2013 – Băuturi şi trenduri

Home $ Articole $ 2013 – Băuturi şi trenduri

by | Jan 10, 2013 | Articole

SHTOditorialul de joi…

Ce se va consuma in anul in 2013 in barurile din Romania? Nimeni nu poate sti ce se va consuma in noul an cu o acuratete de 100%, insa cum Romania nu a fost niciodata un trendsetter mai ales in inovatii in mixologie, noua barmanilor, patronilor, managerilor, ne revine o slujba foarte usoara: Sa ne uitam in spate la alte tari, alte piete de consum mai dezvoltate dar asemanatoare si sa “furam” idei. Nu zic ca Romania nu este pe o scara ascendenta, ba chiar din potriva, a fost o explozie in ultimii trei ani de barmani profesionisti, de campioni in concursuri internationale, dar ca sa ajungem si noi un trendsetter in materie de bartending mai dureaza putin (o sa detaliez asta intr-un alt articol, cat de curand). Asadar, trendurile din 2013 pe la noi prin baruri ar trebui sa sune in felul urmator:

Draft Cocktails – Un exemplu simplu de eficacitate si rapiditate. Ai o terasa mare? De ce sa nu iti faci cocktailul casei direct intr-un butoi de 50 de litri pe care sa il treci printr-un sistem de racire, exact ca si in cazul berii la halba.

Barrel-Aged Cocktails – Acest tip de cocktailuri a ajuns la saturatie in majoritatea barurilor care se respecta in lume, insa inca nu l-am vazut pe la noi. Principiul este unul atat de simplu: Achizitionez un butoi de lemn de 3-5 litrii, faci un cocktail, Old Fashioned de exemplu la scara mai mare si il pui in butoi la maturat. In scurt timp (cateva saptamani) cocktailul isi va extrage arome subtile din lemnul din care este facut butoiul, se va “tempera” si “aseza”. Rom-ul se invecheste, whisky-ul, majoritatea distilatelor se invechest pentru a “prinde” arome complexe… de ce nu am invechi si un cocktail? Plus ca il putem servi din butoi, direct in paharul oaspetelui 🙂

Carbonated Cocktails – Cocktailuri facute direct in sifon, sau cu un alt aparat numit Perlini, pentru un plus de acidulare. Personal am incercat un Aperol Spritz intr-un sifon si am fost multumit de rezultat. De ce sa vindem o sticla de Jack Daniels cu cola, cand putem pregati intr-un sifon de o capacitate generoasa cocktailul, sa punem sifonul intr-o frapiera cu gheata si pahare si sa lasam oaspetii sa se minuneze?

Punch-urile – Acest tip de bauturi este destul de intalnit in cateva din locatiile din Romania si prevad ca in 2013 punch-urile vor fi noile “bottle service”.

Infuziile – Am tot vorbit de ele si o sa tot vorbesc pana cand fiecare bar decent va avea una. Sunt multi sceptici in ceea ce priveste acest subiect, dar din punctul meu de vedere este cel mai simplu mod de a oferi un twist unei bauturi clasice. In barul in care lucrez in prezent am doar 2 infuzii, o vodka cu aroma de busuioc si castravete pentru a face Bloody Mary si un brandy cu aroma de cuisoare, portocala si ienibahar pentru vinul fiert.

House made bitter – Incet au aparut si la noi diverse sortimente de bitter, dar de ce sa dai o suma mare de bani pentru o sticluta de bitter cand ti-l poti face tu. Ai nevoie doar de putin studiu, de o baza alcoolica, un agent bitter si arome. Si il putem folosi incepand de la un Gin&Tonic pana la orice bautura in amestec pentru un plus de aroma si pentru a completa balansul acesteia.

Orice lucru facut cu cap si cu un scop poate deveni un trend in scurt timp. De la inlocuirea servetelelor pe care servim bauturi cu cartonase avand poze cu diferite produse din meniu, garnish-uri din ce in ce mai complexe dar simple de facut pana la inventarea de noi tehnici de preparare a unei bauturi.

Tu care crezi ca vor fi trendurile in baruri in 2013?

Articol scris de Marian Porum, bar manager @ SHTO College Bar

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!