Interviu cu Electroclown (Adrian Tudoran) despre serile Joy Sessions organizate la Samsara Foodhouse

Home $ Articole $ Interviu cu Electroclown (Adrian Tudoran) despre serile Joy Sessions organizate la Samsara Foodhouse

La țanc a picat ploaia din această perioadă ca să facem niște planuri de ieșit din casă pentru… toată vara. Nu, nu exagerăm, ba chiar putem să ne întindem până prin luna octombrie, pentru că astăzi vrem să vă povestim una alta despre Joy Sessions, serile cu muzică care au loc la Samsara Foodhouse în fiecare joi până la venirea toamnei / până când frigul ne va fugări de pe minunata lor terasă pe care au inaugurat-o cu ocazia aniversării de șase ani. O fi fost și meritul vremii bune, și al locației, și al muzicii, cert este că am petrecut o seară foarte reușită la ei și am simțit că e datoria noastră să vă povestim mai multe despre conceptul acesta pe care l-au gândit alături de Electroclown. Sau Adi Tudoran, după cum spune buletinul.

Adi are 36 de ani, este originar din Brăila, iar evoluția sa în domeniu este una dintre cele mai interesante, mai ales dacă luăm în calcul faptul că primele sale amintiri muzicale sunt de pe vremea când cânta în balcon pentru vecini, la 10-11 ani.

Primele ”dovezi” ale activității mele au apărut mai târziu, când aveam 17 ani, mai exact în momentul în care în casa noastră și-a făcut simțită prezența un calculator. Era al mamei, ea îl folosea pe timp de zi pentru a face contabilitate, iar eu noaptea cream muzică în Frutty Loops, într-atât de pierdut în proces, încât nici nu realizam când răsărea soarele. La 20 de ani m-am angajat la Radio Impact, în Brăila, după care am venit în Cluj, iar în 2003 am devenit dj rezident într-un club, Breakpoint Underground. Din primul salariu de aici mi-am cumpărat un bongos, am încep să colaborez tot mai mult cu instrumentiști, pentru a armoniza partea aceasta de muzică electronică și instrumentală și să organizez diverse evenimente.

Experiența cu muzica i-a oferit mereu senzația că merge pe un drum special făcut pentru el. Chiar dacă nu mai depune efort să mediatizeze ceea ce face, să se ocup de brand, semințele plantate acum mulți ani dau roade. Pe lângă preocuparea față de muzică, se mai ocupă de un grup de capoeira și de vreo 2-3 ani a început să facă diverse activități muzicale cu copiii.

Inițial, numele la care mă gândeam era Electrocloud, însă mi-am amintit cum bunicul îmi spunea de mic ”bufonul”, făceam mereu oamenii să râdă și eram pus pe șotii, și așa am ajuns la Electroclown. Nu mi-am ales niciodată un fel de a fi, dar s-a format un fel de identitate care se rezumă practic la joaca cu muzica, crearea unui fir epic, a unei stări care se schimbă constant. Nu am o continuitate în bpm, mă axez mai mult pe emoțional și mai puțin pe tehnic, chiar dacă sunt foarte atras de procesul tehnic, mă pierd în lipirea a două piese, în suprapunerea și modificarea lor. Cred că Electroclown este despre veselia de a crea o poveste din sunete, sample-uri, instrumente, experimente ad-hoc și improvizații. Așa am ajuns să dau curs proiectului muzical Văzduh, o combinație între sunete electronice și instrumente tradiționale vechi din Africa, Brazilia, România, Balcani.

Tot mai rar îl vedem pe Adi punând muzică în club, însă nu am fost deloc surprinși să ne întâlnim cu el pe terasa de la Samsara Foodhouse. Mereu l-am privit ca pe un om căruia îi place să fie aproape de public la un alt nivel, căruia îi place să se conecteze, să aducă muzica suficient de aproape cât să se formeze o legătură. Joy Sessions (sau ”joi sessions”) sunt dedicate armoniei, muzicii vii și rare, orientate spre soul, jazz, world music, funk și combinații ale acestora – ”o muzică la fel de caldă ca mâncarea din farfurie.”

Colaborez cu Samsara de multă vreme, îmi place personalul foarte mult, atmosfera de la ei. Locul este incredibil, îți dă impresia de cuib, de intimitate, aer curat, natură. Ai mereu o frunză care te gâdilă, auzi râul, e foarte faină locația. În ceea ce privește muzica, am simplificat puțin ideea cu care am debutat – de invitați live, instrumentaliști, mare tam tam, pentru că ne-am dat seama că e nevoie de ceva ușor mai calm, de ceva mai puțin solicitant pentru invitați din punctul de vedere al atenției atribuite. Vom avea un singur invitat pe lună, mi-ar plăcea să avem și un moment scurt de dans cu grupul de capoeira, să-i aduc și pe copii cu care lucrez pentru o sesiune.

Vara asta ne mai întâlnim cu Adi la Electric Castle, Waha, posibil și la Untold cu un proiect live, alături de un prieten de-al său trompetist, și la Samotraki, în caz că sunteți în căutare de idei în afara țării.

Muzica nu trebuie clasificată, ci ascultată. Am avut și eu o perioadă în care eram preocupat de a vedea în ce stil mă încadrez, dar mi-am dat seama că nu acesta ar trebui să fie focusul. De vreo 8 ani nu mai produc muzica pe calculator pentru că totul depinde de momentul în care mă aflu. Instrumentele fac legătura între mine și oameni, suntem influențați reciproc unul de altul. Publicul îmi transmite o anumită energie, eu le-o ofer pe a mea. Piesele mele nu sunt piese de teatru, nu se repetă în mod identic. Poate că voi ajunge să produc muzică într-un studio, pentru că e și aceasta o față a muzicii, dar momentan nu.

Intrarea este liberă la Joy Sessions, părerea noastră e că musai trebuie să dați o geană pe acolo cu prima ocazie (adică aceasta) și v-ați găsit locul în care petreceți toată vara aceasta. Ce părere aveți, mergeți?

Pentru și mai multe vorbe cu-și-despre Electroclown și alți oameni pasionați din jurul Samsara, stay tuned ‘cuz somehing’s cooking… and it smells really good!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!