fbpx

Fabrica de Pensule la 10 ani: programul complet

by | Sep 30, 2019 | Știri Cluj

Fabrica de Pensule, organizație fondată în 2009, unul dintre spațiile-reper pentru producția, expunerea și difuzarea proiectelor culturale și artistice independente din Cluj și din țară, organizează în toamna acestui an un program complex pentru a marca cei 10 ani de existență.

Programul va debuta în acest weekend, la Fabrica de Pensule, cu vernisajul expoziției Privirea colectivă: Mostre din ceva care ne privește pe toți în spațiul Pilot, respectiv cu cel al expoziției Blind Date #2 la galeria Lateral ArtSpace, și cu spectacolul Selfie Concert, un performance muzical interactiv cu artistul bulgar Ivo Dimchev. În 5 octombrie, Studioul de la parterul Fabricii va fi gazda dezbaterii /Pe-Trecere 10.0 – o serie de discuții cu invitați din sectorul cultural, experți și reprezentanți ai instituțiilor publice pe tema practicilor existente și posibile în domeniul artei independente.

Programul cuprinde o stagiune internațională de spectacole cu patru producții invitate din străinătate. Conceptul curatorial al stagiunii dorește să supună analizei problema tranziției într-un context mai larg, în selecția spectacolelor din program regăsindu-se lucrări de referință realizate de artiști tineri și de artiști deja recunoscuți internațional din țările vecine: Mirage, Hodworks (Ungaria), Addressless – vagabond role game al companiei STEREO AKT (Ungaria), this is where we draw the line, coregrafia Karin Pauer și Aldo Giannotti  (Austria), Magyar akác, regia Kristóf Kelemen și Bence György Pálinkás (Ungaria).

Stagiunea internațională de spectacole e completată de spectacole invitate din România: Pisica lui Schrödinger (co-producție unteatru & Proiect 2), Limite (regia Radu Apostol), 2 femei (co-producție: Centrul National al Dansului și Linotip – Centrul Independent Coregrafic).

Expoziția „The Museum Affair. Exerciții de grefare a spațiului muzeal clujean” va avea vernisajul în data de 17 octombrie 2019, la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, începând cu ora 18:00. Printre piesele de muzeu ale celor 4 muzee partenere (Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul Zoologic UBB, Muzeul Botanic UBB) vizitatorii vor avea ocazia de a descoperi lucrări de artă contemporană aparținând artiștilor vizuali din comunitatea Fabricii de Pensule: Alina Andrei, Răzvan Anton, Maria Balea, Dragoș Bădița, Radu Cioca, Teodora Cioca,  Oana Fărcaș, Robert Fekete, Cristina Gagiu, Mihai Iepure-Gorski, Mihaela Hudrea, Lucian Indrei, Thea Lazăr, Duo van der Mixt, Mirela Moscu, Ciprian Mureșan, Musz, Flaviu Rogojan, Cristian Rusu și Șerban Savu. Expoziția va putea fi vizitată până în data de 13 decembrie.

Expoziția „Noul val #1’” va aduce sub ochii publicului o serie de lucrări realizate de studenți ai Universității de Artă și Design din Cluj. Expoziția este curatoriată de tinerii artiști Alexandra Mereuți și Sebastian Danciu și va fi găzduită de spațiul Pilot al Fabricii de Pensule, începând cu data de 7 noiembrie 2019.

Programul de arte vizuale va fi completat de un nou tip de eveniment deschis comunității numit Pilot Café, dezbateri, mese rotunde și tururi ghidate ale expozițiilor.

De menționat sunt și întâlnirile #FMR, parte a unui proiect al Asociației Colectiv A. Seria de întâlniri ușoare de performativitate #FMR își propune să creeze un spațiu de întâlnire și experimentare pentru tinerii artiști și amatorii de performance în care aceștia se pot exprima liber.

Programul aniversar extinde activitățile și în afara spațiului Fabricii de Pensule, implicând multiple spații partenere; astfel, o parte dintre spectacole vor fi programate la Casa Tranzit sau la Sala Studio a Universității Sapientia, iar în afara spațiului RAP de la Fabrica de Pensule, atelierele pentru tineri profesioniști din domeniul artelor performative vor fi susținute la Facultatea de Teatru de Film al UBB și la Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia”.

Programul complet, alături de informații despre fiecare eveniment, poate fi consultat, aici. Biletele pentru spectacole pot fi achiziționate online de pe platforma Eventbook.

OCTOMBRIE

4 octombrie 2019
BLIND DATE #2 / Vernisaj / Lateral ArtSpace, Fabrica de Pensule |  Ora: 18:00
Privirea colectivă: Mostre din ceva care ne privește pe toți / Vernisaj / Pilot, Fabrica de Pensule |  Ora: 18:00
Selfie concert / Studio – parter, Fabrica de Pensule |  Ora: 20:00, de/cu: Ivo Dimchev

5 octombrie 2019
Dezbatere /Pe-trecere 10.0 / trei discuții cu invitați din sectorul cultural, experți și reprezentanți ai instituțiilor publice / Studio – parter, Fabrica de Pensule |  Ora: 13:00 – 20:30
Cultura din oraș / Tur ghidat / Locația TBA |  Ora: 10.00

9 – 10 octombrie 2019
Pilot Café #1 / cu: Ovidiu Anton / Pilot, Fabrica de Pensule |  Ora: 18:00 – 20:00

10 octombrie 2019
Mirage / Spectacol invitat / Sala Studio, Universitatea Sapientia | Ora: 20:00

14 – 15 octombrie 2019
Workshop de dans contemporan cu Thomas Bîrzan / Sala RAP, Fabrica de Pensule

17 octombrie 2019
The Museum Affair. Exerciții de grefare a spațiului muzeal clujean / Vernisaj / Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei | Ora: 18:00
#FMR – forme ușoare de performativitate / proiect Colectiv A / Sala RAP, Fabrica de Pensule | Ora: 19:00

20 octombrie 2019
Pisica lui Schrödinger / Spectacol invitat / Sala Studio, Universitatea Sapientia | Ora 20:00

24 octombrie 2019
Addressless – vagabond role game / Spectacol invitat / Studio – parter, Fabrica de Pensule | Ora 20:00

25 – 27 octombrie 2019
Workshop de actorie cu Mihaela Sîrbu / Facultatea de Teatru și Film, UBB

27 octombrie 2019
this is where we draw the line / Studio – parter, Fabrica de Pensule | Ora: 20:00

28 – 30 octombrie 2019
Workshop de actorie cu Radu Apostol / Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia”

29 octombrie 2019
Totul e bine când se termină cu bine / All’s Well That Ends Well / Masă rotundă / Studio – parter, Fabrica de Pensule | Ora: 18:00

30 octombrie 2019
Limite / Spectacol invitat / Sala Studio, Universitatea Sapientia | Ora: 20:00

NOIEMBRIE

5 noiembrie 2019
Magyar akác (Salcâmul maghiar) / Spectacol invitat / Sala Studio, Universitatea Sapientia | Ora: 19:00

8-10 noiembrie 2019
Workshop de regie cu Alexandru Berceanu / Facultatea de Teatru și Film, UBB

7 noiembrie 2019
Noul val #1 / Vernisaj / Pilot, Fabrica de Pensule | 18:00

11 noiembrie 2019
2 femei / Spectacol invitat / Casa Tranzit | Ora: 19:00

14 – 15 noiembrie 2019
Pilot Café #2 / cu: Monotremu / Pilot, Fabrica de Pensule | 18:00

15 noiembrie 2019
#FMR – forme ușoare de performativitate / un proiect Colectiv A / Sala RAP, Fabrica de Pensule | Ora: 19:00

22 noiembrie 2019
#FMR – forme ușoare de performativitate / un proiect Colectiv A / Sala RAP, Fabrica de Pensule | Ora: 19:00

Abonează-te la newsletter

Ți-a plăcut acest articol? Abonează-te pentru a primi ultimele noutăți și recomandări.

Te-ai abonat cu succes.

Share This