Festivaluri pe care să nu le ratezi toamna aceasta la Cluj

Home $ Articole $ Festivaluri pe care să nu le ratezi toamna aceasta la Cluj

by | Aug 21, 2018 | Articole

Știm cu toții că venirea toamnei este inevitabilă și oricât ne-am agăța de ultimele zile însorite, va trebui în cele din urmă să renunțăm la sandale și pălării înflorate. Partea bună e că toamna nu-i ca vara la capitolul evenimente, și vom fi deodată loviți de un val de târguri, petreceri, tot felul de seri tematice și așa mai departe. Chiar dacă vara e cunoscută pentru festivalurile care ne țin în picioare până în zori de zi și care ne scot din casă indiferent de vreme (nicio avalanșă nu cred că ne-ar mai putea opri în acest punct al vieții), nici bătrâna toamnă nu se lasă mai prejos și de la an la an adaugă tot mai multe nume printre fruzele-i sale.

Da, nu e la fel de impresionantă selecția de evenimente bazate pe muzică, dar avem de unde alege, așa că haideți să vedem care sunt festivalurile pe care nu ai voie să le ratezi toamna aceasta la Cluj.

Septemberfest dă startul petrecerii, ca în fiecare an, și revine în perioada 6-9 septembrie cu cea de-a 20-a ediție, tot pe platoul Sălii Sporturilor ”Horia Demian”. Cu atât de multe ediții în spate, cu siguranță aveți o idee despre ce înseamnă festivalul, iar anul acesta cu siguranță nu va reprezenta o excepție și vom regăsi atmosfera specifică. Nu au anunțat încă nimic, dar am înțeles că cei de la Bere Gratis, alături de mai mulți artiști care le-au fost alături de la început, vor fi prezenți la Cluj.

În perioada 11-15 septembrie are loc cea de-a 38-a ediție NAFA – Festivalul Internațional de Film Etnografic. Evenimentul va fi împărțit în trei părți: selecția oficială de filme, difuzarea unor creații ale unor artiști locali și un workshop care se va intitula ”work in progress”, unde producătorii de filme vor fi invitați să-și prezinte proiectele vizuale pe care le au în derulare în prezent. NAFA va avea loc la Casa Tranzit, iar cei care au reședința în România au intrare liberă. Pentru cei care nu au, un abonament de 5 zile costă 40 de euro.

Chiar de curând vă spuneam că mai sunt doar câteva săptămâni până la cea de-a doua ediție a festivalului stradal WonderPuck. Acesta va avea loc în weekendul 16-18 septembrie, marcând astfel începutul noului an școlar. Evenimentul oferă un program complex de educație teatrală și culturală menită să formeze gustul estetic atât al celor mai mici spectatori, cât și al întregii familii, care se va putea bucura de trei zile pline de experiențe cu acces liber. Spre deosebire de anul trecut, când perimetrul festivalului a fost limitat la Piața Unirii, acum vom ajunge și în Piața Muzeului, dar și la Castelul Banffy de la Bonțida. În acest an festivalul va avea trei secțiuni: WonderPuck pentru preșcolari și școlari, WonderPuck pentru adolescenți, tineri și adulți, precum și  WonderPuck la Centenarul Marii Uniri.

Vă vine să credeți sau nu, au trecut deja șapte ani de când Clujotronic, proiectul conceput de către Centrul Cultural German Cluj-Napoca împreună cu Institut Français de Cluj aduce inovații din arta digitală în orașul nostru și creează o platformă de întâlnire pentru mințile creative și pasionații de tehnologie deopotrivă. Între 28 și 30 septembrie vom avea un sfârșit de săptămână plin de muzică electronică, artă vizuală, jocuri digitale, instalații interactive, talk-uri și ateliere, iar voi trebuie neapărat să experimentați oportunitățile pe care le oferă fuziunea noilor tehnologii cu arta contemporană sub forma unor proiecte inovatoare prezentate de către artiști germani, francezi și români. Nu vor lipsi nici anul acesta jocurile digitale captivante și instalațiile interactive, dar nici concertele. Intrarea este liberă.

Tot atunci, între 28 și 30 septembrie, are loc în Piața Unirii și Festivalul de Toamnă al Economiei Germane – Herbstfest. Vom petrece trei zile în stil autentic nemțesc, ne vom bucura de cele puse la cale de organizatori și vom gusta (mai mult sau mai puțin, după preferințe) din tot ce înseamnă mâncăruri și băuturi germane, tradiții, folclor și altele. Așteptăm să ni se divulge mai multe informații despre ediția de anul acesta.

Cea de-a VI-a ediție a Festivalului Internațional de Carte Transilvania (FICT) are loc în perioada 2-7 octombrie 2018, în Piața Unirii, și este dedicată în totalitate Centenarului Marii Uniri. Acest eveniment își dorește să reunească toate laturile artei într-un proiect unic european, contribuind direct la stimularea interesului pentru cultură și lectură. Anul acesta există două momente cheie în cadrul festivalului, primul fiind reprezentat de către întâlnirea de la Cluj dintre scriitorii români din exil și diasporă în cadrul ”Re-unim România prin cultură”, iar cel de-al doilea de evenimentul ”Marea lectură”, în cadrul căruia 10.000 de copii și tineri vor citi în același timp și în același loc, acesta fiind un mesaj cultural european ce are ca scop tentativa de intrare în Cartea Recordurilor. De asemenea, ca în fiecare an, cele mai importante edituri din România întâmpină vizitatorii FICT cu noutăți editoriale și lansări de carte în premieră.

În 5 octombrie we say hello again, Mioritmic, și pornim mai curajoși ca niciodată spre Pădurea Hoia. Ne dăm orarul de somn peste cap, distrugem perechea preferată de papuci, înlocuim orele de odihnă cu cele de dans și timp 3 zile ne găsim loc în fața celor 3 scene care ne așteaptă cu aceleași vizualuri impresionante dintotdeauna. Au fost revelate și primele nume ale celor care se vor afla în spatele pupitrului și veți fi fericiți să auziți că Paco Osuna, tiNi, Bill Patrick, Rhadoo, Cezar, Praslea, Priku, Arapu și mulți alții revin din nou pe meleaguri clujene. Biletele, în faza de presale, au prețul de 139 de lei și pot fi achiziționate aici.

Festivalul Internațional Comedy Cluj revine între 12 și 21 octombrie pentru cea de-a IX-a ediție și promite să aducă înapoi zâmbetele pe fețele clujenilor. Vom avea șansa să descoperim multitudinea de forme prin care comedia se exprimă și pe lângă secțiunea de film, care va rămâne o componentă de bază a Comedy Cluj, festivalul va aduce spectacole de teatru, improvizație, stand-up și o serie de proiecte speciale. Ediția din 2018 promite să aducă porții imense de râs și de cunoștințe despre comedie, pentru a o putea privi și din alte perspective.

Les Films de Cannes, festival cu opt ani de tradiţie în prezentarea celor mai importante filme arthouse ale anului, ajunge din nou la Cluj-Napoca, în perioada 26-28 octombrie, la Cinema Victoria. În premieră în România vor fi proiectate filme premiate sau selecționate în acest an la cel mai prestigios festival de film din lume. În plus, aveți șansă să-I cunoașteți și pe realizatorii acestor creații cinematografice. Fiecare ediție concepe proiecte noi, împartășește experiențe, descoperă noi culturi – iar tot acest dinamism face din Festivalul de la Cannes o oglindă a timpului nostru.

Ajuns la cea de-a treia ediţie din Bucureşti, RO-Wine|The International Wine Festival of Romania, se extinde către inima Transilvaniei și ajunge și la Cluj pe 27 și 29 octombrie. Așadar, în această toamnă ne vor prezenta o selecţie de vinuri premium şi superpremium, iar noi suntem mai mult decât nerăbdători. Festivalul din Bucureşti a crescut de la an la an, atât ca număr de expozanţi, cât şi de vizitatori, însă organizatorilor li se pare destul de greu accesibil publicului clujean, motiv pentru care au decis să abordeze și această regiune. Scopul festivalului este de a oferi, atât pasionaţilor, cât şi celor din industria Horeca, posibilitatea să interacţioneze direct cu proprietarii cramelor şi să descopere vinuri atent selecţionate.

Lista se încheie cu TechFest, despre care probabil știți deja că este cel mai complex eveniment de tehnologie din regiune. Anul acesta are loc cea de-a treia ediție, iar la Cluj ajunge în perioada 8 – 11 noiembrie, după o oprire la București, Iași și Timișoara. Dacă sunteți interesați de aplicații, soluții smart, VR, roboți, gaming, drone și gadget-uri, cel mai bine ar fi să vă faceți puțin timp și să vedeți despre ce este vorba la acest eveniment.

Anul acesta, Delahoya a anunțat că ia o pauză, așteptăm să-i revedem în 2019. Mai există unele festivaluri care au dat semne de viață, dar nu au anunțat nicio dată concretă, cum ar fi ZAIN Design Expressions și Serile Filmului Gay. Îi mai așteptăm. Nu am zis nimic de Toamna Muzicală Clujeană, dar sperăm că e de înțeles că are loc și va fi o experiență deosebită, ca de obicei. Ah, și InClujiune are loc în perioada 8-14 octombrie.

Voi ce festivaluri bifați toamna aceasta în Cluj?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!