E mai mare agitația în oraș datorită faptului că suntem din ce în ce mai aproape de concertul Lenny Kravitz, care are loc în data de 6 mai, decât că vine vacanța, sărbătorile pascale and all that food.
Din 2006, Emagic aduce nume mari ale industriei muzicale în România, precum Depeche Mode, Madonna, Red Hot Chili Peppers sau Metallica. Poate că nu știați, dar negocierile cu nume precum Metallica și Lenny Kravitz au început cu 1 an și jumătate înainte de data concertului, iar la Tom Jones cu 8 luni înainte. Noi am vrut neapărat să aflăm mai multe chiar de la cea care se află în spatele acestei agenții – Laura Coroianu, Head Of EMAGIC România.
În ultimii ani, numărul artiștilor străini care concertează în Cluj a devenit tot mai mare odată cu apariția mai multor festivaluri. Pe ce anume mizează organizatorii pentru a atrage publicul în condițiile actuale și care au fost artiștii care au avut cel mai mare succes în rândul fanilor?
Pe artiști. Dacă la un festival poți vedea o sumedenie de artiști de talie mică sau medie, artiștii-legendă îi poți vedea de obicei în concerte stand-alone, unde își desfășoară propriile producții. Evident, există și excepții de la regula de mai sus. Cu Depeche Mode am organizat 3 concerte pe stadion până acum (două la București și unul în Cluj), Roger Waters/The Wall a fost iar un concert care a rămas în inima fanilor, iar Metallica anul acesta a fost sold-out în doar 24h. În același timp, Madonna a vândut cele mai multe bilete la un concert din România până în momentul de față, 70.000. Preferințele românilor variază, totul depinde de cât de iubit este un anumit artist, fie el rock, pop sau alt gen muzical.
Anul acesta îi vom avea la Cluj pe Lenny Kravitz și Tom Jones, asta știți deja. Din experiențele anterioare avute cu acești artiști, am rugat-o pe Laura să ne descrie cele două show-uri ce îi așteaptă pe clujeni.
Amândouă show-urile vor fi fabuloase pentru că avem de-a face cu două legende ale muzicii, multipli câștigători de premii Grammy și autori a zeci de albume de pe care știm să fredonăm toți atât de multe melodii… Lenny Kravitz este și un virtuoz al multor instrumente și îi place să demonstreze acest lucru în concertele sale, iar Sir Tom Jones are aceeași voce baritonală cu care ne uimește de jumătate de secol încoace.
În 2006 nu exista o industrie de live events in România – existau concerte sporadice, iar singurul festival cu artiști internaționali era Cerbul de Aur. Privind comparativ perioada de început și cea de acum, ce s-a schimbat de-a lungul timpului în această industrie?
România se afla cumva într-o zonă gri a “estului sălbatic” pe atunci, ocolită de marile turnee internaționale. Totul s-a schimbat în 2006, când am organizat primul concert Depeche Mode pe fostul stadion național “Lia Manoliu”, un concert sold-out cu 45.000 bilete vândute, care a convins artiștii și mai ales agenții lor că România este gata pentru a fi inclusă pe harta marilor turnee și că aici se pot face producții la aceleași standarde ca în orice altă țară vest-europeană. Iar când am pornit apoi cu B’estfest în 2007, chiar că nu au mai fost dubii.
B’ESTFEST a fost un festival de muzică cu un program de trei zile și care atragea peste 50.000 de participanți. Printre artiștii care au concertat la B’ESTFEST de-a lungul timpului se numără P!nk, Alice Cooper, Faithless, Marilyn Manson, Kasabian, Kaiser Chiefs, Manic Street Preachers, Nelly Furtado, Alanis Morissette, Cypress Hill, Judas Priest, Santana, Manowar, Moby, The Killers, Motorhead și Franz Ferdinand. Mai târziu au pus bazele AWAKE Festival, pe domeniul Teleki din satul Gornești, județul Mureș, iar evenimentul ajunge anul acesta la cea de-a treia ediție. Știati că la facultatea de arhitectură din Bucuresti se studiază castelul Teleki din Gornești ca cel mai frumos exemplu de baroc tarziu din Transilvania? Am întrebat-o pe Laura cum a fost perioada de început pentru Awake comparativ cu B’Estfest având în vedere anii distanță dintre debutul celor două.
Nu se poate face o comparație – în primul rând nu multă lume mai ține minte cât de greu era să promovezi pe atunci ideea unui festival adevărat în România. In 2006-2007, când spuneai “festival” se înțelegea imediat “festivalul berii”, acele manifestări organizate gratuit prin piețele principale ale orașelor de către marile branduri de bere. A fost foarte greu să explicăm partenerilor de atunci cum un festival are un anumit concept, conține nu numai muzică, ci și o sumă de experiențe. Am introdus primele activări de festival, printre care Silent Disco și Screaming Van, am organizat primul food court cu zeci de restaurante (pe vremea aceea nu existau food trucks) și am adus pentru prima oară în România sistemul de plată cu jetoane. Oricum, primii ani de B’Estfest au fost un adevărat pionierat și o lecție fantastică pentru ce facem acum la AWAKE.
Festival Awake este creat prin și pentru generația tânără, un segment de vârstă despre care se vorbește ca despre o gaură neagră, pentru că puțini îl înțeleg în totalitate. De ce elemente trebuie ținut cont pentru a atrage interesul acestei generații?
Conceptul AWAKE se înscrie în trendul festivalurilor boutique, care se adresează unui public avid de muzică, dar interesat în acelasi timp de design, artă și dezvoltare personală. La AWAKE, pe lângă cele 4 scene cu un line-up electro-alternativ-urban, avem și o bibliotecă în pădure (FOREST LIBRARY), o expoziție de instalații de artă și arhitectură de mari dimensiuni (ARTDOOR), o platformă de conferințe și workshop-uri inspiraționale (FEED YOUR MIND), un cinematograf și o scenă de teatru independent (CINEMA UNDER THE BRIDGE), o plajă pe malul Mureșului (noutate anul acesta!) și chiar și un bar dedicat celor care vor vota la alegerile europarlamentare: VOTERS’ BAR, unde participanții vor trebui să arate că au ștampila de “votat” pe spatele buletinului și vor primi o brățară aparte și discounturi speciale la acest bar care îi răsplătește pe cei cu conștiință civică. În curând vom anunța și tema de anul acesta a festivalului și o platformă de fashion strâns legată de aceasta. Toate aceste lucruri se vor regăsi pe malul Mureșului, printre arborii seculari ai unuia dintre cele mai frumoase domenii de secol XXVIII din Europa: domeniul Teleki din Gornești.
După primele ediții de Awake, Laura ne-a povestit că s-au tras următoarele concluzii:
1. Locația (farmecul, frumusețea ei) este la fel de importantă ca headlinerii;
2. Comunitatea AWAKE citește și este avida de informație de calitate în diverse formate;
3. Acest concept-hibrid de muzică, artă și idei le-a adus exact publicul pe care și l-au dorit, cu o creștere de 30% între prima și a doua ediție;
4. Chiar dacă au mărit capacitatea la 12.000 oameni / zi și festivalul la 4 zile, se vor opri aici pentru a putea păstra ideea de comunitate cu afinități, gusturi și aspirații comune. În ceea ce privește planurile de viitor music-related, am aflat că sunt într-un proces de diversificare și dezvoltare de la un an la altul, pentru că învață foarte multe de la comunitatea festivalului. Deocamdată, accentul va rămâne pe electro și alternativ, anul acesta cu un mic accent pe urban music.
Nu rămâne decât să ne întâlnim în primul rând, ca de obicei. Tu la care din următoarele evenimente marca Emagic vei participa?