suflet pasiunii sale. Timp de mai mult de 2 ani a avut propria sa emisiune la un post de radio local, care a ramas si pana in zilele noastre singurul technoshow realizat vreodata in aceea zona, insa dupa nenumarate gig-uri la cluburile locale, a venit vremea sa demonstreze ca este capabil sa mixeze oriunde.
Poductiile sale, realizate impreuna cu bunul sau prieten Sven Dedek, sub numele de “Basic Implant” si “Basic Electric Envoy” care au aparut prima data la tanarul label al lui Chris Liebing, “Fine Audio Recordings”, au avut un impact deosebit pe scena muzicii electronice si i-au permis lui Alex sa dobandeasca experienta internationala in spatele pupitrului, in timp ce Sven se ocupa de partea live. Release-uri ca „Phase Edit EP“, un re-work al unor piese clasice precum Nitzer Ebb EBM, foarte bine primite de public si bine vandute, precum si materialele realizate pentru “Rotation”-ul lui Dave Angel, “Predicaments”-ul lui Justin Berkovi sau label-ul lui Pascal FEOS, “PV-Records”, le-au garantat celor doi o expunere in fata unui public tot mai numeros. Dupa numeroase release-uri la diferite label-uri, precum si la propria sa casa de discuri – “Toneman”, Alex si-a lansat la finele lui 2004 albumul sau de debut, “Connected”, un album care a atras imediat atentia mai multor Dj de renume mondial ca si Chris Liebing, Pascal FEOS sau Good Groove – ca sa amintim doar cativa. Faptul ca acesti artisti, fiecare avand un stil unic – diferit unul fata de celalalt – au folosit constant piese de pe “Connected” in show-urile lor este o dovada clara ca alegerea numelui albumului a fost una foarte potrivita…
Odata cu infiintarea propriului label, „Toneman“, in anul 2000 Alex Bau si-a inceput si cariera solo de producator. Muzica sa a aparut in afara de “Toneman” si la label-uri ca “CLR”-ul lui Chris Liebing sau label-ul din Montreal, “Default Recordings”. Montreal-ul poate fi inteles ca o etapa in evolutia lui Alex ca dj.
In decurs de 3 ani, a fost invitat de 4 ori sa mixeze la Montreal, iar setul sau de la “Aria” din ianuarie 2006, ajuns legendar, a aparut ulterior sub forma unui mix-cd “live at Aria / Montreal”, asa ca Alex s-a intors dupa cateva luni in Canada pentru releaseparty, o noapte care s-a dovedit de neuitat pentru miscarea techno din Montreal. Atunci, Alex a fost si cap de afis, o decizie care s-a dovedit sa fie foarte inspirata si chiar aclamata de public. Poate si ca un mic “multumesc” pentru noaptea memorabila petrecuta in Halifax, in timpul zborului sau inapoi spre Europa, el a declarat ca urmatorul sau EP se va numi “C.A.N.A.D.A.” – acesta fiind lansat la sfarsitul lui 2007 la “CLR”. EP-ul a primit un feedback covarsitor si pozitiv din toate colturile lumii, oamenii descriind piesele “Summer in Moncton” si “Halifax Funk” ca fiind adevarate capodopere ale muzicii techno contemporane, detasandu-se clar de restul release-urilor ale vremii, in principal minimal, click-uri si cut-uri.
Dar Alex nu este invitat permanent numai la Montreal, semn ca este un tip care intelege ce trebuie sa faca atunci cand se afla in fata unei multimi, incercand s-o duca spre apogeul extazului.
Cluburi ca “U60311” din Frankfurt, unde printre altele a luat parte si la closing-ul legendarei serii de partyuri “Es ist Freitagaaabend” realizate de Chris Liebing, “Electric Delicate” din Munchen, “Airport” – Würzburg, sau legendaul “Tresor” Berlin, nu sunt singurele trademark-uri ale culturii techno germane care pot fi gasite pe lista de gig-uri a lui Alex Bau. Japonia, Braila, USA, Canada, Polonia, Croatia, Serbia, Olanda sau mai apropiatele Austria si Elvetia sunt doar cateva din tourstop-urile constante de pe calendarul lui Alex, iar peste tot oamenii pot auzi si simti cat de interesant si puternic este techno-ul daca intelegi sa-l combini minimal-ul si techno-ul pur, cu constante suisuri si coborasuri. A avea intotdeauna totul sub control in timp ce lumea se dezlantuie, este unul din devizele si obiectivele lui Alex, aspect simtit si de public se pare – Alex fiind votat intre cei mai buni 20 de dji germani in 2006 de revista nr.1 din Germania, Raveline.
Dupa un scurt intermezzo ca unul din artistii oficiali al faimosul label „Zenit“ – o rampa de lansare pentru artisti ca Marco Carola, Adam Beyer, The Advent, Gaetano Parisio si multi multi altii, Alex se concentreaza din nou la propriile sale platforme, fapt evidentiat prin release-ul ultimului sau album, “Credo”, ca un sublabel in cadrul Zenit, la care isi lanseaza in exclusivitate propriile sale productii. Release-uri ca “My bleepy helloween” sau “Bullet in your heart”, demonstrand inca odata ca piesele minimal se pot imbina perfect cu peaktime slammers, intr-un mod evident si logic. Muzica de la “Credo” atrage foarte multi dintre colegii lui Alex, precum Chris Liebing, Dubfire, Adam Beyer, Stephan Bodzin sau Charles Siegling aka Technasia – care l-a si invitat pe Alex sa se alature casei de discuri de renume mondial – Sino-Label – la sfarsitul lui 2008, atat pentru viitoare release-uri cat si pentru booking-uri. Feedback-ul pozitiv pentru muzica lui Alex creste constant, dovedindu-se a fi unul din cei mai apreciati producatori de techno din 2008, decizia sa de a pune accentual pe calitate in detrimental cantitatii in cea ce priveste viitoarele sale release-uri la CLR, Sino si Credo vorbesc de la sine.
Techno can do a lot, if you let it do so. That`s the credo. His credo.