4 locuri unde poți vedea un spectacol de teatru contemporan

Home $ Articole $ 4 locuri unde poți vedea un spectacol de teatru contemporan

Think fast: Care este prima imagine pe care o aveți în minte atunci când spun spectacol de teatru? Probabil veți asocia aceste cuvinte cu o sală mare unde publicul stă așezat în liniște pe scaune, în timp ce în fața lui există o scenă unde actorii își intră în rol atât de bine încât merită aplaudați minute în șir la final. Ei bine, aveți dreptate… parțial. Teatrul, la fel ca multe arte, a evoluat frumos, iar în ziua de azi iese ușor din sfera tradiționalului. Unele spectacole se joacă chiar în mijlocul publicului și nu de puține ori oamenii prezenți devin parte a poveștii.

Unde mergem atunci când dorim să „gustăm” din ceea ce înseamnă teatru contemporan? Companiile de teatru independent au luat amploare în Cluj-Napoca și sunt locuri unde se promovează o cultură modernă, dar valoroasă, aș spune eu. Mai jos aveți 4 sugestii de asemenea locuri, pe la care trebuie să treceți măcar o dată.

Fabrica de Pensule

Nu vă lăsați înșelați de aspectul monoton al Fabricii de Pensule. Odată ce intrați în încăperile acesteia, veți fi întâmpinați de o explozie de creativitate: expoziții, workshop-uri și, bineînțeles, teatru. Cristina Bodnărescu ne-a vorbit la ClujLife Community Conference #4 despre activitățile desfășurate în cadrul Fabricii, iar dacă ați ratat discursul ei, aflați că spectacolele susținute acolo se bazează pe etică, nu pe estetică. Actorii își doresc să impresioneze publicul și să transmită idei proaspete. Din punctul meu de vedere, se descurcă de minune, căci ultimul spectacol la care am participat – Tot ce-i minunat în lume – m-a făcut să mă gândesc o zi întreagă la tema abordată. Am scris mai multe despre cum a fost aici.

Adresă: str. Henri Barbusse, nr. 59-61

 

Create.Act.Enjoy

Despre Create.Act.Enjoy am povestit într-un interviu cu actrița și co-fondatoarea Diana Buluga. Vă pot oferi două motive principale pentru care merită să participați la spectacolele lor. În primul rând, compania independentă promovează actorii tineri, aflați la început de carieră, dar care își doresc să arate publicului pasiunea lor pentru teatru. În al doilea rând, textele pe care trupa alege să le pună în scenă abordează teme de interes general, însă într-o manieră originală. Nu vă spun mai multe despre ce înseamnă această „manieră originală,” ci vă încurajez să descoperiți singuri. Dacă vreți să intrați și voi în lumea teatrului, dar vă simțiți timizi, Create organizează ateliere de teatru și improvizație, de film sau de scriere creativă, perfecte pentru a vă antrena imaginația.

Adresă: str. Horea, nr. 4 (în incinta Urania Palace)

 

REACTOR de creație și experiment

Reactor e altfel, aduce ceva diferit cu fiecare spectacol. Acesta ar fi un rezumat al cuvintelor pe care le-am auzit de fiecare dată când am întrebat lumea ce părere are despre compania de teatru independent. În acest loc, diversitatea și creativitatea sunt îmbrățișate prin spectacole din mai multe sfere, precum teatrul, muzica, dar și show-uri de improvizație. Aceștia au în fiecare lună un program special și pentru cei mici, care abia descoperă lumea teatrului. De asemenea, atât cei pasionați, cât și cei curioși pot împrumuta de la biblioteca Reactor cărți despre artele dramatice și nu numai.

Adresă: str. Petofi Sándor, nr. 4

 

ZUG.zone

Trupa maghiară, Váróterem Projekt, a înființat în anul 2014 compania de teatru independent ZUG.zone, care a devenit un spațiu propice pentru manifestările artistice. Spectacolele sunt realizate atât de trupă cât și de invitați, dar actorii sunt deschiși la noi colaborări pentru proiecte culturale. La ZUG este așteptat publicul indiferent de vârstă, căci au evenimente dedicate atât adulților, cât și copiilor. Nu oftați dezamăgiți dacă vedeți denumirile în maghiară, iar voi nu înțelegeți această limbă, deoarece producțiile lor au subtitrare în română.

Adresă: str. Traian, nr. 40-42

 

Dacă nu ați înțeles până acum care este locul de desfășurare a teatrului contemporan, aflați că spectacolele din această gamă se joacă, adesea, în spații neconvenționale, după cum au fost și cele amintite anterior. Un alt exemplu este mansarda de pe strada Napoca, nr. 15, loc în care își desfășoară activitățile Teatru de Club, cu tradiție de câțiva ani buni în Cluj. Aceștia vă așteaptă cu evenimente muzicale, show-uri de stand-up comedy, dar și cu producții dramatice proprii.

Mie, numai când scriu despre teatru, îmi vine să iau o pauză și să îmi rezerv un bilet la un spectacol. Uneori, însă, mă decid foarte greu ce aș vrea să văd, sau în ce locație aș vrea să merg, fie ea independentă sau de stat. Nu știu dacă vouă vi se întâmplă așa ceva și ce rezolvare găsiți, dar pentru mine cea mai rapidă soluție este platforma teatruincluj.ro. Dacă nu știți despre ce e vorba, Kinga Keleman, coordonatorul proiectului, ne-a spus câteva cuvinte:

Platforma s-a născut în urma unui parteneriat unic între mai multe instituții și organizații de artele spectacolului din Cluj, precum Reactor de creație și experiment, Teatrul Maghiar de Stat Cluj, Fabrica de Pensule și organizațiile din Studioul Fabricii: ColectivA și GroundFloor Group, Teatrul Național Lucian Blaga, ZUG.zone și Compania Váróterem Projekt. Am dorit să creăm o platforma accesibilă, userfriendly, care include și o variantă mobilă. Colaborarea dintre partenerii proiectului face posibil atât schimbul de public, cât și o vizibilitate mai mare a activităților partenerilor implicați. Gândită cât mai prietenoasă și minimalistă, platforma teatruincluj.ro conține informații despre titlul spectacolului, data și ora începerii, locația, limba spectacolului și dacă este supratitrat într-o altă limbă, și linkul către bilete sau rezervări după caz, cu posibilitatea adăugării în propriul calendar Google de către utilizator.

Sper că aceste scurte prezentări au fost suficiente pentru a vă convinge să vă dați jos din pat și să alegeți un alt tip de relaxare, unul care să vă provoace mintea. Studenți, veste bună: Voi aveți biletul redus… so no excuses!

Voi unde mergeți atunci când vreți să vedeți un spectacol altfel?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!