Cele mai bune cocktail baruri din Cluj

Home $ Articole $ Recomandări $ Cele mai bune cocktail baruri din Cluj

by | Dec 15, 2015 | Recomandări

De Cluj-Napoca putem fi mândri la multe capitole, și dintre cele mai diverse – un loc plin de istorie, de tradiție și simboluri, de oameni de referință în domenii importante de activitate și proiecte care și-au avut făuritorii aici.

În acest context, scena muzicală nu este singura în plină ascensiune, cu toate festivalurile și concertele de care se aude peste mări și țări, ci și scena bartending-ului care face spectacol, se dezvoltă mult, repede și – cel mai important – deosebit de frumos. Nu știu câți dintre voi cunoașteți faptul că în cele mai bune cocktail baruri din Cluj ne bucurăm și de cele mai bune echipe de barmani, premiate național și internațional, formate din oameni care se dezvoltă zi de zi și care muncesc cu o pasiune netăgăduită sau care a fost primul cocktail bar din oraș și cum au ajuns lucrurile să evolueze de acolo – însă drumul fine drinking-ului în Ardeal este cel puțin intrigant și merită parcurs.

Un articol cu tentă de știați că?, plin cu detalii ce poate nu ai fi crezut că te pot interesa.

cocktail bars cluj
1. Charlie – Barul cu cea mai tare echipă de barmani din țară, în frunte cu Sergiu Biriș, Silviu Popa, Emanuel Magda și Paul Sfârlea (#1 in Romania și #13 mondial la Diageo World Class 2015 – cea mai importantă competiție de profil din lume). Pe lângă trofeele fiecărui barman, atmosfera hedonistă și ospitalitatea de care dau dovadă pentru oricine le trece pragul, Charlie este locul în care s-ar putea să nu știi cum să reacționezi atunci când barmanii te salută și fac conversație.

Pornit ca un whiskey pub, cu ~40-50 de cocktailuri listate și custom, Charlie a ajuns să numere undeva la 700 de etichete, dintre care >170 dintre acestea sunt doar etichete de whisk(e)y.

Un lucru interesant de care ar trebui să ții cont: meniul nu este văzut ca o înșiruire a ceea ce poate locul să îți ofere, ci ca pe o listă de recomandări care să te ajute pe tine, oaspetele (și nu clientul), să înțelegi ce înseamnă o anumită băutură, ce stă în spatele ei, de unde provine și cum ți se sugerează a fi servită. Oricând poți cere să fii surprins sau să te decizi ce vrei să comanzi în funcție de discuțiile purtate cu barmanii.

Prelungiți-vă weekendul cu o seară și faceți o vizită joia, când vă puteți bucura și de acorduri fine de muzică live.

2. Joben Bistro – Barul pe care l-am văzut toți în topuri internaționale, însă în care turiștii au intrat mai des decât oamenii locului, și primul bar din Cluj ce ia naștere sub emblema “Steampunk”.

Design-ul este cel care i-a adus notorietatea, însă băuturile fine și bine preparate i-au desăvârșit motivele laudelor. Atmosfera cvasi-aristocrată te propulsează într-o carte undeva după un război zguduitor, când lumea își reia viața boemă în care își recapătă simțurile prin artă.

Joben este locul retras în care vrei să te relaxi duminică seara, îndepărtând fie și numai puțin gândul unei noi săptămâni de muncă. Sau când, pur și simplu, vrei să impresionezi pe cineva cu locul de întâlnire.

3. Jaxx Garajul Rock – Locul cu încă o echipă de barmani premiată internațional – cea mai bună echipă chiar. Barul este manageriat de Marian Porumb, și el barman câștigător în diverse competiții de bartending. Marea provocare aici este să creezi și să te bucuri de mixologia dintr-un rock bar, spațiu stereotipic văzut ca fără loc pentru inovație și tuning în materie de gusturi ale cocktailurilor. Dar uite că se poate!

La Jaxx poți să mergi liniștit cu așteptări în orice zi a săptămânii și nu îți vor fi înșelate. Echipa este atât de bine pregătită și de binedispusă la muncă, încât chiar și cel mai mohorât chip se luminează când este primit așa de bine!

4. Tube Social Chemistry – Laboratorul de chimie socială nu putea să lipsească de pe lista celor mai bune cocktail baruri cu care Clujul se mândrește. Tiki, băuturi rafinate sau cocktailuri speciale, aici poți să găsești orice vrei sau arome care încă nu știai că există.

Fă o vizită oricând te trezești gândind “donde esta la fiesta?”. Vrei o deconectare de la vibrația efervescentă a orașului ca să o regăsești pe a ta? Hașdeul este mereu acolo; asta-i și una dintre caracteristicile cele mai de preț: aproape de studenți sau măcar de perioada studenției, dacă ai trecut de ea și vrei să ți-o reamintești.

Update: Tube Social Chemestry s-a închis.

Cocktail barurile sunt un detaliu intim din viața oaspeților; un cocktail bar este locul unde, în filme, protagonistul stă singur cu gândurile lui și paharul din față, preparat de omul care îl cunoaște deja atât de bine! Sau dimpotrivă, e locul în care ceva se întâmplă și întreaga viață i se schimbă.

Ceea ce bem, unde bem și cum bem ajunge cu timpul să ne definească trăirile, de aceea este indicat să investim resurse în experiențe similare, dar presărate de noutate, și să profităm de orice ne oferă barul al cărui prag alegem să îl trecem. Cultura de consum dezvoltă o societate și comunitatea ei, însă trebuie să ne amintim mereu că educația și autoeducația stă la baza evoluției, de orice fel ar fi ea.

Și atunci, ce ar fi să încercăm – oricând ne permitem – câte un local nou, câte o băutură nouă și să socializăm cu cei de la bar? Nu încape îndoială că avem multe de aflat și că este un domeniu fascinant. Avantajul suprem este că vom încheia seara cunoscându-ne pe noi înșine puțin mai bine.

Așadar, vouă ce alte baruri din Cluj vă plac și ce băuturi ați mai încercat?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!