RIP 2018: Localuri închise și evenimente care au dispărut în anul ce a trecut

Home $ Articole $ RIP 2018: Localuri închise și evenimente care au dispărut în anul ce a trecut

by | Jan 10, 2019 | Articole

Cu siguranță mai există printre voi nostalgici pentru anul ce tocmai a trecut, persoane care se țin cu ghearele de ultimele amintiri ale lui 2018. Folks, let it go, avem noi un presentiment bun în legătură cu prezentul. Cu toate acestea, nu ne vom opri de la răsucit cuțitul în rană, iar astăzi vrem să vă prezentăm o listă de pierderi: localuri închise și evenimente care au dispărut de pe radarul Clujului în răposatul 2018. Sunteți cu mine, aveți șervețelele?

Prin vara lui 2017, pe strada Clinicilor, la numărul 9, apărea un nou local, care-ți atrăgea atenția cu a sa terasă mare și primitoare și figurinele cu Marylin Monroe și Elvis Presley de la intrare. Oh Carol – American 50’s Diner ne teleporta în doar câteva secunde în peisajul filmelor americane, cu booth-uri roșii și albastre, muzică country, cred că tot ce lipsea era personalul care să plutească pe role printre mese. Meniul fusese pus la cale de către 3 chefi italieni care găteau preparate culinare din bucătăria italiană într-o atmosferă americană. Now those times are gone and the restaurants is no longer accepting visitors.

Studenții din campusul Hașdeu și nu numai poate că simt lipsa lui El Comandante, poate că nu. Oricum, viața lor e atât de schimbătoare și Piezișa mereu în mișcare, încât o dispariție de pe hartă s-ar putea să nu-i mai afecteze cu nimic. Însă știu eu de o promoție incredibilă la bere în zilele de miercuri la care i-ar putea duce dorul – de 20 lei puteai bea câtă bere Becks pofteai între 21-00 și 01-00. Locul era mic, dar petrecerile țineau până dimineața și poveștile curgeau neîntrerupte. Now the fun is over.

Despre Bistro 28 eu personal nu știu nimic. Decât că s-a închis. Nici pozele de pe TripAdvisor nu-mi spun absolut nimic, dar eu nu prea mă uit în stânga și-n dreapta când merg pe stradă. Aparent, localul era chiar lângă facultatea mea, pe strada Traian Moșoiu, nr. 28. Acum are mai mult sens, chiar nu prea frecventez zona, hahaha, #nusemaitermina. Deschis de către Abel Bistrian, crescut în Texas, dar îndrăgostit de Cluj, locul avea un decor cu accente vintage de bistro american, iar meniul atrăgea cu faimosul Mac and Cheese, burgeri după rețete texane, risotto-uri de inspirație italiană și pizza. Say bye-bye to all of these.

Pentru următorul de pe lista noastră s-ar putea să auzim mai multe oftaturi, căci am auzit de-a lungul timpului destul de mulți oameni pomenindu-l. Eu nu-mi amintesc dacă i-am trecut pragul vreodată sau nu, știu doar că l-am recomandat într-un articol pe la începuturile mele la ClujLife și cineva a scris pe Twitter că bat câmpii. Pe Twitter! Anyhow, El Toro se prezenta ca fiind primul Steakhouse autentic din Cluj, având ca atracție principală vita argentinină pe care o pregăteau pe un grătar cu cărbuni și jar de lemne situat chiar în mijlocul restaurantului. În proporție de 70% a primit review-uri excelente și foarte bune pe TripAdvisor, so I think it will we missed.

Există și nume care au dispărut în ceață, dar care au fost atât de rapid înlocuite de ceva mai bun sau măcar la fel de bun, încât nu am apucat să suferim. Un prim exemplu ar fi N8 Coffee and Social Affairs, de pe strada Universității. Loc de întâlnire pentru prieteni, alegere bună pentru un birou temporar, gazdă pentru seri de joc, N8 este cu siguranță încă în amintirea multora, doar că înainte să ne dezmeticim, acolo s-a extins Da Pino Bistro și după prima porție de paste cu fructe de mare am uitat de tot și de toate. Restaurant – băcănie, locația pune la dispoziția celor care îi trec pragul o varietate bogată de produse, alimente, ingrediente și chiar preparate. Și ce e mai bun decât o masă pe cinste, urmată de o mini -sesiune de cumpărături de bunătăți italienești?

Spoiler alert: urmează să atingem un subiect sensibil pentru mine. În 2018 s-a închis Off the Wall, restaurantul cu specific canadian de pe strada Clemenceau și locul unde eu am întâlnit cei mai buni burgeri din Cluj. Ingrediente fresh, de la piață, fără microunde sau semipreparate, beri artizanale, un loc liniștit unde te puteai aduna la finalul unei zile bune sau rele. I-am vizitat de 3 ori în ultima lor săptămână de existență, deci vă cam puteți închipui la ce nivel de atașament mă aflam față de acest restaurant. I still miss it everyday. Partea (foarte) bună e că în locu-i s-a deschis Vorbe – loc pentru prieteni, și oh, cum ne mai place și aici! ”Berărie culturală și nu prea, pinxto bar transilvănean iubitor de pietoni” au mai scris ei la ”Despre” pe Facebook și vă sfătuiesc cu mare drag să îi vizitați dacă încă nu ați făcut-o, că sunt foarte primitori și au tot felul de nebunii delicioase în meniu.

Pomenim și Via Verde, Gourmet Cafe și Intérieur, care s-au născut, n-au crescut, așa că s-au închis, toate întâmplându-se în 2018. Și trecem la festivaluri diverse care au plecat dintre noi, dar nu înainte de a pomeni faptul că Atelier Panorama a avut ultima ediție în anul ce a trecut. Așa că dacă v-ați gândit de multe ori – ”Ce fain pare la petrecerea aceea din livada de pe Feleac, ce relaxată e lumea, ce frumos e apusul și răsăritul”, ați pierdut acel tren. A rămas doar Atelier Cafe și ale lor petreceri organizate la ei acasă, merită testate și acelea.

Primul nume este In/Out Photo Festival​, care a purtat cu mândrie titlul de cel dintâi festival de fotografie documentară din țară. Scopul acestui eveniment dedicat artei era acela de a anima mai multe locații din oraș cu expoziții, proiecții, dezbateri și evenimente speciale, oferind publicului ocazia de a vedea România din interior și din exterior printr-o serie de proiecte de fotografie documentară și fotojurnalism. Festivalul a debutat în 2016, având ca temă ”România”, iar în 2017 a revenit, focusul fiind de data aceasta pe ”Povești de acasă”. Din păcate, nu a existat și un al treilea capitol al acestei povești.

Cluj Blues Fest, singurul festival de blues din oraș, a dispărut de pe scena Clujului după patru ediții. Acesta a fost înființat de doi pasionați de blues, jurnalistul Tiberiu Fărcaș și muzicianul Andrei „Kuki” Balogh în noiembrie 2014. Primele două ediții au avut loc la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, urmând ca ultimele două să se desfășoare la Casa de Cultură a Studenților. În cadrul celor patru ediții Cluj Blues Fest au concertat artiști valoroși din România, Ungaria, Bulgaria, Austria, Germania și Statele Unite ale Americii.

Toată vara am așteptat să tot vină, și n-au mai venit. Ne referim la Serile de Vară Clujene, organizate tocmai din 2011 și până… anul trecut. Fiind un eveniment destinat iubitorilor de cultură, artă, muzică și dans ce anima orașul în perioada verii și care promova tinerele talente locale, este și de înțeles că suntem nostalgici după el. Spectacole de teatru, concerte de muzică live, instrumentală, scene amplasate în locații boeme, participare gratuită, that was quite a relaxing event.

La fel cum era și LollyBoom, cel mai mare festival al familiei din România, care își dorea să scoată părinții și copii în natură pentru a retrăi cea mai frumoasă etapă a vieții – copilăria. Primele două ediții s-au desfășurat exclusiv acasă, la Cluj, căci evenimentul este organizat de către Fantasmagia, împreună cu Pikaso Events, urmând ca în 2017 să ajungă și la București, iar în 2018 festivalul a avut loc doar la Brașov. Ce putem spune? Norocul lor. Sigur le-ar fi plăcut și celor 50.000 de clujeni care i-au vizitat în anii precedenți să aibă un LollyBoom în oraș. Fingers crossed pentru anul viitor, nu ne pierdem speranța.

Ultimul pe listă este Delahoya, dar nu vă impacientați, e în viață. Revine în 2019, ne-au promis pe Facebook.

Cui îi vei simți lipsa cel mai mult?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!