5 motive să mergi la DOT – District of Toast

Home $ Articole $ 5 motive să mergi la DOT – District of Toast

by | May 29, 2019 | Articole

Sincer vă spun, eu n-am căutat niciodată motive să merg la DOT – District of Toast. Doar mă trezesc acolo și deodată constat – ”Iar am venit la DOT”. Sunt unele locuri care mă conving de la prima vizită, de la prima farfurie pe care o văd, de la primul contact cu personalul. DOT este unul dintre acestea. Bine, probabil are și incredibil de mult de-a face faptul că ei mă așteaptă cu micul dejun și dacă merg la 9, în puținele mele zile matinale, și dacă îmi amintesc la 17.00 că n-am mâncat nimic, în cele dominate de haos. Îmi place totuși să conving oamenii să dea o șansă acestui loc (una e de ajuns, după aceea totul vine natural), nu pentru satisfacția de a recomanda ceva fain, ci mai mult pentru acel ”wow, chiar tare la DOT, mulțumim că ne-ai spus”. Oricând, my dear pofticioși!

Ingrediente locale
Mereu când vorbesc despre locul acesta, primul lucru pe care îl menționez prietenilor mei este acela că toate dish-urile sunt făcute cu ingrediente din zonă, artizanale, în orice caz proaspete și de o calitate superioară. Și le povestesc exact așa cum mi-au relatat mie la un moment dat Marian, Ema și Daniela în articolul de aici – despre brânza de capră de la stâna din Gilău, despre borcanele comuniste cu dulceață, despre tanti din piață care știe că lui Marian nu-i place plasticul și îi ambalează produsele în hârtie, despre căutarea lor continuă de produse pe care să le aducă în farfuriile noastre. Produse care să aibă gust, care să susțină producția din țara noastră, și care să ne facă nu doar mințile fericite văzând culorile din farfurie, ci și să ne păstreze organele interne funcționale și cât mai sănătoase posibil. Nu e o lecție de anatomie, ci doar una despre faptul că se poate și așa. Și ne place mult varianta aceasta. Între noi fie vorba, eu cred că în curând vom auzi că băieții cresc și câteva găini și ouăle vor ajunge în bucătărie calde, direct din cuibar.

Cafeaua de origine, berea artizanală, fresh-urile și băuturile homemade
Personal, nu simt că ar mai fi ceva de adăugat la acest paragraf, subtitlul fiind destul de explicativ. În orice caz, mai spuneți-mi voi mie unde în Cluj găsiți iced latte cu vanilie, cardamon și nucșoară, cold brew cu apă tonică, coriandru și cardamon, băuturi alcoolice cu chilli și alte nebunii de ale barmanilor? În materie de fresh-uri nici nu are sens să încep cu exemplele. Câte combinații vă puteți imagina, ei au depășit limitele acelea și au venit și cu altele. Toate sunt pregătite cu o zi înainte în ”laboratorul” DOT astfel încât să nu fie nevoie să așteptați sau să vă pierdeți răbdarea. Ați mers, ați aruncat o privire în vitrina frigorifică, ați ales și gata. De-ar fi toate-n viața asta așa simple cum sunt la ei. Apropo, săptămâna asta ar trebui să se alăture colecției de beri artizanale și unele din Budapesta, câștigătoare la festivaluri de beri craft. Stați curioși!

Dinamica localului
Pe lângă faptul că poți servi micul-dejun când îți faci tu dimineață, simt că DOT are un mers al lucrurilor propriu și personal. Parcă altfel trece timpul când ești pe terasa lor la o cafea sau când te bucuri seara de o bere artizanală sau o Cola de casă, dacă ești cu mașina. Agitată din fire fiind (blestem al originilor moldovenești), reușesc cu greu să mă deconectez de tot și pur și simplu să mă bucur de o ieșire în oraș, dar imediat ce pun piciorul la DOT, mi se calmează toate simțurile, de zici că trec printr-o plasă magică la intrare. Nu știu cum se întâmplă, nu mă întreb de ce, doar mă mulțumesc cu situația: cât timp sunt aici, sunt un alt om. Adevăru-i că nici nu prea ai motive să fii nervos / stresat sau altele. Având în vedere că mâncarea se comandă și plătește la bar, nu trebuie să disperi pentru că nu te vede chelnerul când îi faci semn. Nu prea există timp de așteptare – băuturile sunt toate pregătite în sticlă, toast-urile și mâncarea se fac rapid. Mai mult, nu trebuie să te simți rușinat că nu ai tips, poți lăsa și cu cardul. Loc ai sigur, dacă nu înăuntru, măcar pe terasă. Sau invers, în funcție de starea vremii. Și dacă nu a vrut să te însoțească niciu prieten la masă, sigur găsești pe cineva acolo.

Tacâmuri de aur aka oamenii de acolo chiar s-au gândit la toate
Printre primele lucruri care mi-au atras atenția la DOT au fost tacâmurile aurii, despre care tot zic de atunci că ar fi de aur. Bineînțeles, este doar o glumă, însă această expresie a devenit cumva un indicativ general pentru atenția la detalii pe care o au managerii localului și felul în care arată tot ce găsiți pe masă, de la solniță, la paharele de apă, plantele, farfuriile, totul. Colectează selectiv și sunt singurii din Cluj care fac compost din rândul localurilor. Se străduie să ne aducă acea experiență pe care avem impresia că o putem trăi doar afară și eu zic că le iese, le iese, le iese de minune!

Nelu, the fish
Nelu este bibeloul acela în formă de pește care încă stă pe televizorul bunicii. Nelu este singurul lucru care ar putea fi catalogat drept kitchos de la DOT și îl introduc în lista aceasta de motive pentru a atrage atenția asupra faptului că totul este atât de calm, luminos și frumos aranjat în acest local, încât s-a permis prezența peștelui-bibelou. În perfecțiunea emanată de designul localului, eu chiar zic că era nevoie de așa ceva. DOT a reușit, pe lângă a mă calma până și pe mine, să transforme un obiect de kitch într-unul frumos, care atrage atenție prin puterea amintirilor emanate, nu prin natura sa fizică. Copiii voștri poate nu au mai prins televizorul bunicii, mileul de pe el și peștele care stătea cocoțat deasupra. Duceți-i aici, dați-le parte din copilăria voastră și faceți-le cunoștință cu Nelu.

Mai am motive suficiente, dar mă opresc aici pentru că zic eu că v-am convins. Ne vedem la DOT!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!