Cum a fost la Laboratorul de Imaginar

Home $ Articole $ Cum a fost la Laboratorul de Imaginar

by | Apr 22, 2018 | Articole, Cum a fost la

E un clișeu deja să spunem că mintea conturează un alt univers atunci când citim. Dar dacă ai vedea o parte din acel univers? Pornind de la dorința de a desluși din tainele imaginarului, scenograful Adrian Damian alături de BRD au creat Laboratorul de Imaginar, o experiență ce a avut premiera la Târgul de Carte Gaudeamus 2017. Proiectul își propune să apropie oamenii de lectură, arătându-le cât de mult este implicată mintea lor în acest proces. După cuvintele lui Adrian Damian „opera de artă nu e cea care există în fața ta, ci aceea care se formează în mintea ta”.

Anul acesta, curioși, după cum ne știți, am dat fuga la Târgul de Carte Gaudeamus Cluj și am testat laboratorul. Echipamentul era format din trei ecrane mari, două cadrane mici, o cască și o carte. V-am băgat în ceață? S-o luăm de la început. Primul pas este de a-ți așeza casca pe cap. Aceasta măsoară undele pe care creierul le emană. Cele două cadrane au rolul de a-ți arăta cât de intense sunt undele, cuantificând atenția și imaginația. Iar lucrurile interesante încep odată cu implicarea cărții, ce conține fragmente din diverse stiluri, de la Harry Potter la Don Quijote de la Mancha, toate cu un puternic impact emoțional. În timp ce citești, casca măsoară undele, iar în urma interpretării acestora de către un program, ești martor la spectacolul creat de mintea ta pe cele trei ecrane.

Ai fost la Laboratorul de imaginar de la Târgul Gaudeamus??

O postare distribuită de Evenimente din Cluj-Napoca (@clujlife) pe

Instalația a trezit curiozitatea multor vizitatori ai târgului, mai ales datorită jocurilor de forme și culori ce puteau fi observate pe ecrane. Pe mine experiența m-a făcut să mă simt în postura de dirijor datorită formei suportului de carte pe care îl aveam în față. Ce dirijam nu era o orchestră, ci o paletă de culori, aliniată în funcție de gândurile mele. M-a bucurat puntea dintre clasic și tehnologic pe care instalația a realizat-o și sper ca pe viitor să întâlnim tot mai multe mijloace prin care să ne explorăm chiar pe noi înșine. Iar Corina a fost fermecată de cum am intrat printre rafturile ce adăposteau povești. Cum i s-a părut experiența? Vă spune în rândurile ce urmează.

credit foto: Vlad Cupșa

Dacă nu sunteți satisfăcuți de detaliile tehnice pe care noi le-am oferit, puteți să întrebați echipa prezentă la stand. Organizatorii vor fi deschiși să vă răspundă la întrebări și vă vor face să exclamați la final: „Cât de complex e creierul uman!” Cel puțin, aceasta a fost reacția noastră. Cred că am vorbit destule despre procesul care stă în spatele acestui laborator ingenios, iar acum e timpul să trecem la experiența de care m-am bucurat și la motivele pentru care trebuie neapărat să încercați și voi așa ceva.

Odată ce mi-am pus casca, ecranele s-au colorat în tot felul de culori și am înțeles că activitatea creierului meu este înregistrată. Distracția a început în momentul în care am început să citesc un fragment din povestea Alice în Țara Minunilor. Printre rânduri, nu m-am putut abține să nu arunc câte o privire la acele celor două cadrane, care păreau să danseze în funcție de locul în care mă concentram. La început, îi puteam auzi pe cei din jurul meu povestind, iar cadranul de atenție mă avertiza că nu mă interesează prea tare cartea din fața mea. După câteva secunde, întâmplările micuței Alice m-au captivat, iar în mintea mea au început să se formeze cadre și imagini. Am observat, cu uimire, cum cadranul ce măsoară imaginația atinge intensități din ce în ce mai mari, în timp ce atenția la ce se întâmplă în jurul meu scădea încetul cu încetul. Pentru că nu m-am mulțumit cu câteva paragrafe, am mai citit o povestioară, doar pentru a fi plăcută surprinsă, din nou, de același contrast dintre cele două cadrane. Aș fi stat mai mult, însă așteptau și alți doritori.

Lecția pe care am învățat-o de la acest experiment a fost aceea că, în momentul în care citim, creierul nostru are atenție distributivă. Suntem conștienți și de cele ce ne înconjoară, însă, odată ce ne adâncim în cele scrise, creăm noi realități cu ajutorul imaginației. Mai bine spus, când luăm o carte în mâini, ne punem mintea la muncă, antrenăm creativitatea, dar ne și îmbogățim cunoștințele. How cool is that?

Dacă sunteți curioși să încercați și voi o asemenea experiență, Laboratorul de Imaginar vă așteaptă și azi (duminică), în cadrul Târgului Gaudeamus. Nu uitați să ne povestiți și nouă cum v-ați simțit.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!