Artiștii care vor urca anul acesta pe scena Smida Jazz Festival

Home $ Articole $ Artiștii care vor urca anul acesta pe scena Smida Jazz Festival

by | Apr 24, 2018 | Articole

Noi am intrat serios în atmosfera de festival și simt că nu mai e cale de ieșire până la final de vară. Nu ne plângem, era doar o constatare. Dar și o avertizare, pentru că va fi o vară lungă și pliiiiină de povești. Am început săptămâna aducând în prim plan chestiunile legate de bani, atunci când am făcut bugetul necesar pentru a merge la cele mai tari festivaluri de muzică din România, mai apoi v-am pus pe foaie 10 motive pentru care merită să mergeți la Street Food Festival.

Acum mergem în munții Apuseni, la Smida Jazz Festival, eveniment internațional dedicat jazz-ului de avangardă, pentru a afla cine sunt cei care vor urca pe scenă. Da, v-am spus că suntem puși pe fapte.

Spirit Cave (DK/NO) este un grup care a luat naștere la inițiativa uneia dintre cele mai mai avangardiste percuționiste din jazz, renumită pentru colaborările cu artiști precum Miles Davis sau Jan Garbarek. Vorbim de Marilyn Mazur, care a avut și numeroase apariții alături de Nills Petter Molvaer, Eivind Aarset și Jan Bang. Pe Nills îl vom vedea în spatele trompetei, el fiind considerat un pionier al future jazz-ului, Eivind este unul dintre cei mai avangardiști și inovatori chitariști ai acestui gen muzical, iar Jan este văzut ca un adevărat ”electronics guru.” Muzica celor trei este una ce se focusează pe simțuri, senzualitate și elementul surprinderii, iar naturalețea cu care aceștia improvizează poartă publicul de la stări meditative la explozii de energie. Show-ul lor este unul ritmat, grațios și plin de vitalitate.

Kimmo Pohjonen (FIN) este cel care a revoluționat acordeonul, l-a modificat radical, el fiind un aventurier în lumea muzicii la acest instrument. Cântă de la vârsta de 10 ani la acordeon, compune și interpretează în moduri noi, revoluționare. Schimbă constant paradigmele concertelor, iar în timpul show-urilor sale apar elemente de dans, intervenții vocale și efecte vizuale. Publicația ”All about jazz” a scris despre el că este ”un artist care nu face niciun compromis când se aventurează în genurile muzicale ce îi trezesc interesul”. De-a lungul timpului a interpretat alături de grupuri din lumea întreagă și a compus muzică pentru filme, dans și teatru.

Portico Quartet (UK) vor aduce compoziții cinematice în decorul de la Smida. Ei sunt comparați de publicația The Guardian cu Radiohead, The Cinematic Orchestra și Efterklang și încă de la momentul apariției, în 2005, au fost un grup eclectic, greu de definit chiar și de către specialiști. Doar după momentul în care au fost nominalizați la Mercury Prize, în anul 2008, au început să fie identificați și ca aparținând scenei jazz. Duncan Bellamy la tobe, Milo Fitzpatrick – bas, Keir Vine la clape și Jack Wyllie la saxofon vă așteaptă să experimentați alături de ei o fuziune explozivă de stiluri, de la folk, la trip-hop, electronic și minimal.

Sons of Kemet (UK) reprezintă unul dintre cele mai apreciate apariții ale momentului în Marea Britanie. Acest lucru nu se datorează doar prezenței liderului, saxofonistul Shabaka Hutchings, care este un adevărat star al noii generații de muzicieni de jazz, ci și faptului că muzica produsă de ei este rezultatul unei componențe instrumentale atipice – două tobe, un saxofon și o tubă. De asemenea, se simte puternic impactul diversității date de influențele caraibiene, etiopiene, afro-beat și europene, inspirate din trecuturile muzicale ale membrilor grupului, la fel de variate ca originile lor. Dacă nu vreți să-i credem pe cuvânt pe cei de la New York Times, care au spus că muzica marca Sons of Kemet este ”acustică, dar intensă, care îmbie la dans”, va trebui să vă convingeți singuri vara aceasta, ascultându-i în Apuseni.

Barabás Lőrinc Quartet (HU), după cum îi spune și numele, este un cvartet ce îl are în centru pe trompetistul  Barabás Lőrinc, un catalizator al muzicii de improvizație din Budapesta. Acesta s-a făcut remarcat pe scenele internaționale ale unor evenimente precum Montreaux Jazz Festival sau iTunes Festival (Londra), iar în 2015 a pus bazele Barabás Lőrinc Quartet. Muzica pe care aceștia o creează se bazează pe ritmuri groovy, linii de bas, clape și trompete cu influențe de jazz, dar și rock, ale anilor 70. Dacă ascultați câteva din melodiile lor, veți fi fascinați, intrigați și minunați de felul în care ei fac trecerea de la un ritm la altul, de la o stare la alta, reușind să ne plimbe printr-un carusel extraordinar de senzații.

Immortal Onion (PL) reprezintă un trio pian-bas-tobe ce a luat naștere în anul 2016, o revelație a noului val de muzică de avangardă. Au fost la un moment dat comparați chiar cu cei de la GoGo Penguin, pe care i-am ascultat anult trecut în același peisaj, dacă bine vă aduceți aminte. Ei vin pe scena de la Smida tocmai din Polonia cu un mix unic de sunete, rezultat al unei game largi de influențe ce includ nenumărate stiluri, de la minimalism și fusion până la muzică electronică și progressive metal, pe care membri trupei nu se tem să le abordeze. Felul în care îmbină fragmente energice și extrem de ritmate cu părți lirice reprezintă cu siguranță nota lor distinctivă.

KRiSPER (RO) este primul grup românesc din line-up-ul Smida, căci știți bine că încă de la început a existat acest tipar: pe scenă urcă 6 trupe internaționale și 3 românești. KRiSPER este un proiect inițiat de Adi Stoenescu (pian electric) și doi membri Arcuș Trio – Alex Arcuș (saxofon) și Marcel Moldovan (tobe), acestora alăturându-se ulterior Michael Acker (bas) și Harvis Cuni Padron (trompetă). Ei se remarcă printr-un sunet progresiv, rezultat al unei combinații de jazz, rock, pop, dar și o înclinare spre improvizație și experiment.

Paperjam (RO) este un proiect ce îi aparține lui Mihai Moldoveanu, al cărui nume vă poate suna cunoscut dacă mai adăugăm și ”JazzyBIT”. Grupul a apărut dintr-o dorință de explorare muzicală, iar Mihai îi va alea alături pe scenă pe Lucian Naste (Helen), Alexei Țurcan (Travka) și Radu Pieloiu (Sebastian Spanache Trio). Ei se descriu ca fiind o trupă de simțit, nu de ascultat, așa că lăsați sunetele să vă inunde. Nu cărați grijile după voi în munți. Să fie doar muzică în jur!

Muntet (RO) este un cvartet apărut la inițiativa lui Alex Munte, saxofonist, el fiind cel care i-a unit pe Albert Tajti – pian, Michael Acker – contrabas și Victor Stoica – tobe în ceea ce avea să devină ”Muntet”. Ei vin în inima munților atât cu piese proprii, cât și incursiuni în lumea free jazz-ului ui Ornette Coleman sau John Coltrane. În plus, vor avea și momente de improvizație colectivă, de jazz de avangardă. Hm, cred că asta înseamnă că devenim și noi artiști la Smida, yei.

Mai rămâne un singur lucru de făcut – să vă achiziționați biletul de aici și… ne vedem la Smida între 17 și 19 august!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!