Articolul a fost actualizat în iunie 2024.
Nu este un secret pentru nimeni faptul că temperaturile care par a nu se mai opri din crescut brusc ne-au cam pus capacul în ultimele săptămâni. Din rutina de zi nu trebuie să lipsească SPF-ul, iar din geantă, o sticlă cu apă. Din păcate, de cele mai multe ori, căldura ne taie cheful și de a sta în casă, dar și de a ieși în oraș.
Așa că cele mai bune variante pentru perioada aceasta rămân mersul la plajă și la înot. Cum ștrandurile și picinele sunt la mare căutare și tind să se aglomereze, noi am găsit câteva locații mai aproape de natură sau chiar în mijlocul ei, la maxim 2-3 ore de Cluj, unde poți face plajă. Acestea sunt potrivite pentru un weekend liber sau chiar și pentru a-ți petrece concediul.
Începem cu cea mai apropiată locație de Cluj: Lacul Tarnița. L-am recomandat pentru diverse escapade în natură și nu puteam să nu-l includem și de această dată. Se află la aproximativ 31 de km de oraș, iar dacă i-ai mai făcut vreo vizită până acum, probabil știi deja că este de neînlocuit și că plimbările cu barca, paddle board-ul sau caiacul se numără printre cele mai plăcute activități pe lac. Este potrivit pentru o bălăceală, la fel cum este potrivit și pentru stat la plajă cu o limonadă rece lângă tine. Mie îmi place să fac mai multe activități și să stau la final puțin la soare. Tocmai de aceea, îți recomand să mergi la Tarnița, să-ți închiriezi un caiac, să te plimbi puțin, iar mai apoi să stai la bronzat. Poți apela la cei de la Yachting Club Tarnița deoarece, pe lângă caiace și bărci de închiriat, îți pun la dispoziție și un spațiu perfect pentru stat la plajă.
Ei îți pun la dispoziție șezlonguri cu saltea, acces la un grătar și la un frigider și bineînțeles, poți să faci și o baie în lac. Pentru zilele de sâmbătă și duminică din iulie și august este nevoie de rezervare prealabilă la plajă, iar pentru asta te sfătuim să trimiți un SMS sau mesaj pe WhatsApp cu numele, numărul de persoane și ziua pentru care-ți dorești să faci rezervarea, după care să aștepți confirmarea.
Laguna Albastră este, de asemenea, o altă locație emblematică pentru zona Clujului. Se află la aproape o oră de condus din oraș și este o oază de liniște. Dacă vorbim de Laguna Albastră, sigur nu se gândește niciun clujean la celebrul film, ci toate gândurile merg direct spre zona cu dune de nisip din nordul dealurile Siloșului, în imediata apropiere a comunei Aghireșu. Odată ajunși aici, veți înțelege într-o clipă că nimic nu e la întâmplare în natură, și că suntem doar norocoși să ne bucurăm de creațiile sale. Lacul s-a format pe un fost sit minier, într-un crater din care se extrăgea caolin, o argilă albă moale, cu nuanțe de verde și galben, iar resturile din această piatră ce se găsesc pe fundul lacului sunt cele care dau apei acel albastru ca cerul.
Culoarea albăstruie a apei te va fermeca și te va face să fotografiezi laguna din toate colțurile sale. Temperatura apei ajunge și la 25 de grade, deci este potrivită pentru a te răcori după puțină plajă pe malurile îmbietoare. Dacă nu ești fan al aglomerației sau al piscinelor publice și vrei totuși să te bronzezi, ai găsit locația potrivită. Eu am trecut-o pe lista mea de locații preferate.
Fie că vrei să mergi la plajă într-un weekend sau vrei să-ți programezi o vacanță aproape de casă, Băile Figa sunt o opțiune potrivită datorită varietății de activități pe care le găsești aici. Aflate la aproximativ o oră jumătate de condus din Cluj, în județul Bistrița Năsăud, Băile Figa reprezintă un complex balnear și sunt poziționate într-o zonă liniștită, foarte aproape de natură, astfel încât vei da uitării problemele de zi cu zi. Dacă arunci o privire rapidă asupra stațiunii, îți vei da seama că trebuie să pleci împreună cu toată familia, cât mai repede. De ce spun asta? Pentru că cei mici vor fi foarte încântați de piscină, de toboganele cu apă și de tiroliană, în timp ce tu te poți relaxa pe un șezlong, după câteva ture de piscină. Dacă ești o fire mai sportivă, poți merge și pe terenurile de sport ale stațiunii. Taxa de intrare în Parcul Balnear este 20 lei/persoană, de luni până joi, iar de vineri până duminică prețul ajunge la 30 de lei/persoană.
Printre facilitățile la care ai acces atunci când treci pragul parcului balnear Băile Figa se numără: tratament cu nămol, râu leneș, lac cu apă sărată, saună, bazin exterior cu apă sărată, bazine exterioare de înot cu apă dulce, Aqualand, tobogane cu jet de apă, piscină interioară, jacuzzi, saună, plaje cu iarbă, plaje cu nisip, șezlonguri (gratuit), sală de fitness, gazon artificial, teren de fotbal, teren de tenis, umbrele protectoare, terasă amenajată rustic, loc pentru picnic (zonă grătare), restaurante și cafenele private, loc de joacă și parcare. Mai multe detalii despre gama largă de facilități pe care le găsești la Băile Figa poți vedea aici.
Următoarea propunere de pe lista noastră este cum nu se poate mai spectaculoasă și inedită. Probabil ai mai auzit de existența unei plaje din inima Munților Apuseni, care te duce cu gândul la o vacanță într-un loc exotic. Ei bine, este vorba de plaja dintre munți, din Șuncuiuș, județul Bihor. Aceasta este amenajată corespunzător în curtea Pensiunii Gradia, care este străbătută de râul Criș, iar stâncile din zonă nu fac decât să completeze perfect peisajul. Așa că, dacă îți dorești o cazare în zonă, cel mai bine ar fi să rezervi o cameră aici.
Pe lângă faptul că este foarte aproape de plajă, prețurile de la Pensiunea Gradia sunt destul de mici. Pentru un sejur complet, în Șuncuiuș, pe lângă relaxarea de la plajă, te poți bucura și de trasee de via ferrata, despre care am mai povestit deja. În Șuncuiș găsim mai multe trasee, precum Montana sau cele de pe Peretele Nostradamus. Via ferrata Montana are o lungime de 170 metri și o diferență de nivel de 80 de metri. Urcatul și coborâtul durează, în total, aproximativ o oră, iar dificultatea este una medie. Traseul este administrat de clubul Cassino Montana, așa că va trebui să achiți o taxă de 15 lei la intrare.
Totodată, poți explora și câteva peșteri din zonă, precum Peștera Unguru Mare, Peștera Unguru Mic, Peștera Vadu Crișului, Peștera Vântului și, cea mai renumită dintre ele, Peștera Urșilor. Noi îți recomandăm să apelezi la cineva cu experiență și să nu te aventurezi singur în activități de speologie. Cine ar fi zis că o plajă la munte nu poate să fie foarte ofertantă, să vină în Șuncuiuș!
Ne apropiem de finalul listei, dar nu înainte să-ți propunem să dai o fugă până la Lacul Ursu, din Sovata, județul Mureș. Este cel mai mare lac helioterm din lume, adică la suprafața lacului există un strat de apă dulce care are rol izolator și păstrează căldura în apa sărată. De asemenea, Lacul Ursu este renumit pentru multitudinea de proprietățile pe care le deține și cu ajutorul cărora poate trata afecțiunile reumatice, endocrinologice și cardiovasculare. Baia în lac este permisă doar în intervalul orar 10-18 și doar într-o anumită zonă. Poți închiria un șezlong și să te bucuri de priveliște, să mergi să înoți în lac sau să mergi la SPA, mai ales pentru că se folosește apa din lac. Datorită salinității puternice din apă, Lacul Ursu este supranumit și Marea Moartă a Transilvaniei.
Ne-am gândit și la situația în care ai vrea să pleci puțin mai departe și să pui pe pauză deadline-uri, responsabilitățile și grijile. Așa că, pentru un weekend, poate chiar unul prelungit, în care îți dorești bălăceală și stat la plajă, îți sugerăm Ocna Sibiului și Lacul Colibița. Stațiunea Ocna Sibiului se află la 15 km de orașul Sibiu, iar aici vei găsi lacuri cu apă sărată, potrivite pentru tratament, plajă și relaxare.
Atractia principală a stațiunii Ocna Sibiului o constituie cele 12 lacuri funcționale, ale căror ape sărate și nămoluri sunt utilizate în tratamente reumatice, neuromotorii și ginecologice. Complexul Lacurilor Naturale oferă, pe lângă lacurile sărate, o piscină cu apă sărată pentru copii, piscine cu apă dulce, locuri de joacă, filigorii, dușuri cu apă rece și caldă, terase și două parcări supravegheate video. Stațiunea dispune de peste 500 de locuri de cazare în hoteluri, pensiuni și campinguri. Capacitatea totală include 144 locuri în hotel, 150 locuri în căsuțele popasului turistic și 80 locuri în satul de vacanță pentru elevi. Cantina-restaurant poate găzdui 300 de persoane pe serie. La Ocna Sibiului, se tratează cu succes boli ale aparatului locomotor, reumatisme degenerative cronice, preartroze, artroze, spondiloze și diverse afecțiuni ginecologice.
Sunt amenajate și locuri de joacă pentru cei mici sau piscine cu apă dulce, deci nu trebuie să-ți faci griji pentru cei mai pretențioși din familie. Mai multe informații poți vedea pe site-ul stațiunii.
Lacul Colibița este supranumit și Marea dintre munți și este un lac de acumulare, format după ridicarea barajului Colibița pe râul Bistrița. Satul cu numele identic al lacului este situat între Munții Bârgău și Munții Călimani, astfel, toate aceste elemente îți oferă o priveliște de invidiat, de care trebuie să te convingi chiar tu.
Colibița este renumit pentru calitatea aerului, considerat unul dintre cele mai curate din România, fapt care atrage turiștii în căutarea unui loc liniștit pentru relaxare și refacere. Apele sale limpezi sunt ideale pentru înot, pescuit, plimbări cu barca și sporturi nautice. În plus, zona oferă numeroase trasee pentru drumeții și ciclism montan, făcând din Lacul Colibița o destinație versatilă și atrăgătoare pe tot parcursul anului.
Ce mai aștepți? Împachetează-ți crema cu protecție solară, costumul de baie, ochelarii de soare, prosopul de plajă și pornește spre care destinație îți face cu ochiul mai tare și mai tare. Nu de alta, dar e căldură mare, mon cher!