Cine sunt artiștii care vor urca anul acesta pe scena Smida Jazz Festival?

by | May 22, 2019 | Articole

Eu tot zic: pe o vreme ca asta nu ai nimic altceva de făcut decât să planifici în detaliu zilele cu soare. Pentru mine, zilele acelea sunt, fără excepție, cele care mă găsesc în perimetrul vreunui festival, fără nicio grijă care să-mi țâuie surd în creier, ci doar muzica și cei mai dragi prieteni în juru-mi. Și mă uit pe geam destul de relaxată știind că am gânduri mai pentru vara aceasta, toate cele trei luni îmi sunt pline cu trupe pe care le voi asculta pentru prima dată, locații noi, amintiri noi. Din iunie până la final de august, când pornesc spre Smida Jazz Festival.

Azi mi-am propus să aflu mai multe despre artiștii care vor urca pe scena festivalului între 15 și 17 august. Nu de alta, dar pe cât de mult îmi place să fiu surprinsă, pe atât de mult iubesc așteptarea cântecului preferat. Știți sentimentul?

Lista debutează cu Nik Bärtsch’s Ronin, cvartetul zen-funk care a luat naștere în anul 2001 și a cărui denumire se trage din vremea samurailor. Despre muzica creată de acest grup se spune că are întotdeauna o individualitate foarte puternică, iar sunetele reprezintă de fapt elemente ale unor lumi muzicale disparate: funk, clasică nouă sau ritualică japoneză. Stilul lor surprinde nu doar prin îmbinarea acestor forme într-o manieră postmodernistă, ci prin plusul de noutate, puținele fraze și motive care sunt combinate continuu și stratificate în moduri noi. Sfatul cunoscătorilor este să nu vă îndreptați toată atenția spre latura auditivă a acestei întâlniri, căci veți avea parte de surprize și la nivel vizual. Nik se prezintă pe scenă deseori într-un Samue – îmbrăcăminte specifică purtată de călugării Zen, îmbinată cu elemente vestice, urbane. Precizie, armonie, energie. Cei patru artiștii ni le vor oferi pe toate în mijlocul munților Apuseni.

James Holden & The Animal Spirits. În mod inexplicabil, băieții aceștia mi-au stârnit cel mai tare curiozitatea în momentul în care a fost prezentat line-up-ul final și deja le-am ascultat piesele de pe albumul pe care îl au împreună de am-pierdut-numărătoarea-ori. James Holden – DJ, producător, ”guru” al muzicii electronice, a asamblat un grup live focusat pe astral jazz, minimal și muzică nord africană, cu scopul de a oferi sunetului său o notă umană. Rezultatul a fost numită de către Holden ”folk trance”, un abandon ritualic în muzică, în cadrul căruia el conduce prin intermediul sintetizatorului, iar instrumentele grupului doar dansează nestingherite în jurul său. Melodiile de pe albumul produs au fost înregistrate deodată, trecând de la interpretări euforice la improvizații intense, fără niciun fel de editare. Veți dansa și voi odată cu ei, dar nu așa cum vă așteptați să o faceți.

Jordan Smart la saxofon, Nick Smart și al său pian, Jesse Barrett la tobe și tablă. Cu alte cuvinte, Mammal Hands, trupa britanică ce îmbină influențe din spiritual jazz, muzica nord-indiană, folk, muzică clasică și electronică. Au început cântând ca artiști stradali în Norwich, unul dintre cele mai izolate orașe din UK, iar acum livrează show-uri ce ridică în picioare sute de oameni. Sound-ul Mammal Hands este unul uimitor, proaspăt și lipsit de clișee, datorat în parte „frecvențelor” eclectice pe care și-au acordat gusturile muzicale cei trei instrumentiști, iar compozițiile lor se nasc din contribuția egală a membrilor trio-ului, un important atu în dinamica muzicală. Pentru cei care ați mai fost la Smida, aflați că băieții aceștia au avut turneu împreună cu GoGo Penguin, deci s-ar putea să vă stârnească un val de amintiri frumoase. De asemenea, stilul lor a fost lăudat și de casa de discuri reprezentantă, Gondwana Record, cunoscută și pentru colaborările cu Portico Quartet, prezenți la festival anul trecut dacă bine vă amintiți.

Phronesis este un trio de pian format în 2005 de basistul danez Jasper Høiby, completat de pianistul britanic Ivo Neame și bateristul suedez Anton Eger. În colecția lor se numără șapte albume live și de studio care i-au ajutat să dobândească o reputație la nivel global de-a lungul timpului. Performace-uri live spectaculoase, un stil de compoziție extrem de fluid și o amprentă curajoasă asupra sunetului – acestea ar fi doar câteva din motivele pentru care trupa merită cu siguranță atenția voastră. Chiar dacă nu sunt la prima lor vizită pe meleagurile românești, grupul vine la Smida cu un album fresh, dinamic și inovativ – We are all. The Jazz Man, publicație de renume în domeniu, afirmă că ”fiecare album nou Phronesis este un eveniment major, de neratat în calendarul jazz-ului”. Musai de ascultat vara aceasta la festivalul de jazz de la Smida!

Szun Waves este o trupă britanică formată din producătorul electronic Luke Abbott, toboșarul Laurence Pike și saxofonistul Jaxk Wyllie, membru al grupului Portico Quartet. Formația combină în reprezentațiile sale elemente de jazz spiritual și experimental cu muzica electronică, rezultând întocmai elementul care aduce împreună ”scena fertilă de jazz londoneză cu tradiția de lungă durată a genului psychedelic”, după cum notează publicația Pitchfork. Dacă vreți să vă faceți o minimă idee despre puterea sunetului acestui grup, vă îndemn să ascultați albumul lor de debut – At Sacred Walls, urmat de continuarea sa, New Hymn to Freedom. Însuși James Holden, despre care v-am povestit mai sus și care va fi și el prezent la festival, a lăudat această apariție pe scena muzicii. Ce bucurie va fi să vedem în același loc atât de multe nume mari în doar trei luni.

Leo Betzl Trio. O adevărată demonstrație de techno jazz live. Cu un sunet pur acustic, obținut cu ajutorul pianului, basului și tobelor, fără computere sau sintetizatoare, LBT vă invită la o călătorie în adâncul propriilor noastre gânduri. Vă veți surprinde visând, zâmbind, dansând pe muzica lor, muzică care se axează pe un singur lucru: improvizația. Lăsați-vă purtați de expresiile delicate șoptite de pian, șirurile de caractere ce țopăie dinspre chitară, de foșnetul fin al tobelor. Grupul german vor face la Smida ceva ce nu s-a mai făcut niciodată în România – experimentare în variantă acustică. Chiar și microfonul va fi utilizat doar pentru efectele speciale create cu degetele. Lista mea de ”must see” crește cu paragraf ce trece, nu știu voi cum stați.

Deus Ex Quartet, de asemenea în premieră în România, vă vor impresiona nu doar prin abilitățile muzicale, ci și prin media de vârstă de numai 21 de ani a grupului. Buni prieteni încă din vremea copilăriei, aceștia și-au descoperit și cultivat împreună pasiunea pentru muzică. Fiind foarte apreciați pe scenele underground din Budapesta, cei patru membri includ în compozițiile lor elemente din muzica folk maghiară, muzica gregoriană, drum and bass, ambiental sau shoegaze. Fiți pregătiți să stați față în față cu un mix organic și natural de jazz contemporan.

Paolo Profeti European Collective este proiectul saxofonistului și compozitorului italian ce a devenit în ultimii ani o parte integrată a scenei românești de jazz. Mai exact, Paolo Profeti vine în fața publicului alături de saxofonistul leader și toboșarul Alessandro Rossi, unul dintre cei mai apreciați exponenți ai noii generații a jazz-ului european – Sorin Romanescu la chitară, Florian Radu la trombon și Michael Acker la bass. Pornind de la un univers de referinţă jazzistic tradiţional, amplu, colectivul dezvoltă în prezent un nou concept, avangardist, în care îşi găsesc locul elemente electronice, precum și momente improvizatorice radicale, apropiate de free.

Flatsharks este un trio binecunoscut în Cluj, care se distinge printr-o îmbinare de jazz și rock psihedelic. Pe scenă, muzica lor oscilează între momente de intensitate componistică și evadări liber-improvizate, dar ferm ancorate în limbajul muzicii de jazz. În componența trupei îl regăsim la tobe și melodică pe Dominic Csergo, percuționist foarte cunoscut în România, activ încă de la sfârșitul anilor ’90, pe Theodor Constantiniu, un violonist versat în limbajul improvizației de jazz, cu studii aprofundate în etnomuzicologie, dar și cu un interes în compoziție, și pe Cristian Ciceu, autodidact, un chitarist activ de la mijlocul anilor 2000, implicat in proiecte variate, de la rock, jazz, minimal-ambient.

Cam asta a fost. Dacă încă sunteți în căutare de motive să mergeți la acest festival, le găsiți aici. În rest, alegeți-vă preferații, achiziționați-vă biletul de aici, dacă nu ați făcut-o încă, și ne vedem la Smida Jazz Festival!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This