10 lucruri #cool care se întâmplă săptămâna aceasta în Cluj

Home $ Articole $ 10 lucruri #cool care se întâmplă săptămâna aceasta în Cluj

by | Aug 27, 2018 | Articole

Știu, nu-ți vine să începi nicio săptămână când deschizi ochii și nu simți nicio rază de soare pe față, dar cred că trebuie să ne obișnuim. Cu groaznica idee că vine toamna, că acestea sunt ultimele zile de vară, că temperaturile urmează să scadă până când voi deveni atât de irascibilă încât nici nu voi mai ieși din casă. Dar nu are sens să ne gândim atât de departe momentan.

Mai bine ne facem planurile de atac pentru următoarele 7 zile. Dacă sunteți lipsiți de inspirație, noi am pregătit o listă cu 10 lucruri cool care se întâmplă săptămâna aceasta în Cluj.

Luni – dai o carte pe altă carte

Citești o carte. O îndrăgești de la prima pagină, îi devorezi cuvintele, anulezi planuri cu prietenii și te pierzi printre rânduri. Dar finalul este inevitabil și ajungi să o termini, povestea s-a încheiat. O declari ”cartea ta preferată” și o pui pe raftul bibliotecii, alături de alte cărți care și-au găsit începutul și sfârșitul în mâinile tale. Oricât ai iubi o carte, sunt prea multe combinații de cuvinte în lumea aceasta ca să revii la ea, să o mai iei vreodată de pe raft, cu alt scop decât acela de a șterge praful de pe ea. Astăzi, de la ora 19.00, hai la ClujHub să faci Schimb de Cărți cu alți pasionați de lectură și să te lași inspirat de niște împătimiți ai cititului: Victor Miron, Andra Olarean și Andrei Ursachi.

Marți – stai la taclale și o cafea cu un polițist

Da, exact cum ai citit. Eu mă trezesc măcar o dată pe zi întrebând – ”E legal să faci așa ceva?”, fie că sunt în trafic, pe stradă, dau scroll pe Facebook sau citesc o știre. It is a mad world, și probabil nu sunt singura care ar vrea să știe mai multe despre ce ține de competența Inspectoratului Județean de Poliție, despre aplicarea unor legi, despre de ce aia, de ce cealaltă. Unde mai pui că întâlnirea are loc la 10 dimineața, la Narcoffee, numai bine vă treziți cu o cafea de specialitate și cu o doză rece de realitate. Ne vedem la Cops and Narcos having coffee mâine?

Miercuri – meet your freelancers (new) friends

Se vorbește mult despre termenul de ”freelancer” în ultimii ani și e destul de vizibil creșterea numărului acestora. E ușor să ne dăm seama de treaba aceasta doar dacă intrăm într-o cafenea și observăm cât de multe persoane stau concentrate / încruntate în fața unui laptop. Să nu credeți că se află acolo pentru că nu le merge netul acasă și caută un pic de Wi-fi pentru încă un episod. Problema cu freelanceri, din punctul meu de vedere, este că de foarte multe ori nu au comunități foarte bine închegate, nu-l cunosc pe freelancerul care stă lângă ei. Miercuri, la ClujHub, are loc Freelance Hangouts, un eveniment special conceput pentru ca voi să vă întâlniți, să vă cunoașteți și să faceți lucruri împreună. Înregistrare aici.

Miercuri – cum ar fi să ne gândim de două ori înainte de a cumpăra și arunca prea multă mâncare?

Nu vă cert, doar vă întreb cum ar fi. Dacă nu aveți nicio idee cum să răspundeți la această întrebare, trebuie să știți că miercuri, de la ora 18.30, la Cinema Mărăști va fi difuzat documentarul ”Risipa de hrană în România” în prezența unor invitați speciali (Elena Dinu, Laura Macovei – specialist în probleme de mediu, Anca Marcu – coordonator Cooperativa Agricolă ”Lunca Someșului”), cu care veți putea discuta despre fenomenul acesta și afla mai multe despre ce puteți face. Fiecare dintre voi. Intrarea este liberă, înregistrare aici.

Vineri – Varză, cartofi și alți demoni în Parcul Feroviarilor

Desigur, probabil că ați devenit ușor confuzi în fața unei astfel de prezentări și vă gândiți dacă o fi vorba despre o piață nou amplasată în Parcul Feroviarilor, vreo grupare de exorcizare sau… să fie doar o proiecție în aer liber? Poate fi. După ce cumpăra o tonă de varză pentru echivalentul a 20 de euro, regizorul Șerban Georgescu decide să exploreze dinamica paradoxală a agriculturii românești practicate în satul Lungulețu. Acolo, 1000 de mici fermieri, cu tot atâtea tractoare, produc anual aproximativ 100 000 de tone de varză și cartofi pe care nu reușesc să le vândă ulterior. La finele anului, fermierii se descoperă, unul lângă altul, în piață, înconjurați de grămezi de produse pentru care scad progresiv prețurile, până ce ies în pierdere, iar acesta ar fi demonul din poveste. Intrare liberă pentru toată lumea, haideți afară!

Vineri – acceptă provocarea descifrării sensurilor unei expoziții

Cheia descifrării totale a unei expoziții este întotdeauna ascunsă privitorului și rămâne la latitudinea publicului ca prin prisma propriilor sale experiențe și amintiri, bazându-se pe propriul său set de informații, să-și găsească traseul și să descifreze lucrările în sine, dar și expoziția ca ansamblu. De data aceasta vă invităm la Fabrica de Pensule, la vernisajul Disses | Emilian Mocanu, expoziția marcând finalul rezidenței ‘Artist clujean în șantier’, o rezidență dedicată artiștilor vizuali locali, pentru a încuraja experimentul și cercetarea.

Vineri / Sâmbătă – dă sala de cinema pentru un film pe iarbă, lângă lac

O păturică, voi doi (sau mai mulți, poate s-a autoinvitat și gașca), soarele apunând într-un colț al naturii, lacul oglindind lăsarea serii lângă voi, un film și cam atât. S-ar putea să fi găsit rețeta pentru o seară de vineri sau sâmbătă perfectă. Unde? În parcul de la Iulius, în cadrul „Movie Nights”.
Puteți veni cu pernuțe și pături confortabile de acasă, iar gustările vor fi disponibile la standurile amenajate în parc, pentru a avea un picnic în adevăratul sens al cuvântului, sub lumina lunii și a proiectoarelor.

Sâmbătă – mergem la shopping. În scop caritabil.

Nu, nu pentru propria persoană e acțiunea caritabilă, pentru că sunt sigură că vă dau hainele pe afară din dulap, ci pentru campania 1.12 Wheels for life, care și-a propus să strângă suma de 150.000 de euro pentru achiziționarea unei ambulanțe de tip C pentru SMURD Cluj. Tot ce trebuie noi să facem e să mergem la Shoelala 3, la ETC Studio, să ne alegem produsele vestimentare, de încălțăminte sau accesoriile preferate, și să plecăm acasă cu lucruri noi și fericiți că ”am cheltuit banii pe ceva valoros, pentru ceva valoros.”

Sâmbătă – cântă cât te țin plămânii, Spațiu returns!

Da, cum ai auzit! Ei, asta da veste bună la început de săptămână. Spațiu Music Pub își deschide porțile pentru un nou sezon de balade, rockereli, lălăieli și tot ce mai vreți voi. Spoiler alert: there will be drinking, there will be karaoke, așa că adunați toată gașca și… cântați!

Duminică – vezi Opera așa cum nu ai mai văzut-o niciodată!

Eu v-am dezvăluit deja că singura bucurie pe care o am toamna e că pot merge din nou la spectacole de teatru și de operă, mărturisindu-vă totodată că sunt nerăbdătoare să particip la reprezentația montată în aer liber, în Piața Unirii, Opera Aperta. Duminică, începând cu ora 20.00, vom avea ocazia să vizionăm împreună una dintre cele mai iubite producții din repertoriul Operei: cuceritoarea comedie romantică – Elixirul Dragostei, a compozitorului belcantist Gaetano Donizetti, care a fost interpretată în premieră pe scena Operei române clujene în luna februarie a acestui an. Intrarea este liberă, iar seara se anunță a fi una încântătoare!

Voi ce planuri aveți pentru săptămâna aceasta?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!