Interviu cu Denisa Dan, Production Manager pentru evenimentele Fapte

Home $ Articole $ Interviu cu Denisa Dan, Production Manager pentru evenimentele Fapte

Am intrat serios în febra festivalurilor. Chiar dacă soarele încă nu este o prezență constantă, ca să-mi susțină entuziasmul. Oricum, în fiecare an e la fel: în luna mai deja încep să mă relaxez și aștept. Să înceapă, bineînțeles. Să fie orașul plin de oameni și singura preocupare să fie cea legată de următorul outfit și cum să trăiesc cu cât mai puțin somn posibil. Primul pe lista mea e Jazz in the Park, mereu. Îmi place de nu mai pot ce fac organizatorii, ce evenimente conexe au gândit de-a lungul timpului, cum au deschis un loc pentru prieteni – Vorbe, cum au luptat anul trecut cu 9 zile de ploaie din 11 totale ale festivalului. În spatele tuturor acestor lucruri se află echipa Fapte, o mână de oameni mereu în mișcare, veseli și care știu cum să facă fapte mărețe. Astăzi povestim una-alta cu Denisa Dan, Production Manager.

Pe cartea mea de vizită scrie că sunt Production Manager la Fapte. Este o diferență între definiția standard a managerului de producție și toate lucrurile pe care le fac eu pe lângă. În teorie, managerul de producție e responsabil de tot ce înseamnă implementarea evenimentului: partea tehnică, funcționalitate, partea sanitară, legătura cu autoritățile și echipa logistică, hărțile etc. În plus, coordonez voluntarii din departamentul de producție și mă ocup de o latură a marketing-ului, cea care ține de outdoor – cer și trimit în print materialele pe care le producem, eu vorbesc cu agențiile și instituțiile pentru afișare, tot ce se vede în oraș marca Fapte a trecut prin mâinile mele. Munca aceasta se multiplică la fiecare eveniment de-al nostru: Jazz in the Park, Jazz in the Street și Classic Unlimited. În rest, cred că-mi dau cu părerea pentru multe chestii. Nu neapărat că sunt responsabilă pentru ele, dar sunt ”omul cu păreri”.

Munca în domeniul evenimentelor a ajutat-o să aibă o viteză de reacție mult mai bună, să nu se panicheze în situații de criză, să se focuseze mereu pe soluții, să lucreze cu tot felul de oameni, cu păreri și comportamente diferite. Însă noi bănuiam că adevăratul challenge este acela de a le explica părinților ceea ce faci când lucrezi pe un post ca cel al Denisei.

Ei au fost foarte sceptici încă de când am ales specializarea Comunicare și Relații Publice pentru studiile universitare, iar la masterat Publicitate. Mama își imagina că voi fi un fel de Andreea Esca, rudele credeau că organizez nunți-botezuri, pentru că doar atât vedeau legat de organizarea de evenimente. Încet-încet au început să înțeleagă ce fac mai exact, tot întrebându-mă și povestindu-le punctual cu ce mă ocup. Au fost o dată și la festival și eu tot încerc să ducem Classic Unlimited la Sibiu, de unde sunt eu.

Denisa se află în echipa aceasta de 5 ani de zile și nu își imaginează că ar putea fi altundeva. A început ca voluntar la Târgul de Cariere, după care a trecut pe partea de coordonare a lor în cadrul aceluiași eveniment, până a devenit responsabilă de tot ce înseamnă Târgul. S-a angajat la Fapte în anul III de facultate, având inițial titulatura de ”Specialist BTL”. Programul său la vremea respectivă arăta în felul următor: în primăvară și toamnă organiza Târgul de Cariere, iar pe timp de vară Jazz in the Park și Photo România.

Îmi place mult ceea ce fac și că am șansa să mă aflu în acest sector cultural. Nu mă văd angajată într-o corporație sau într-un mediu asemănător, dar aici nu ne plictisim niciodată. Dacă nu mi-ar plăcea, aș renunța cu siguranță, mai ales că organizarea de evenimente nu e o treabă ușoară sau pentru toată lumea. Oamenii văd doar 4 zile de Jazz in the Park și se întreabă – ”cât poți lucra pentru 4 zile de festival?”, însă noi avem perioada de planning, munca pre-eveniment, evenimentul în sine și evaluarea. Anul acesta, de exemplu, pentru că Jazz in the Park are altă structură și am avut Concursul Internațional de Jazz în luna mai, am avut un calendar ușor mai aglomerat. În același timp mai avem evenimentele conexe Vorbe, se apropie Jazz in the Park, după care urmează Jazz in the Street, iar anul se încheie cu Classic Unlimited.

De câțiva ani buni suntem foarte aproape de organizatorii de evenimente și am văzut cu ochii noștri ce presupune un festival reușit. Sunt ore nenumărate de muncă, situații neprevăzute ce trebuie gestionate imediat și presiune, iar vremea este doar un exemplu. Nu ai cum să te plictisești, mai ales că nu există un program de lucru fix. Chiar dacă lucrurile sunt o idee mai blânde cu departamentul coordonat de Denisa, aceasta ia parte întotdeauna doar la ultimul concert de la main-stage. Atunci e momentul în care își dă casca jos, sigură că nimic nu mai poate interveni, și merge să vadă rezultatele muncii sale.

Anul trecut a fost cea mai interesantă experiență pe care am avut-o în domeniul evenimentelor vreodată, ”mulțumită” condițiilor meteorologice. Am mai avut evenimente cu o durată atât de lungă, însă nu se compară 11 zile pe soare cu 11 zile pe ploaie. A fost o provocare destul de mare din simplul motiv că orice lucru pe care îl faci în condiții normale, îl faci de două ori mai greu când ești ud și tot plouă. Au fost zile în care am venit la 6 dimineața și am plecat după 24h. În timpul evenimentului nu există program, ci doar ”trebuie să fie gata”. Departamentul de Producție este super activ înainte de eveniment, iar în timpul acestuia doar aranjăm sau cizelăm diverse lucruri. Nu e liniște totală când se dă startul pentru că mereu sunt chestii de făcut, retușuri, dar scăpăm de presiunea dată de ”acum!” E chiar interesant de explicat asta voluntarilor când mă întreabă ”Și acum ce facem?” Acum așteptăm.

Anul acesta, la Jazz in the Park, focusul este doar pe o singură locație – Parcul Central. Denisa ne-a mărturisit că structura aceasta nouă îi ajută foarte mult, production-wise și din punct de vedere al calendarului. Adevărul este că, pentru Concurs, ruperea de festival a fost foarte bună pentru că au fost atât oamenii, cât și organizatorii, mult mai preocupați de competiție. Mai mult, schimbarea de locație a fost binevenită pentru că Malul Someșului, oricât de frumos ar fi, nu are capacitatea la fel de mare și infrastructura de la Iulius Parc. Este o diferență mare între un generator pe marginea drumului și curent dintr-un panou.

Am foarte mare încredere în această structură nouă, iar în ceea ce privește festivalul, vrem să facem parcul să arate mai bine, să fie mai accesibil pentru clujeni. Încercăm să punem mare accent și pe activități, pe content-ul non-muzical. Avem noroc cu parteneri foarte faini și preocupați de acest festival, iar fiecare activare este custom-made pentru Jazz in the Park. Vom avea, din nou, o zonă dedicată instrumentelor muzicale în Clădirea Casino, unde vor fi cei de la Yamaha, Acoustic Denstity și un târg de viniluri. Ce am introdus nou este partea aceasta de instalații, pentru care am avut Concursul Art in the Park și ne bucurăm că este internațional încă de la prima ediție, pentru că, fun fact, avem un artist italian care vine din Berlin. Am avut emoții, fiind prima ediție, însă am avut propuneri foarte nice și on point, oamenii chiar s-au gândit care sunt elementele care se potrivesc cu festivalul.

Au fost alese trei proiecte câștigătoare dintr-un total de 36 de lucrări înscrise: ’’Glimpse’’ de Silviu Ciora, ’’Swing – Interactive Installation’’ de Alessandro Lupi și ’’Lucy in the Park with Diamonds’’ de Atmosfera, ele având drept element comun jocul și legătura pe care acesta o creează între prieteni. Vorbim de avioane de lumină care te duc cu gândul la avioanele de hârtie din copilărie, leagăne care te îmbie să îți iei avânt și să-ți schimbi perspectiva și diferite ansambluri care te provoacă să explorezi și să percepi spațiul într-o manieră personală.

Parcul în sine este o locație incredibilă și ne ajută. Nu este cel mai bine pus la punct loc din punct de vedere infrastructural (tot ce înseamnă canale, curent etc.), însă vibe-ul locului contribuie la cel al festivalului.

Scenele rămân poziționate în aceleași locuri, vor avea scena de la VRTW în zona de vinuri, vor avea Food Court, abia așteptăm să înceapă. Și de plouă iar, tot acolo vom fi, că deja ne-am obișnuit să ne facem de cap în bălți. Rămânem totuși optimiști și sperăm că semnează și soarele prezența.

Rămâne stabilit, așadar. Ne vedem la Jazz in the Park în perioada 4-7 iulie!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!