Cum să te pregătești pentru cele mai mari târguri de cariere

Home $ Articole $ Recomandări $ Cum să te pregătești pentru cele mai mari târguri de cariere

by | Oct 19, 2015 | Recomandări

Cele mai mari targuri de cariere de la Cluj vor avea loc saptamana aceasta la Sala Polivalenta. Timp de patru zile, Clujul se transforma intr-un loc al oportunitatilor de cariera. Targul de Cariere revine la Cluj cu un eveniment generalist si cu unul specializat in domeniul IT. Cele doua evenimente aduc locuri de munca, internshipuri, stagii de practica si oportunitati de voluntariat.

Pentru a afla mai multe despre aceste evenimente, am discutat cu Corina Brândușan (PR Manager Târgul de Cariere) despre oferta de joburi de la aceasta editie, care sunt marile companii participante, cui se adreseaza si cum trebuie sa ne pregatim in cazul in care suntem in cautarea unui job.

TdC ajunge la a 19-a editie, trecand de la Casa de Cultura a Studentilor la Iulius Mall, iar acum pentru prima data la Sala Polivalenta. A crescut atat de mult acest mediu, iar cererile sunt tot mai mari sau care este motivul pentru care ati ales Sala Polivalenta?
Târgul de Cariere (TdC) a crescut de la an la an, iar spațiul disponibil a devenit, încet-încet, insuficient. Vrem să le oferim atât candidaților, cât și companiilor participante o experiență frumoasă, iar spațiul în care își petrec câteva ore sau chiar câteva zile este important. Este prima dată când vom organiza la Sala Polivalentă acest târg, credem că spațiul este potrivit și pentru astfel de evenimente. Mai mult decât atât, datorită creșterii interesului, la Cluj vom organiza două ediții în această toamnă, una dedicată tuturor domeniilor de activitate și una axată pe IT. TdC Cluj Global va avea loc în 20 și 21 octombrie, iar pe pasionații de IT îi așteptăm în 22 și 23 octombrie cu joburi, oportunități de internship, seminarii și competiții contra cronometru de programare. Ambele târguri vor avea loc la Sala Polivalentă, iar programul va fi între orele 10 :00-16 :00.

Care este numarul de joburi disponibile pentru aceasta editie si in ce domenii sunt cele mai multe?
Târgul de Cariere aduce atât joburi, cât și oportunități de internship, stagii de practică și voluntariat, în total sunt peste 1.300 de oportunități, din care mai mult de 90 la sută sunt joburi. Posturile sunt atât pentru persoane care se află la început de carieră, cât și pentru cei cu experiență care vizează poziții middle level sau senior. Credem că este important să ne adresăm și tinerilor care sunt elevi sau studenți interesați să voluntarieze, să urmeze un stagiu de practică sau un internship. Astfel de experiențe îi ajută pe mulți dintre ei să acumuleze experiență vitală pentru obținerea unui job și să vadă cu ce se mănâncă un anumit domeniu, să înțeleagă munca în echipă.
Cele mai multe posturi sunt în IT, inginerie, iar oferte importante sunt și pentru conscători de limbi străine, în industria alimentară și în cea a serviciilor.

Care sunt “headlinerii” evenimentului, gigantii din mediul business / cele mai mari companii ?
La cele două ediții de la Cluj participă companii precum Emerson, Genpact, Steelcase, Crossover, Siemens, Bosch, HP, Office Depot, KFC, Terapia, Sykes și Yardi Systems. Sunt câteva nume, în condițiile în care numărul companiilor participante trece de 70. Vorbim așadar despre companii importante, unele dintre ele prezente în întreaga lume.

In piata locala HoReCa foarte multi se plang ca nu reusesc sa gaseasca candidati pregatiti. Obisnuiesc localurile / hotelurile din Cluj sa participe la TdC?
Unele dintre ele participă. Spre exemplu, la această ediție avem o prezentă importantă din acest domeniu, împreună cu cel de retail. Companii precum Pizza Hut, KFC, McDonald’s, împreună cu retaileri precum Kaufland, Billa și Cora vin la TdC Cluj pentru a-și selecta personal. În general vorbim despre firme mari din acest domeniu care participă. Companiile înțeleg că timpul este extrem de prețios, iar găsirea candidatului potrivit poate să scutească firma de multe complicații și de timp irosit.

Festivalurile clujene au crescut tot mai mult in ultimii ani, foarte multe avand nevoie de o armata de voluntari. Au apelat acestia la TdC?
Încercăm să dezvoltăm la TdC ideea de carieră cu tot ce implică ea. Primul pas în carieră poate fi un internship sau un voluntariat, iar la Cluj avem multe evenimente care apelează la voluntari. Vom avea la această ediție a Târgului de Cariere Cluj Global o zonă de social life. În acest spațiu de la Sala Polivalentă, Festivalul Internațional de Film Transilvania și Jazz in the Park își vor prezenta oportunitățile de voluntariat. Vor fi disponibile, în total, aproximativ 200 de oportunități de internship, stagii de practică și de voluntariat.

Anul viitor TdC sarbatoreste 10 ani si 20 de editii. Cum vedeti voi evoluatia mediului privat economic local, avand contact constant cu majoritatea companiilor din Cluj?
Am observat în ultimii ani un interes tot mai mare din partea companiilor de a se poziționa ca angajator puternic, ca firmă serioasă, care își tratează cu respect angajații. Avem companii care participă la aproape toate târgurile, tocmai pentru că înțeleg cât de importantă este resursa umană calificată, omul potrivit la locul potrivit. Companiile știu foarte bine ce tip de candidat caută și se așteaptă ca și candidatul, la rândul lui, să fie hotărât, să cunoască informații despre compania la care ajunge la stand pentru a-și lăsa CV-ul, să știe încotro vrea să meargă în carieră.

Care este profilul candidatului TdC?
Candidatul TdC este ambițios, și aici mă refer mai ales la ambiții profesionale, își dorește mai mult decât un job, vrea o carieră. Și înțelege că pentru a ajunge acolo e nevoie de muncă, schimbare, învățare continuă. Este tânăr, student sau absolvent de studii superioare, este într-un proces continuu de învățare, formare, dezvoltare.

Ce are nevoie sa pregateasca un posibil candidat interesat sa participe la TdC?
Le recomandăm candidaților să vină informați la târg. Să știe ce companii participă, să știe în ce domeniu activează acestea și, cel mai important, să știe ce își dorește el să obțină. Pe site-ul nostru, avem publicate oportunitățile de carieră de la majoritatea companiilor participante. Consultarea acestor joburi îi poate ajuta pe candidați să se orienteze la târg și să știe ce companii au posturi pe domeniul vizat de ei. De asemenea, pasionații de IT ar putea să fie interesați de seminarul organizat de Siemens și competițiile de Speed Coding Challenge de la standurile HP, Siemens și Yardi Systems. Detalii despre acestea pot găsi pe site-ul nostru, la secțiunile Seminarii și Speed Coding Challenge.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!