6 lucruri de care să ții cont dacă vrei să trăiești mai sănătos

Home $ Articole $ 6 lucruri de care să ții cont dacă vrei să trăiești mai sănătos

by | Feb 21, 2019 | Articole

Adevărul este că nu ne dăm seama de lucrurile care ne aduc mulțumire și un zâmbet pe față la finalul unei zile decât atunci când, voit sau nu, încetăm să le facem. Sunt lucruri mici, obiceiuri de ale noastre, chestiuni care fac diferența în rutina noastră zilnică. Weekendul acesta am fugit până la Londra, în vizită la niște prieteni stabiliți acolo – 63 de kilometri parcurși, prea puține ore de somn, burgeri, pizza și Cola all the way. Oricât de incredibilă ar fi experiența descoperirii unui oraș cum e capitala Angliei, am ajuns acasă simțind profund lipsa unor elemente care aparent au devenit cruciale în viața mea.

Suntem prinși într-un haos cotidian, personal și profesional, uităm de noi și fugim mereu după ceva. Mulți dintre noi nici nu știm după ce anume. Nu am avut o revelație, nici nu m-am întors mai înțeleaptă dintre englezi, căci cred că am întâlnit mai mulți români decât nativi. Doar am observat niște lucruri în aceste zile și astăzi vreau să vă vorbesc despre 6 obiceiuri pe care consider că și voi ar trebui să le adoptați dacă vreți să aveți o viață mai sănătoasă.

Un lucru de care nu sunt mândră: multă vreme am crezut că mâncarea e opțională. Aș zice – greșelile tinereții, dar cred că se încadrează mai bine la prostii și acte de inconștiență. În anul doi de facultate am vrut să renunț la ce alesesem (ăsta-i adevărul, mama), dar m-am gândit să mai dau o șansă domeniului. Am început să muncesc încă de atunci, să neglijez mesele zilei, să mănânc haotic și doar când mă apucau amețelile de foame sau când îmi aminteam. Scuza mea era aceeași întotdeauna – am multe de făcut, îmi ia prea mult timp să gătesc, să mănânc, nu am timp. Aș da anii înapoi și m-aș trage serios de urechi. La vremea aceea nu exista LifeBox, ca să zic că nu sunt soluții, dar acum da, și mereu când simt că urmează să am zile sau perioade mai încărcate apelez la opțiunile lor sănătoase și echilibrate. Îmi aleg zilele în care doresc să aibă ei grijă de alimentația mea, meniul preferat (Optim, Veggie, Fish, Sport), numărul de calorii, și singura mea grijă e să mănânc tot ce îmi aduc. Nu am cum să mai spun că nu am timp pentru că vin gata făcute, numai bune de mâncat, maxim trebuie încălzite unele feluri. Serviciul acesta de food-delivery îți asigură mesele pe parcursul întregii zile – 3 mese principale și două gustări, astfel încât grija mâncării dispare complet din mintea ta și te poți concentra la ce ai de făcut mult mai bine. Mai mult, experiența este completată de savoarea unui suc presat la rece în fiecare zi. Cu 100% conținut natural și nepasteurizat, LifeJuice îți oferă beneficiile a 5 alimente: guarana, spirulină, moringa, ginseng și turmeric. Unde mai pui că din decembrie, LifeBox gătește local pentru tine ”Gusturi de Transilvaia”. Sub atenta supraveghere a chef-ului George Crăciun, fostul Executive Chef la Hotel Doubletree by Hilton, vă este adus fine dining în caserolele LifeBox. Chiar de curând am comandat timp de o săptămână întreagă meniurile LifeBox și am povestit toată experiența în articolul de aici. Recomand îndeosebi celor care-și petrec mai multe ore decât în mod normal lucrând, celor care nu au chef de gătit sau meal-prepping la finalul unei zile, dar și celor care încă nu au găsit varianta optimă în ceea ce privește organizarea timpului și a muncii. Comenzile trebuie plasate cu minim 48 de ore înainte de ziua de livrare, iar tu primești meniul complet pentru întreaga zi în intervalul ales de tine, între 06.00 și 10.00, acasă sau la birou. Comandați direct aici.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de LifeBox (@lifebox.ro) pe

Despre importanța sportului în viața noastră se vorbește atât de mult încât nici nu știu ce aș putea spune astfel încât să nu sune clișeic sau măcar să nu fi auzit textul deja de minim 5 ori din alte surse. Așa că mă voi rezuma la a vă prezenta părerea mea, subiectivă de altfel. Chiar dacă se insistă mult pe beneficiile aduse aspectului fizic, sănătății, nivelului de energie, cred că fiecare dintre noi trebuie să ne găsim motivul care să ne pună în mișcare. Puteți să o faceți pentru că vă doriți 6-pack și nimeni nu vă va condamna, puteți să o faceți chiar și pentru că e la modă și lucrurile vor fi la fel cât timp nu vă rezumați la un selfie în oglindă și chiar puneți osul la treabă. Oricare ar fi motivația voastră, cred că în fiecare dintre noi există o parte care strigă după sport, sub orice formă – în sala de fitness, pe un teren, în munți, într-un bazin de înot, la un maraton, oriunde vreți voi. Eu, după ce 18 ani în care am evitat cât de mult se poate ”subiectul”, am simțit nevoia de mișcare pentru că nu reușeam deloc să dorm noaptea, oricât eram de obosită. Welcome to my life now, la ora 22.00 sunt de multe ori la al doilea vis.

 

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Flavia🍍 lapetitecheff (@flavia_florean) pe

Și dacă tot am pomenit de somn, sunt câteva lucruri interesante de spus și aici. De când ne știm, se recomandă minim 7-8h de somn pe noapte, iar ideal ar fi să adormim în jur de ora 22, pentru că între 22 și miezul nopții ne bucurăm de cel mai odihnitor somn. Aceasta e poezia pe care am auzit-o, de asemenea, mulți ani din viața mea, și parcă avea sens în timpul școlii. Dar am crescut, am ajuns la facultate, apoi a intervenit jobul și nu mai reușeam să dorm nicicând. Am început să cercetez problema. De-a dreptul, pe Google. Așa am descoperit că pattern-ul acesta pe care l-am adoptat în ultimii ani, de somn continuu pe durata nopții timp de 7-9h, nu mi se potrivea, îmi scădea randamentul la lucru, cheful de viață, îmi era mereu somn. Așa că am abandonat modelul monofazic și am trecut la unul bifazic, în care dorm 5-6h pe noapte și mă bucur de un mic somn ”de amiză” pe timpul zilei. Cum vă ziceam, adorm în jur de 22, mă trezesc la 3-4 dimineața, reușesc să bifez mai multe task-uri decât aș face întreaga zi pentru că e liniște completă, nicio distragere, iar pe la 9-10 dorm o oră sau două. Când mă trezesc a doua oară deja simt că am întreaga zi la dispoziție pentru că majoritatea lucrurilor importante legate de lucru sunt rezolvate. Pentru mine funcționează de minune acest model având în vedere că am un program de lucru flexibil, pentru unii ar fi total nepotrivit. Puteți vedea mai multe pattern-uri de somn aici.

 

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de sammser (@sammser) pe

 

Un alt rol important în rutina noastră zilnică îl joacă apa – elixirul tinereții, sursa vieții și alte sintagme care nu sunt deloc exagerate, dar nu crezi până nu testezi. Știți vorba aceea – ”Pentru sănătatea dumneavoastră consumați zilnic minim 2l de lichide.” Mai știți și postările cu ”Drink water”. Rămâne doar să vă umpleți de 4 ori o sticlă de 0,5 într-o zi și să beți apa aceea, că nu e deloc misiunea imposibilă. Ca fată, vă zic fără ocolișuri că n-am crezut în minunile tămăduitoare ale acestui lichid până nu am constatat schimbările pe care le adusese asupra tenului meu, iar acesta ar trebui să fie un motiv destul de puternic pentru domnișoare. Pentru domni n-am nimic momentan din perspectivă personală, poate într-o altă viață. Adăugați castravete, mentă, lămâie, grapefruit, căpșuni sau alte cele dacă vă plictisește apa simpă, că am auzit-o și pe asta. Soluții sunt, trebuie doar să beți. Downloadați-vă o aplicație care să vă dea remindere și în așa fel veți fi hidratați întreaga zi.

 

Mai există un inamic nevăzut de multe ori, nesimțit chiar de unii dintre noi – stresul. Acest fenomen psihologic este, la urma urmei, o componentă inevitabilă a vieții, însă nu trebuie să-l lăsați să se facă atât de confortabil în cuibul minții voastre, încât să nu-i mai simțiți prezența. Cum ne confruntăm zilnic cu el, aproape pe toate planurile vieții noastre, cel mai bine ar fi să învățăm să conviețuim cu acesta, prin reducerea intervențiilor sale la minim. În acest sens trebuie să aveți un plan de gestionare a stresului extrem de bine făcut, întocmit pe baza personalității și istoricului vostru. Dacă ceea ce vă liniștește este o zi la spa, căutați-vă costumul de baie și meditați în piscină. Dacă preferați o baie cu spumă și lumânări, mare grijă să nu vă prindă prietena în așa ipostază că intră la bănuieli. Ideea e că trebuie să vă găsiți ”your happy place”, activități care vă fac plăcere, care vă pun gândurile pe pauză. Nu optați pentru o sesiune de alergat dacă atunci vă explodează capul cu idei. Nu ascultați piese triste, chiar dacă credeți că vă fac să vă simțiți bine. Alegeți doar lucrurile cu adevărat bune și observați felul în care vă funcționează mintea. Dacă faceți o activitate pe care voi o considerați relaxantă, dar vă fuge mintea la ceva legat de job sau o problemă prin care treceți, spoiler alert, dar nu vă relaxați. Mai căutați. Căutați până găsiți liniște. Și încercați să nu o găsiți într-o persoană.

 

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Anca ✨ (@anca.surdu) pe

Și pentru că nu m-am putut abține și am invocat componenta reprezentată de cel de lângă noi, închei prin a atrage atenția asupra importanței relațiilor pe care le avem cu ceilalți. Aș putea să-mi scot jurnale, să mă avânt într-o serie de articole interminabile, să vorbesc despre plecări, iertări, întoarceri, despărțiri, compromisuri, lacrimi, frustrări, minciuni, rupturi, dar cred că mă voi rezuma la ceva ce a devenit mai clar decât apa pentru mine în ultima vreme: plecați cât de repede puteți de lângă oameni care vă fac să vă îndoiți de voi. Iubiți, prieteni, colegi, cunoștințe, nimeni nu are dreptul să vă ridice semnul întrebări cu privire la eforturile de a fi, eforturi pe care le depuneți zilnic. Mai bine vă concentrați atenția pe alimentația voastră decât pe o persoană care vă face la fel de mult bine ca o Cola.

 

Voi ce alte sfaturi ați mai avea? Să ne auzim doar cu bine, veseli și în echilibru.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!