Mai Tai – cel mai celebru Tiki Cocktail de pe mapamond

Home $ Articole $ Mai Tai – cel mai celebru Tiki Cocktail de pe mapamond

by | Nov 2, 2012 | Articole

SHTOditorial

Mai Tai este probabil, alaturi de Zombie, cel mai celebru Tiki Cocktail de pe mapamond. Desi eu personal am preparat acest cocktail si in urma cu 10-12 ani, succesul acestuia in Romania a ajuns abia acum intr-o reala ascensiune.

Tiki Cocktail sunt o categorie de cocktailuri tropicale, caraibiene, caracterizate in general prin continutul abundent de fructe, iar ca baza alcoolica regasim romul sau diferte tipuri de Aguardiente. Cultura Tiki este o conceptie romantata de decoruri ale unor culturi primitive tropicale, in special din Polinezia. Paharele Tiki reprezinta figurine a diverse zeitati polineziene.

Denumirea Mai Tai provine din tahitiana si s-ar traduce “din afara lumii”. A luat nastere la mijlocul anilor 1940 in U.S. iar doi celebrii proprietari de baruri isi disputa originalitatea acestuia: Don The Beachcomber, care detinea din 1933 un mic restaurant in Hollywood, si Trader Vic Bergeron care deasemenea detinea din 1930 un restaurant in nordul Californiei numit Hinky Drink.

Retetele originale au suferit schimbari de-a lungul timpului insa azi, conform International Bartender Association –“the official cocktails”, aceasta contine: 40ml white rum, 20ml dark rum, 15ml orange curacao, 15ml orgeat syrup si 10ml fresh lime. Se agita in shaker, cu gheata, se toarna intr-un pahar inalt peste gheata cuburi sau pisata si se orneaza cu o felie de ananas, frunze de menta si coaja de lime. Cel mai scump Mai Tai din lume se serveste la Hotelul Merchant din Belfast si costa 1400$. Doar acolo se mai gaseste o singura sticla din romul Wray and Nephew Rum folosit la reteta originala din 1944.

Faptul ca evolutia cocktailurilor si a mixologiei in general este continua este valabil si in cazul Mai Tai pe care il putem gasi si sub diverse alte forme si metode de preparare, insa respectand conditia esentiala de a-si pastra ADN-ul /coloana vertebrala. De exemplu, Mai Tai se poate servi frapat sau frozen intr-un pahar ultra generos, intr-un pahar tiki, intr-un ananas scobit sau in orice recipient nonconventional dar cu o capacitate generoasa; poate sa mai contina mai suc de ananas, de banana verzi, de kiwi, de portocale rosii sau amare, l-am intalnit chiar si cu suc de grapefruit galben…etc; de asemenea se pot folosii diferite tipuri de romuri cu sau fara infuzii de diferite plante sau condimente care sa ii dea o nota particulara sau chiar un iz de mister 🙂 L-am intalnit si in mixologia moleculara sub forma de jeleuri sau de lollypop.

Celor care nu l-ati incercat va recomand sa-l descoperiti singuri, sa-l savurati cu placere si intotdeauna cu responsabilitate. 🙂

Sergiu Biris – bar manager Shto College Bar

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!