La Cluj-Napoca a fost lansat oficial proiectul Hai în Sat la Operă

Home $ Știri Cluj $ La Cluj-Napoca a fost lansat oficial proiectul Hai în Sat la Operă

by | Oct 2, 2018 | Știri Cluj

„Hai în Sat la Operă” este un proiect original, unic în România, un concept conturat și demarat de Asociația Culturală „Hai în Sat”, o organizație non-guvernamentală care își asumă misiunea de a contribui la culturalizarea şi educarea tinerilor din comunităţile rurale și la revitalizarea satului românesc.

Hai în Sat la Opera – 10 spectacole în 10 sate ale județului Cluj.

Realitatea pe care s-a construit proiectul „Hai în Sat la Operă”  este lipsa contextelor culturale și artistice în mediul rural.

Asociația Culturală Hai în Sat a plecat de la ideea că stilul de viață al oamenilor care trăiesc în comunitățile rurale este total lipsit de evenimente de calitate,  cu adevărat artistice, care să contribuie la culturalizarea acestora și la oferirea unor oportunități care să diminueze discrepanța dintre sate și orașe.

„În 2018 căminele culturale, majoritatea dintre ele renovate, sunt fundamental lipsite de componenta numită cultură. Cu puține excepții, evenimentele din aceste cămine culturale se rezumă la mesele de după înmormântare, botezuri sau zile de naștere”, a declarat Alin Pop– membru fondator al Asociației Culturale Hai în Sat, în cadrul conferinței de presă care a avut loc pe 1 octombrie la Opera Națională Română din Cluj Napoca.

Conceptul proiectului „Hai în Sat la Operă” presupune organizarea a 10 spectacole în 10 comunități rurale ale județului Cluj. Pe scenă vor urca artiști consacrați dar și tineri artiști ai Operei Naționale Române din Cluj Napoca, ai Operei Maghiare din Cluj Napoca și studenți ai Academiei de Muzica Gheorghe Dima. Repertoriul va fi unul facil, conținând arii din opere celebre, operete, musical, lied, astfel încât să fie plăcut de un public mai puțin obișnuit cu acest gen muzical.

Implementarea proiectului se va face în intervalul octombrie 2018- februarie 2019, iar calendarul este următorul:

14 octombrie – Suceagu, 28 octombrie – Viștea, 11 noiembrie –Mărișelu, 25 noiembrie – Sîncraiu, 2 decembrie – Corușu, 9 decembrie – Mănăstireni, 13 ianuarie – Popești, 27 ianuarie – Mera, 10 februarie – Aghireșu, 24 februarie – Baciu.

Organizatorii – Asociația Culturală Hai în Sat, se așteaptă ca la fiecare eveniment să participe minim 100 de persoane, preponderent din mediul rural, ceea ce înseamnă că circa 1000 de persoane vor lua parte la reprezentațiile artistice pe întreaga durată a proiectului.

De asemenea, comunitățile rurale vor fi implicate activ în organizarea evenimentelor, cu un minim de 25 de voluntari- săteni pe eveniment și un total de aproximativ 250 de voluntari din mediul rural la finalul proiectului.

În privința locuitorilor din oraș care doresc să participe la aceste evenimente, organizatorii vor pune la dispoziție mijloace de transport gratuit (autobuze) care  să faciliteze deplasarea acestora din Cluj în fiecare localitate vizată. Astfel se mizeaza pe un minim de 20 de participanți din mediul urban la fiecare reprezentație, la finalul proiectului însumând un total de aproximativ 200 de persoane din mediul urban care vor deveni spectatori în cadrul proiectului.

Accesul publicului la toate evenimentele este gratuit!

Pentru derularea acestui proiect, pe lângă resursele proprii, Asociația Culturală Hai în Sat beneficiază de o finanțare  prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Hai în Sat fiind una dintre organizațiile câștigătoare dintre cele 320 care au aplicat în cadrul apelului de finanțare.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!