#Mioritmic și ale sale numeroase motive (care mă conving să particip)

by | Sep 21, 2018 | Articole

Nu știu voi cât sunteți de nerăbdători să înceapă Mioritmic, dar eu am adunat puțin entuziasm. Ce-i drept, mai am rămas și de anul trecut, când am absentat și nu am avut unde să-l consum. Anul acesta am fost mai atentă la data festivalului și am reușit să-mi programez vacanța la țanc, fix cu o săptămână înainte, yeeei. Deja am trecut prin line-up de câteva ori, m-am și interesat de câțiva artiști și mi-am ales favoriți, dar astăzi vreau să povestim puțin despre motive.

Nu mă refer la motivele care vă vor convinge să participați, deci astăzi nu vorbim despre experiența organizatorilor, despre sistemul de sunet (că oricum se găsește cineva să se plângă că muzica mergea încet), nici despre decorul sau vizualurile care lasă pe toată lumea mască de la prima ediție și până azi. Nu, uitați de acestea și haideți să vorbim despre adevăratele motive, cele care se află în spatele acestui concept, cele care i-au dictat numele, locația, decorul și care au pus Mioritmic în atenția participanților care vin în număr atât de mare din străinătate și din întreaga țară.

NUME

MIORITMIC [mee-o-rhit-mik] – [noun]. There are no words to describe Mioritmic, you just have to feel it.” Pe asta nu am scris-o eu, am furat-o de pe techddicted, recunosc. Dar haideți să ne întoarcem în perioada anilor de liceu și să ne amintim cum analizam titlurile poeziilor. Și să analizăm și noi oare ce-a vrut să spună ”autorul” când a venit cu denumirea acestui festival. Prima parte a cuvântului ne trimite cu gândul la cunoscuta baladă populară ”Miorița”, în timp ce partea a doua este un adjectiv care se referă la ritm. ”Miorița” este capodopera folclorului literar românesc și face parte din ciclul celor mai vechi producții populare românești, numite de specialiști ”repertoriul păstoresc.” Avem așadar, într-un cuvânt ce pare pur și simplu o alăturare frumoasă și sonoră de litere, esența acestui eveniment: muzica și rădăcinile românești, tradiție, folclor. Mai spuneți-mi voi doar un singur festival din toată Transilvania unde accentul este pus în atât de mare măsură pe tot ceea ce însemnă motive tradiționale specifice țării noastre și care să nu fie vreo sărbătoare câmpenească sau ceva de genul ”Zilele Orașului”.

LOCAȚIA

Festivalul are loc lângă Muzeul Etnografic, în Pădurea Hoia Baciu, doar o altă pădure din cele atât de multe prin care am trecut la viața noastră, toate incluse de BBC în top 5 cele mai bântuite păduri din lume. Same old, same old. Nu știu ce le-a trebuit organizatorilor să aleagă un astfel de loc, că până la urmă, cortul acela putea fi amplasat și în parcarea de la mall, și într-o piață din oraș, și pe orișicare deal. Dar s-a optat tocmai pentru o locație în inima naturii, ușor la periferia orașului, la limita dintre real și fantastic, date fiind legendele despre fantomele și strigoii care și-au făcut casă aici. Pentru că, din nou, vorbim despre întoarcerea la origini, cadrul natural, aproape neatins de mâna omului și elemente care capătă viață pentru a completa această experiență. E adevărat că pădurea e un pic bântuită, dar stați liniștiți, nu sunt invitate fenomenele bizare la festival. (Pentru cei mai puțin curajoși, țin să menționez că ”bântuită” este doar un cuvânt folosit pentru dramatism)

DECOR

Ei, amu-i amu`. Decorul este o surpriză de proporții de fiecare dată și de la an la an parcă devine tot mai încântător și plăcut pentru privitor. Chiar și să poposești legat la ochi și fără să știi unde ești, tot îți dai seama că tema principală în ceea ce privește design-ul ține de moștenirea unei țări și motivele sale tradiționale, altfel n-ai vedea covoare agățate în spatele DJilor, flori și linii de contrast peste tot în jurul tău. Cine e în spatele vizualurilor face o treabă excelentă, iar fiecare participant la Mioritmic, din prezent sau viitor, poate confirma lucrul acesta. Odată ajunși în lumea festivalului, suntem transpuși fizic și psihic într-un alt timp, într-o altă lume, în care singura regulă este – ”închide ochii și visează”.

LINE-UP

Line-up este împărțit în artiștii români și cei internaționali, iar anul acesta în listă se regăsesc nume precum A Guy Called Gerald, Akufen, Bruno Pronsato, Pablo Luque, Sammy Dee, Mathew Jonson, o încântare pentru cunoscători și o surpriză de proporții pentru cei care își vor dori să exploreze și să descopere în cadrul festivalului. Despre scena techno din România s-a vorbit mult în ultimii ani, iar de nenumărate ori a fost adus în discuție și acel ”romanian sound”, care a devenit foarte apreciat în întreaga lume. Ce-i drept, felul în care s-au dezvolvat și au crescut artiștii în această zonă este de lăudat, iar Mioritmic nu putea închide ochii și să ignore nume dragi nouă, nume românești, nume de ”acasă”, așa că scena românașilor este în fiecare an o destinație de neratat pentru participanți.

Eram decisă să merg înainte să scriu acest articol, acum pe lângă faptul că sunt decisă, sunt și nerăbdătoare și abia aștept să treacă timpul, să pornim cu toții spre Hoia și să avem 4 zile pline de povești de spus nepoților. Dacă încă nu ai bilet, îl poți achiziționa aici. Vor exista bilete de o zi la intrare, prețurile urmând a fi anunțate curând.

Tu vii la Mioritmic sau… ai treabă pe acasă?

Tags: mioritmic

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This