Piata Avram Iancu

Home $ Articole $ Piata Avram Iancu

by | Oct 16, 2012 | Articole

Piata Avram Iancu este una dintre cele mai mari piete ale Clujului, initial fiind un camp de instruire a soldatilor, pana in a doua parte a secolului XIX. Aceasta piata a primit urmatoarele denumiri de-a lungul timpului: Cuza Voda, Hitler, Malinovski si Piata Victoriei.
Cladirile si monumentele aflate in perimetrul sau sunt deosebit de frumoase si importante.

Initial, primul teatru orasenesc din Cluj-Napoca a fost amplasat in 1821, in fosta Casa a Universitarilor de pe Str. Kogalniceanu, edificiu despre care am discutat intr-un articol trecut.
Abia in anul 1904 a inceput constructia actualei cladiri a teatrului in Piata Stefan Cel Mare, fosta piata de lemne.
Teatrul National Cluj a fost terminat doi ani mai tarziu, in anul 1906, cladirea fiind construita intr-un stil baroc-rococo, iar la inaugurarea sa a avut loc o reprezentatie a Teatrului Maghiar.
Totusi, primul spectacol in limba romana din acest teatru a avut loc in anul 1919, la data de 14 mai, iar prima reprezentatie a companiei de limba romana s-a intamplat pe data de 1 decembrie 1919, marcand un an de la Marea Unire.

foto via

Teatrul are o capacitate de 1000 de locuri si trei randuri de loje si este un important centru cultural care gazduieste o varietate de evenimente alese. Pentru a fi mereu informati asupra activitatilor desfasurate, puteti sa accesati site-ul sau. Evenimentele de la teatru pot fi gasite aici.

Palatul de Justitie, situat pe Calea Dorobantilor nr. 2, este construit in stil eclectic in perioada 1892-1902 si face parte dintr-un ansamblu monumental al Pietei Avram Iancu. Palatul contine 13 curti interioare, menite sa ilumineze natural incaperile sale si are 2 intrari, pe partea nordica si cea vestica. Ornamentatia acestui edificiu este migaloasa, bogata si foarte detaliata: motive vegetale, ghirlande, console, figuri rondo-bosso, figuri umane sculptate in piatra. Valoarea artistica a cladirii este sporita si datorita acoperisului ce are o cupola lata de 9 metri, inalta de 8,6 metri si lunga de 29 metri, cu fier forjat si acoperita de solzi de eternit.
Palatul Justitiei a mai adapostit de-a lungul vremii si alte sedii, precum Biblioteca Judeteana Octavian Goga, Editura Kriterion, Facultatea de Stiinte Economice, Scoala Populara de Arta, Notariatul de Stat, dar preponderent a ramas in sectorul justitiei. Astazi este sediul Curtii de Apel Cluj, tribunalelor de prima instanta ale municipiului si judetului Cluj.

Statuia lui Avram Iancu a fost realizata de catre sculptorul roman Ilie Berindei la initiativa fostului primar, Gheorghe Funar. Aceasta statuie a starnit diverse controverse locale, deoarece grandoarea monumentului il infatiseaza pe Avram Iancu, personalitate istorica ce a condus Revolutia de la 1848-1849 din Transilvania. Monumentul este amplasat in fata Catedralei Ortodoxe.

Catedrala Ortodoxa a Vadului, Feleacului si Clujului a fost ridicata intre anii 1923-1933 si este unul dintre marile edificii de cult ale Clujului, purtand hramul “Adormirii maicii Domnului”.
Catedrala a fost construita la initiativa episcopului Nicolae Ivan care a cerut aprobarea constructiei pe terenul parcului din fata Teatrului National Cluj. Cererea i-a fost acceptata de catre Consiliul Dirigent al Transilvaniei.
Arhitectii George Cristinel si Constantin Pomponiu au fost arhitectii cladirii care este construita in stilul neo-romanesc, imbinat cu cel bizantin.
La sfintirea lacasului de cult, în 5 noiembrie 1933, au participat Patriarhul Romaniei, Miron Cristea, familia regala: Regele Carol al II-lea si Mihai I si alte personalitati ale vremii.

Palatul Prefecturii Cluj a fost construit la inceputul secolului XX, de catre arhitectul Joseph Huber.
Cladirea impresioneaza prin stilul sau arhitectural aparte, ce imbina stilul francez cu elemente gotice, renascentiste si de inspiratie populara. Aceasta a servit si ca sediu a Camerei de Comert si Industrie, astazi gazduind prefectura Cluj.

Palatul de Finante Cluj, cladire construita in 1880, si-a pastrat de-a lungul timpului aceeasi functie. Aceasta a fost construita dupa planurile arhitectului Friedrich Mätz.

Palatul Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului și Clujului a fost ridicat in anul 1887 pentru a fi sediul Administratiei Domeniilor Forestiere, dar a fost cedat bisericii ortodoxe romane. Din anul 1952, acest palat gazduieste Seminarul Teologic Ortodox si o capela.

Piata Avram Iancu gazduieste evenimente culturale si este un minunat loc e recreare. De obicei, aici au loc evenimente / concerte organizate de autoritati, fie pentru 1 Decembrie fie de revelion.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!