Câteva din multele motive pentru care merită să mergi la cea mai mare ediție Street Food Festival

Home $ Articole $ Câteva din multele motive pentru care merită să mergi la cea mai mare ediție Street Food Festival

by | Jun 27, 2018 | Articole

Eu una pot măsura entuziasmul pe care îl am când mă gândesc că se apropie Street Food Festival cu același pe care îl am când știu că în aproape o lună dansez la Electric Castle. Când mă întreabă lumea care e următorul festival pe care îl aștept, răspund ”Street Food Festival” și unii îmi zâmbesc ironic, iar mie îmi pare rău de ei, că nu înțeleg bucuria aceea măreață care vine în porții mici.

Mai fac o încercare să vă conving (am mai înșirat la un moment dat câteva motive aici), iar de data aceasta voi povesti mai multe despre mâncărurile cu care vă puteți răsfăța la Street Food Festival, având în vedere că va fi cea mai mare ediție de până acum, cu cei mai mulți vendori prezenți, dar nu mă rezum doar la asta pentru că mai am câteva aspecte (în mânecă) care vă vor face cel puțin curioși.

În primul rând avem senzaționalele costițe. Despre acestea s-au spus multe, s-au savurat lent ori s-au mâncat pe fugă, în soare torid sau ușoară ploaie. Rezultatul a fost același: te lingi pe degete și le recomanzi tuturor. Nu cred că există gurmand care să nu fi gustat, dacă nu cumva chiar mâncat cu multă poftă, o porție generoasă de coaste care să îl lase fără cuvinte și cu degetele pline de sos. Cele pe care le am acum în minte sunt de la Food Squad, fragede, frumos rumenite. Sosul de turmeric e o explozie a gustului, iar porumbul și roșiile uscate liniștesc papilele gustative. Rucola le îmbrațișează pe toate, făcându-și apariția alături de oțetul balsamic. Bineînțeles, savoarea acestora este dată și de bruschetele stropite ușor cu pesto de pătrunjel și busuioc.

Să vorbim acum despre o altă minunăție preferată de mulți – steak-ul. Atunci când vine vorba de steak, cuvântul ”friptură” nu este o traducere întocmai corectă, pentru că între ceea ce noi obișnuim să numim friptură și ceea ce e prezentat ca steak, este o diferență colosală. De la bucata de carne folosită, la tehnicile de preparare, totul e la colțuri opuse. În cadrul Street Food Festival vom avea ocazia să înțelegem exact aceste diferențe și să gustăm adevărate steak-uri. Puteți să vă opriți la truck-ul celor de la Cimbru, de exemplu, care adăpostește cea mai fragedă carne de vită, gătită la smoker, legume proaspete, sosuri locale, și pâine cu maia, naturală, care a cucerit toți gurmanzii. În plus, preparatele acestea se servesc în farfurii biodegradabile și comestibile realizate din tărâțe. Tot pentru satisfacerea poftei de steak puteți face un popas la Steakaway.

Apropo de farfurii biodegradabile, aflați că evenimentul este unul eco-friendly: se reciclează, se depozitează selectiv și se colectează uleiul uzat. Cum ar veni, au trei de ”da”.

De asemenea, Don Codleone va așteaptă la Street Food Festival la truck-ul său, unde găsiți specialități din pește. Puteți alege dintre gustosul și deja faimosul Don Codleone’s Fish and Chips cu pireu de mazare cu mentă și home-made sos tartar, The Goodfellas, adică hamsiile pane cu sos de usturoi verde, și Don Vito Calamari, adică calamarii pane cu sos special sau vestitul Don Ciobani, adică cartofii prăjiți cu branză de oaie.

Din listă nu putea lipsi sushi-ul. Simt că era tot ce îmi lipsea în lista de preparate de care mă pot bucura la acest festival, mai ales că în ultima vreme mă trezesc cu niște pofte de sushi care nu știu cum și de unde vin. Recunosc că mă fascinează bucătăria japoneză, iar aceste mici bucurii sub formă de sushi au un aer atât de elegant, de exotic, încât pur și simplu nu-i poți rezista. Sincer, abia aștept să văd cum se prepară în fața mea, e curiozitatea mea principală, pentru că trăiesc cu impresia că este un tip de mâncare care necesită foarte multă atenție, timp, efort. Anul trecut am înțeles că au servit buritto sushi, unde au combinat gastronomia japoneză cu cea mexicană. Sosuri sunt făcute de ei în totalitate și pe lângă wasabi, ghimbir și soia, mai puteți alege sos teryiaki, Lacrimi de Unicorn (sfeclă roșie și maioneză), sweet chilli mayo, Just Kill Me (foarte picant) și Sânge de Sushinator (sos aromato cu pasta miso). Mă găsiți (și) aici. Da, am o listă lungă de opriri la festival, pun bani deoparte pentru el cum pun și pentru Untold, haha.

Mai puteți? Că noi mai avem câteva mâncăruri despre care trebuie musai să vă povestim. De exemplu, nu putem să nu spunem câteva cuvinte despre paella. Cea pe care o vom gusta la Street Food Festival, este preparată încă din 2010 pe bază de ingrediente aduse din Spania, cu fructe de mare proaspete, după rețeta paella tradițional spaniolă. Această paella există pentru că o familie de români n-au putut sta departe de țara natală. După opt ani petrecuți în Spania, au revenit la București pentru a găti bucate valenciene și andaluze adevărate. Denia, orașul spaniol cu cele mai multe zile festive, aflat la numai două ore distanță cu barca de Ibiza, cuib de nebunii pentru milioane de turiști în fiecare an, le-a fost școală și loc de joacă. Acolo au învățat tot ce înseamnă gastronomie spaniolă, au aflat care este esența spiritului spaniol și ce trebuie să faci ca să-ți transformi clienții în prieteni. Ne vedem la Finca by Alioli?

Pentru pizza deja știți că am dezvoltat o mică obsesie, preparatul tradițional italian a cucerit întreaga lume prin simplitatea sa, calitatea ingredientelor și complexitatea aromelor. Pentru cei care nu-mi împărtășesc nebunia, o vor face când vor vedea la Street Food Festival un cuptor pe roți ce produce, probabil, cea mai bună pizza pe care a dat-o mama Italia globului – pizza napoletană. Specificul ei stă în numărul minim de ingrediente și blatul specific, dospit pentru un timp îndelungat la rece, dezvoltând astfel arome complexe ce vin din acțiunea drojdiilor. În contact cu focul de lemn, extrem de fierbinte, blatul devine crocant la exterior, dar pufos și extrem de elastic, iar gustul e absolut de neratat. Combinațiile simple, dar eficiente de toppinguri, completează magia blatului și susține ideea că varianta napoletană este liderul de gust și textură din gama italiană de pizza. Verdictul final îl puteți da doar voi. la truck-ul Camionetta.

Să trecem la… burgeri. Se spune că primii hamburgeri au fost vânduți în anul 1885, de către frații Menches în cadrul târgului din Erie County. Ideea le-a venit în momentul în care au rămas fără cârnați pentru sandwich-urile pe care le făceau, așa că au trecut la planul B și au folosit carne de vită tocată. Acesta a fost așadar începutul unui preparat gastronomic care a făcut înconjurul întregului mapamond, devenind un fel de ambasador al mâncării stradale. Cu vită, porc, halloumi sau pui, ingrediente proaspete și de cea mai bună calitate, acestea vă oferă cele mai delicioase și savuroase experiențe culinare. Cei de la Home Garden se mândresc că ridică burgerii la rangul de artă, dar sigur nu veți putea trece indiferenți nici pe lângă cei de la Elemózsia Food Truck, căci chiflele sunt preparate după o rețetă specială făcută de ei și carnea este special făcută după rețeta lor autentică. Burgărași simpatici mai găsiți și la Forgo, Moldovan, Romanian Burgers și Burger Van, este ultimul preparat în legătură cu care vă puteți îngrijoră, nu va absenta 100%.

Poftă de vacanță culinară în Grecia aveți? Atunci vă opriți la o porție de gyros. Eu cred că sună destul de bine pulled pork gyros, chicken gyros, vegetable gyros, mai ales că știm că Chef Foa e în spatele acestor rețete. Pieptul de porc afumat este gătit încet, sunt folosite doar ingrediente de calitate, carnea e fragedă și legumele proaspete, iar gurmanzii vor avea în față doar preparate apetisante, greu de refuzat. La fel de bine puteți încerca produsele celor de La Strada Gyros, denumite după insule ale Republicii Elenă.

Și dacă tot am pomentit de plecat și treburi din acestea, un alt motiv pentru care merită să mergeți la Street Food Festival ar fi atmosfera de vacanță. Mi se pare că locația prinde viață ca prin magie, oamenii invadează spațiul din toate părțile, vezi de la copii și studenți, până la părinți de toate vârstele și animale de companie, toți plimbându-se veseli și alegându-și următoarea țintă, iar apoi bucurându-se de ea în spațiile special amenajate, la un film sau dansând la un concert live.

Și să vă ferească bunul Dumnezeu să plecați de acolo fără să beți măcar un pahar de vin, că ați mers degeaba. Cine se încadrează în categoria celor care consideră deplasat un vin parfumat în combinație cu burgeri delicioși nu cunoaște definiția unui festival. Cine suntem noi să refuzăm oameni care colindă întreaga lume pentru a descoperi cele mai bune vinuri, din cele peste 3.5 milioane de etichete ce se produc anual? Merită din plin să ne desfătăm din alegerile lor, pentru că vă garantez că știu ce oferă publicului. Așa că pe mine mă găsiți la standul celor de la Rewine. Mai putem să ne întâlnim și la cei de la Crush, dacă vreți să diversificăm lucrurile.

Mai e cineva indecis? Sper că nu. Ne vedem la Street Food Festival în perioada 5-8 iulie!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!