Barmaniada – etapa de bere si vin

Home $ Articole $ Barmaniada – etapa de bere si vin

by | Oct 11, 2012 | Articole

SHTOditorialul de joi

Marti seara la Bucuresti a avut loc cea dea doua etapa din cadrul competitiei nationale adresata tuturor barmanilor din Romania, BARMANIADA. Aceasta a doua etapa a avut ca tema BEREA si VINUL, reunind astfel doua subiecte extrem de complexe din bartending.

La startul acestei etape s-au inscris numerosi barmani pasionati, bineinteles Clujul nelipsind din peisaj.

Aceasta etapa s-a desfasurat in doua parti: partea de calificari si finala. In calificari barmanii au fost supusi unui test teoretic de 50 de intrebari din istoria vinului si a berii, ingrediente, fermentare, producerea vinului si a berii, clasificarea vinului si a berii si servirea vinului si a berii. Dupa acest test, concurentii au trecut la una dintre cele mai grele probe, degustarea de bere. Au avut de degustat cinci beri si un timp relativ scurt in care trebuiau sa indentifice tipul de bere, materia prima din care sunt obtinute cele cinci beri si aromele si gustul ce se regaseau in fiecare din cele cinci beri. Tot in calificari concurentii au avut de prezentat un cocktail pe baza de vin cu tema “Toamna”. Aici mi-am dat seama cat de mult s-a dezvoltat mixologia printre barmani si am fost impresionat cu bauturi extraordinare care aveau ingrediente gandite, povesti spectaculoase si metode de lucru dintre cele mai grele.

Imediat dupa proba de calificari s-au detasat opt barmani dintre toti, care aveau sa concureze seara in finala. Dintre acesti opt finalisti, Clujul a avut cinci barmani, cu care putem sa ne mandrim.
In finala barmanii au avut o audienta de cateva sute de persoane, printre care personalitati din lumea bartendingului, sommelieri renumiti, oameni din presa si bineinteles multi sustinatori. Finala a constat in patru probe, incepand cu Speed Opening (deschiderea rapida a sase beri). Cea dea doua proba a constat in raspunsul corect a cinci intrebari din bere, care au avut o dificultate ridicata. Proba cu numarul trei a fost preferata sommelierilor, concurentii trebuind sa-si arate maiestria si antrenamentul in servirea si degustarea unui vin. Si la aceasta proba concurentii au avut prestatii foarte bune. In final, barmanii au avut de mixat un cocktail pe baza de vin, creatie proprie, tot cu tema “Toamna”, din calificari.

Finala a tinut aproximativ trei ore, si a fost una cat se poate de complexa si frumoasa. Imi pare bine ca toti concurentii si-au aratat profesionalismul si seriozitatea cu care isi trateaza munca.
Castigatorii acestei etape de Bere si Vin au fost: Locul I – Tudor Alexandru, Bucuresti; Locul II – Andrei Todosie, Tiki Bar, Bucuresti; Locul III – Popa Silviu, Toulouse Café-Brasserie, Cluj-Napoca.

Prestatii frumoase au avut si Horea Coloji – Elements Cocktail Bar, Apostolescu Andrada – Ce? Cocktail Bar, Magda Emanuel – Ce? Cocktail bar, Iulian Lancrajan – Toulouse Café-Brasserie si Adrian Miron aka China – SHTO Collage Bar, pe care ii felicit si le tin pumnii pentru urmatoarele competitii!

Ps: Multumesc BARMANIADEI, pentru prima mea experienta in calitate de judge la o competitie 🙂

Marian Porumb, bar manager SHTO College Bar si reprezentant Barmania.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!