Locuri faine și obiective turistice aproape de Cluj-Napoca unde poți ajunge cu trenul

Home $ Articole $ Locuri faine și obiective turistice aproape de Cluj-Napoca unde poți ajunge cu trenul

by | May 2, 2023 | Articole, Ieși din oraș

Articolul a fost actualizat în octombrie 2023.

Dacă ești mereu în căutarea de activități și motive să ieși din casă, probabil ai vizitat deja cam tot ce era de vizitat în Cluj-Napoca. Fie că te afli în această situație, fie că ești pur și simplu în căutarea unor locuri faine și obiective turistice cât de cât aproape de Cluj, noi îți venim în ajutor. Nu trebuie să-ți faci griji dacă nu ai o mașină pentru a te deplasa. În acest articol vom explora împreună câteva dintre cele mai frumoase destinații turistice din apropierea Clujului, la care poți ajunge ușor și rapid cu trenul. Indiferent dacă ești un pasionat al naturii, al istoriei sau al culturii, vei descoperi că aceste locuri oferă o gamă variată de experiențe captivante. Așadar, să nu pierdem vremea, pentru că știm că te-am făcut deja curios.

GARA: BOLOGA

Începem lista comorilor ascunse din apropierea orașului cu o scurtă călătorie cu trenul către Gara Bologa. Cu cel mai rapid tren, timpul de călătorie este de doar 1 oră și 40 de minute, ceea ce îți oferă o ocazie excelentă de a explora această zonă într-o excursie de mai puțin de o zi.

Cetatea Bologa
După sosirea în gară, poți face o plimbare de aproximativ 25 de minute până la Cetatea Bologa. Această cetate medievală este o atracție turistică interesantă, situată pe un deal înconjurat de peisaje spectaculoase. Cu priveliști panoramice asupra întregii zone și a văii, cetatea Bologa te va cuceri cu farmecul său rustic și cu istoria sa bogată. Construită în secolul al XIII-lea, cetatea a fost fortificată și a servit ca un important centru de apărare în timpul Evului Mediu. Ruinele bine conservate îți vor dezvălui zidurile de apărare, turnurile și incinta cetății, oferindu-ți o imagine impresionantă despre cum arăta acest loc în trecut.


Moara de apă
La doar 15 minute de mers pe jos de la Cetatea Bologa, tot așa în plimbare, vei găsi o altă atracție turistică remarcabilă – Moara de Apă Bologa. Această moară de apă este ultima rămasă funcțională dintre multele care au existat în zonă în trecut.

Aflată acum în curtea unei familii, moara este un exemplu fascinant de tehnică veche de măcinare a cerealelor, folosind forța apei pentru a acționa mecanismele morii. Vei avea oportunitatea de a vedea cum funcționează morile de apă tradiționale și de a înțelege procesul de măcinare al cerealelor, care a fost o activitate esențială în viața comunității locale de-a lungul istoriei. Aceasta deține și o vâltoare – un dispozitiv rudimentar care curăță hainele, ca o mașină de spălat naturală – pe care o poți admira în acțiune în timp ce îți tragi sufletul în foișorul din curte. Nu există niciun ghid, însă chiar mai autentic, familia care locuiește aici te va primi cu brațele deschise și îți va oferi răspunsuri la orice întrebări ai avea, de reținut, fără nicio taxă.

În apropierea moarei, vei găsi și Muzeul Morii Bologa, unde poți afla mai multe despre istoria și tehnica morilor de apă, precum și despre viața locală tradițională. Acest muzeu mic dar interesant oferă o perspectivă captivantă asupra patrimoniului cultural și tehnic al zonei.

GARA: STÂNA HM

Pentru o aventură mai aproape de oraș și ceva mai rapidă, poți călătorii cu trenul până la gara Stâna Hm în doar 50 de minute. Această destinație este perfectă pentru zilele în care vrei să ieși din casă, să scapi de aglomerația orașului, dar nu vrei să pierzi întreaga zi pe drumuri.

Cetatea Ciorii

La doar 4 minute de mers pe jos de la gara Stâna se află și Cetatea Ciorii, o fortificație medievală construită pe un deal înconjurat de păduri. Această cetate oferă o panoramă impresionantă asupra împrejurimilor și este o destinație ideală pentru cei interesați de istorie și arhitectură medievală.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by (Dezső Csaba) (@dzs_cs)

GARA: ȘUNCUIUȘ

Cel mai bun mod de a te destinde după o săptămână plină de muncă este de a-ți pune corpul în mișcare, vorba aia ”Mens sana in corpore sano”. Pentru acest lucru noi îți recomandăm să-ți planifici o călătorie de o zi în Șuncuiuș. Treaba e simplă, iei trenul cel mai rapid către Gara Suncuius, te relaxezi aproximativ 2 ore și 10 minute cât durează călătoria, iar mai apoi te pregătești de aventură.

Via-Ferrata Suncuius
Aici, la doar 4 minute de mers pe jos de la gară, vei găsi Via-Ferrata Suncuius, un traseu montan de aventură. O experiență deosebită pentru iubitorii de adrenalina și aventură, acest traseu montan, echipat cu cabluri, scări și poduri suspendate, promite o experiență unică de cățărare și explorare a stâncilor din zona. Cu peisaje spectaculoase și provocări interesante pe parcursul traseului, Via-Ferrata Suncuius este o atracție turistică apreciată de către cei pasionați de sporturile de aventură și alpinism, unde știm că vei reuși și tu să-ți depășești limitele.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Giorgiana Harosa (@giorgiana05)

Peștera Vântului
Ca să-ți revii din starea de adrenalină creată, o iei la pas vreo 25 de minute înspre una dintre cele mai mari și cunoscute peșteri din România: Peștera Vântului. E păcat totuși dacă ai ajuns până aici să nu o vizitezi. Aceasta te va surprinde cu formațiunile sale subterane spectaculoase și cu fenomenul său de vânt unic. Aici o să ai parte de o experiență speologică deosebită, în care vei putea explora galerii și săli impresionante, să admiri stalactite și stalagmite, și să descoperi minunile ascunse ale lumii subterane.

Grota cu Hamace
Nu-ți recomandăm să incluzi toate aceste obiective în aceeași zi, decât dacă ești convins că condiția fizică îți permite, însă nu trebuie să ratezi nici grota cu hamace. Astfel, poți reveni în altă zi la Suncuius ca sa te bucuri de un traseu de via-ferrata dar care are ca finalitate puțină relaxare în hamace. Dar nu orice hamace, ci cele din Grota cu Hamace. Aceast traseu se află la doar 25 de minute distanță de la gara Suncuius și oferă o experiență inedită pentru vizitatori. Parcurgerea traseului poate dura între 30 de minute și 2 ore depinzând de experiența ta.

Accesul individual cu echipament propriu (fără ghid de la club) se poate face gratuit, dar se recomandă parcurgerea traseului în grupuri mici, de 5-6 persoane, însoțiți de ghizi autorizați. Grota cu Hamace oferă o combinație perfectă între aventură și relaxare, iar atmosfera sa unică te va cuceri cu siguranță.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Casiana Chira (@casichira)

GARA: HALTA PEȘTERA

Haltă Peștera, la o distanță de doar 2 ore jumătate de călătorit cu trenul din Cluj-Napoca, este o stație de tren situată în apropierea unor zone montane spectaculoase, ideale pentru cei pasionați de drumeții și aventuri în natură. Aici există posibilitatea practicării numeroaselor trasee ce includ cascade, peșteri, defilee și puncte de belvedere, oferind o experiență de neuitat în mijlocul naturii. Există diverse trasee și rute disponibile, potrivite pentru toate nivelurile de experiență, de la începători la avansați.

Spre exemplu, poți încerca Circuitul Versantului Drept (Vadu Crișului), traseu cu dificultate de nivel scăzut, care cuprinde următoarele obiective: Peștera și Cascada Vadu Crisului, Peștera Podireu I-II, Tăul fără fund, Peștera Casa Zmăului, Belvedere Peretele Zânelor – Belvedere Peştera Roşie – Belvedere Stanul Stupului. Mai multe detalii despre acest traseu poți găsi aici.

Dacă dorești să explorezi și alte trasee, iată câteva idei ce variază în durată și dificultate: Circuitul Galben din Vadu Crișului, Circuitul Versantului Stâng (Vadu Crișului), Traseul Cabana Peştera Vadu Crişului – Peştera Bătrânului, sau alege singur de aici.

Peștera și Cascada Vadu Crișului
Ineditul acestei peșteri provine din faptul că este traversată de un spectaculos râu subteran, care la 40 de metri de intrare, formează o cascadă de aproximativ 6 metri. Celelalte peșteri amenajate din zonă, cum ar fi Peștera de la Meziad, Peștera cu cristale din mina Farcu, Peștera Urșilor și Peștera Ungurul Mare, sunt toate peșteri fosile, fără cursuri de apă în subteran, dar merită, zicem noi, să treci și pe la ele.



În plus, există o serie de alte atracții din zonă, cum ar fi traseul de rafting din Defileul Crișului Repede, care este sectorul cuprins între Șuncuiuș și Vadu Crișului, traseul de via ferrata din Peretele Zânelor, Peștera Roșie, Belvedere Peretele Melcului, Peștera Fugarilor, Stânul Stupului, Defileul Crișul Repede, Peștera Deventului, Peștera cu apă și Piatra lată. În general, zona oferă o varietate de activități în aer liber, precum speologie, drumeții, alpinism, via ferrata și rafting.

GARA: VADU CRIȘULUI

Încheiem seria zonelor unde poți participa la activități ceva mai solicitante și care îți hrănesc dorința de aventură, marcând locația Vadu Crișului, care se află la 2 ore jumătate de mers cu trenul.

Baza Rafting Master Adventure Vadu Crisului
Odată ajuns în gara Vadu Crișului te poți îndrepta spre Baza Rafting Master Adventure, care se află la 20 de minute de mers pe jos de la gară. Baza este o destinație ideală pentru iubitorii de sporturi extreme, care doresc să experimenteze activități precum raftingul sau canyoningul pe râul Crișul Repede. Aceste activități sunt ghidate de instructori experimentați și sunt adaptate atât pentru începători, cât și pentru persoanele cu experiență. Pe lângă activitățile de rafting și canyoning, baza turistică oferă și facilități precum cazare, mâncare, dușuri, pentru a asigura confortul și siguranța vizitatorilor. Așa că nu trebuie să ratezi experiența asta, indiferent dacă ai mai avut parte de această experiență până acum sau nu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Master Adventure (@master.adventure)

Peștera Podireului II
Dacă simți că nu ți-ai consumat toată energia la rafting, e bine să știi că în apropiere, la doar 11 minute de mers de la baza Rafting Master Adventure, se află Peștera Podireului II. Este vorba despre o peșteră fascinantă cu multiple galerii și formațiuni subterane, ce poate fi explorată însoțit fiind de un ghid speolog.

GARA: JIBOU

Un drum puțin mai lung, de 3 ore, dar care zicem noi că merită, e cel spre Jibou. Acesta este locul unde te îndrepți pentru activități mai liniștite decât cele menționate anterior. Astfel, pentru o duminică mai leneșă îți recomandăm următoarele obiective de care te poți bucura pe îndelete.

Grădina Botanică Vasile Fati
Grădina se află la 10 minute de mers de la gară. Această grădină botanică este organizată în sectoare, fiecare sector grupând plantele dintr-un anumit punct de vedere. Aici puteți găsi un complex de sere de colecție, de microproducție și cercetare, un complex acvaristic, un parc zoologic și voliere pentru păsări, o grădină japoneză și un rozarium.

Ansamblul castelului Wesselényi
Cu siguranță, merită să vizitați și Ansamblul castelului Wesselényi, aflat la doar 4 minute de mers pe jos de la Grădina Botanică. Acesta este cel mai mare castel baroc din Transilvania și a fost construit în secolul al XVIII-lea, pe locul unei cetăți medievale. Ansamblul cuprinde clădirea castelului, o capelă, o pivniță și o grădină englezească. Castelul este foarte bine conservat și impresionează prin dimensiunea sa și prin detaliile arhitecturale. A fost reședința familiei nobiliare Wesselényi, iar în prezent găzduiește Muzeul de Istorie și Artă din Jibou.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Monumente Uitate (@monumenteuitate)

GARA: HUEDIN

O călătorie foarte scurtă, mai exact de o oră, îți va permite să vizitezi și Huedinul, zonă în care se ascund cel puțin 2 obiective ce merită văzute, dacă tot stai pe aproape.

Biserica Reformată din Huedin
La 10 minute de gară, deci nu mult efort, se află o biserică istorică situată în centrul oraşului Huedin. Biserica reformată din Huedin, inițial romano-catolică, este un monument istoric și de arhitectură din secolul al XIII-lea. În prezent, elementele cele mai valoroase ale bisericii sunt amvonul gotic, orga și tavanul casetat, care prezintă un calendar astrologic. În biserică se găsesc și plăci comemorative, precum cea care conține numele poetului Petӧfi Sándor, care a trecut prin Huedin.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Negrău Daniel Bogdan (@bogdannegrau)

Castelul Barcsay Kastély
Situat la numai 9 minute de mers pe jos de Biserica Reformată din Huedin se află Castelul Barcsay Kastély, o clădire istorică impunătoare care datează din secolul al XV-lea. Castelul a fost reconstruit în stil baroc în secolul al XVIII-lea și a servit ca reședință pentru familia nobiliară Barcsay. Astăzi, castelul găzduiește o expoziție permanentă dedicată istoriei orașului Huedin și a zonei înconjurătoare.

 

GARA: CIUCEA

În următoarea locație am putea spune că ne aflăm pe urmele lui Octavian Goga, întrucât această zonă este încărcată de istorie legată de poetul român. Astfel, putem ajunge în Ciucea cu o călătorie de 1 oră și un sfert cu trenul.

Muzeul Memorial Octavian Goga
De la gară te așteaptă un drum de 9 minute care te va duce la muzeul care este dedicat luil Octavian Goga. Acesta face parte dintr-un ansamblu clasat în patrimoniul naţional ca ansamblu monument istoric ce include: clădirea-castel, Mausoleul Iubirii soților Goga, Casa Albă (Muzeul de Artă Etnografică), Casa Ady Endre, precum și bisericuța de la Gălpâia și mânăstirea. Aici vei găsi o colecție de peste 14300 de piese, inclusiv documente, cărți, fotografii și obiecte de valoare artistică colecționate de familia Goga de-a lungul timpului, iar Castelul găzduiește principala expoziție permanentă, de importantă valoare artistică și memorial.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alina Oana Calbajos (@alinacapusan)

Mănăstirea Ciucea
Mănăstirea Ciucea se află la doar 2 minute de mers pe jos de Muzeul Memorial Octavian Goga și este un important loc de pelerinaj construit în stilul arhitectonic bizantin. Mănăstirea are o istorie de peste 400 de ani și adăpostește numeroase obiecte de patrimoniu, precum icoane vechi și manuscrise religioase.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mihaela Z. Iordache (@miky_ela.z)

GARA: SÂNPAUL OGRA

Dacă sunteți pasionat de istoria și arhitectura barocă, atunci Gara Sânpaul, situată la aproximativ 150 km nord-vest de Cluj-Napoca, este un loc perfect pentru a fi explorat. În doar 2 ore și 40 de minute cu trenul, ajungeți la destinație și puteți începe să explorați frumusețea istorică a zonei.

Baroque Granary of former Haller Estate
Unul dintre obiectivele turistice din apropierea gării este grajdul baroc al fostului conac Haller, o clădire imensă din secolul al XVIII-lea, care impresionează prin arhitectura sa

Castelul Haller
După ce ați admirat grajdul, puteți merge la Castelul Haller, care este situat la doar 4 minute de mers pe jos. Acest castel istoric a fost construit în secolul al XVIII-lea și a fost reședința unei familii nobiliare importante din Transilvania. În prezent, clădirea este un muzeu care găzduiește expoziții despre istoria și cultura zonei.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gabriela Dragota (@gabrieladragota)

GARA: AIUD HM.

După ce ați ajuns în oraşul Aiud, aflat la distanță de aproape 2 ore de mers cu trenul, puteți vizita două atracții istorice importante.

Schitul Inaltarea Sfintei Cruci-Aiud
Schitul Înălțarea Sfintei Cruci, situat la doar 9 minute de mers pe jos de gară, este un loc de închinare și meditație, construit în secolul al XVIII-lea.
Cetatea Aiud
De asemenea, puteți explora și Cetatea Aiud, la aproximativ 20 de minute de mers pe jos de la gară. Cetatea datează din secolul al XIV-lea și a jucat un rol important în istoria Transilvaniei, fiind folosită ca închisoare pentru personalități politice și culturale importante.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Varga László (@tripdepaprika)

GARA: HALTA JEBUC

Platou de arbori Jebucu
Acum că totul a înverzit și înflorit ce zici de un picnic, dar ceva mai special? La doar 1 oră distanță cu trenul de Cluj-Napoca, se află Halta Jebucu, o zonă liniștită, în care poți face un singur lucru: să te relaxezi la soare. Astfel, după cum spunea, la doar 1 minut de mers pe jos de la gară se află un platou superb, cu stejari bătrâni, ulmi, carpeni, peri sălbatici și multe altele. Poți de asemenea să te bucuri de pajiștea verde printr-o plimbare liniștită în care profiți de aerul curat.

Cetatea Oradea sau Cetatea Alba Carolina

Ca bonus, avem idei și pentru cei care doresc să exploreze mai mult decât Cluj-Napoca. Oradea și Alba Iulia sunt două destinații excelente pentru o excursie de o zi. La Oradea, puteți vizita Cetatea Oradea, o fortificație medievală situată în centrul orașului. Distanța de la Gara Oradea până la cetate este de aproximativ 1,5 km, iar puteți ajunge acolo în aproximativ 21 de minute cu autobuzul. La Alba Iulia, poți vizita Alba Carolina, o fortăreață impresionantă renovată și transformată într-un muzeu în aer liber. De la Gara Alba-Iulia, poți ajunge la Alba Carolina în doar 14 minute cu autobuzul și poți explora zidurile cetății, porțile de acces, bastioanele, precum și Catedrala Reîntregirii și Muzeul Național al Unirii. Cu trenul cel mai rapid, călătoria de la Cluj-Napoca la Oradea durează aproximativ 2 ore și 50 de minute, în timp ce călătoria către Alba-Iulia durează aproximativ 2 ore și 30 de minute.

Deci? Încotro ești cel mai nerăbdător să ajungi? Ce-i drept ai de unde alege și poate fi greu. Dar ai tot timpul din lume să le vezi pe toate, pe rând. Îți recomandăm să stai aproape pentru următoarele recomandări de locații în care poți merge.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!