Interviu cu Robert Katai despre digital marketing, disciplină și familie

Home $ Articole $ Interviu cu Robert Katai despre digital marketing, disciplină și familie

Robert Katai s-a mutat în Cluj acum 10 ani și a decis că vrea să creeze conținut. Nu a rupt de tot legătura cu orașul natal, în prezent lucrând pentru o companie cu sediul și în Oradea (Bannersnack), iar jobul lui e și pasiunea lui. A început un blog personal, unde scria despre ce-i place și ce nu. Ani mai târziu, blogul s-a transformat într-unul de marketing, apoi Robert urmând să înceapă un alt proiect – podcastul. Invitații săi sunt din cele mai diverse categorii, dar toți vorbesc despre creativitate, muncă, eșec și reușită. A fost de acord să ne întâlnim la o cafea și să povestim despre pasiune, dedicare, epuizare și, bineînțeles, al lui podcast.

Haideți, înainte de toate, să îl (re)descoperim pe Robert. Cum a ajuns să fie content strategist și care a fost drumul până la a crea un podcast.

Cred că totul pornește de la conținut. Am început acum mai mult de zece ani un blog. Scriam pentru că m-am uitat la un film și mi-a plăcut, scriam despre cum mergeam în excursii cu prietenii mei și ce făceam, chestii de genul. La început era deci, mai personal, apoi m-am dus către marketing. Am fost angajat în Cluj la o firmă în departamentul de graphic design, dar în fiecare dimineață citeam ce e nou în marketing și scriam pe blog. După ce am schimbat de multe ori blogul, domeniul, și așa mai departe, am început Instagramology, pe care l-am lansat în 2013, singurul site care vorbea despre Instagram. Am și scris un e-book despre Instagram, în vremea în care toți credeau că platforma aceasta e despre cafea și pisici.

Chiar dacă i se spusese încă de la început să renunțe la Instagramology, el nu a făcut-o, iar ani mai târziu, Instagram-ul ajunge printre lideri de piață în ceea ce privește platformele de social media. Robert a anticipat acest trend, așa cum a făcut și cu podcasting-ul. În România, putem spune că podcast-urile sunt de abia la început, doar câteva dintre ele fiind monetizate sau având o companie media în spate (cum e Pe bune, de la Decât o Revistă). În afară, podcasting-ul e o industrie în toată regula. Nu există o rețetă prefabricată pentru a avea un podcast de succes însă, crede Robert, ingredientele cheie sunt munca, munca și iar munca. Sigur, contează subiectul, instrumentele, microfoanele, branding-ul personal, dar dacă nu adaugi muncă, e în zadar.

La noi, sâmbăta era zi de curățenie și așa am ajuns să ascult podcast-uri. Nu voiam să ascult muzică atunci când fac curat, la un film nu mă puteam uita. După ceva timp de ascultat constant podcast-uri, mi-am zis că vreau să am unul al meu. Azi, toată lumea poate să lanseze orice. Nu e nicio problemă, lansează-te, dar continuă să muncești după ce te lansezi. Munca face diferența. Mie îmi place să zic – Mânjeste-ți mâinile. Ce e foarte important de menționat este că poți să fii cel mai bun în domeniul tău prin munca pe care o depui, dar trebuie să ai grijă de tine. Tu dacă ești frânt, nu o să mai poți continua. Dar dacă muncești și ai grijă de tine în același timp, it pays off. Da, m-am trezit trei ani la 6 dimineața și am fost obosit, dar am fost binecuvântat. Eu nu cred în noroc, cred în binecuvântare. Am fost binecuvântat ca am primit tot ce am primit. Da, am muncit, a fost greu, și încă nu sunt cineva, nu îmi place să cred că sunt, dar pentru mine e o satisfacție enormă când cineva îmi dă un mesaj și spune – Uite, mulțumită podcastului tău, am continuat munca asta, am continuat să scriu, am fost inspirat.

Chiar dacă îi place ceea ce face, Robert recunoaște că a avut momente în care ar fi vrut să renunțe, pentru că avea puține vizualizări și nu credea că merită osteneala, dar soția lui a fost cea care îl încuraja să continue.

Nici acum nu sunt urmărit de milioane de oameni, diferența este că nu mă interesează de câte ori e ascultat un podcast. L-am pus, iar cine vrea să îl asculte, să îl asculte. Eu nu am avut și nici nu am de câștigat, nu am primit niciun ban, nici invitații nu au plătit nimic; totul a fost for free. Și cum am primit și eu de la alții, am vrut să dau și mai departe. Și există momente în care nu mai putem, da, pentru că suntem oameni, suntem obosiți, pentru că pur și simplu nu mai avem chef și gata. Cred ca e ok să punem stop la proiecte; așa am făcut și cu Instagramology, pe care l-am continuat din 2013 pana în 2018. Cred ca e ok să oprești anumite lucruri pe care nu le mai faci din pasiune. Așa fac și cu cărțile care nu îmi plac, după două capitole pun stop. De ce să continui să citești o carte care nu îți place, să pierzi timp, pentru că așa ai fost învățat la școală? Timpul nu se mai întoarce.

Am vorbit despre familie și muncă și despre cum poți să le menții pe cele două într-o relație echilibrată. Am aflat de la Robert că secretul echilibrului e dedicarea; când ești cu familia, te dedici ei. Când lucrezi, te dedici muncii. Marțea e zi de familie, de weekend-uri nici nu se mai pune problema. Pune tot sistemul acesta pe seama disciplinei și crede că ce l-a făcut să fie disciplinat au fost chiar momentele în care a vrut să renunțe. Mai apoi, am vrut să aflu mai multe despre digital marketing și content strategy, iar Robert mi-a povestit despre cum toate se leagă de online și creare de conținut. Digital marketing e materializarea a tot ce se întâmplă în online, iar content strategist-ul e cel care oferă un sens oricărei acțiuni, iar asta înseamnă că trebuie să creionezi o direcție a conținutului, trebuie să înțelegi business-ul, scopul și tipul de conținut pe care îl poți face pentru a-ți atinge obiectivele.

La noi la firmă zilele trecute am lansat podcastul Drag and drop, un podcast făcut de noi, cu clienții noștri, nu e cu influenceri, ci cu oameni care lucrează, care folosesc produsul nostru. Și e un podcast de 20 de minute în care vorbim cu ei despre ce au făcut, cum au făcut, despre proiectele lor, articolele lor, pentru a crea un sistem de loializare. În momentul de față lumea crede că în podcasturi trebuie să vorbești cu oameni celebri, dar nu, există mai multe tipuri de podcasturi. Asta face un content strategist, întelege tipul de conținut, liniile de comunicare și întelege obiectivele și le pune cap la cap. Trebuie să scrie, să înțeleagă SEO, conversational marketing, o grămadă de noțiuni pe care nu le poți înțelege fără să îți mânjești mâinile.

Cu toții vrem să aflăm secretul multor urmăritori și aprecieri în online, avem nevoie de validare constantă și vrem să ne facem plăcuți pe Internet. Cum putem însă să ne perfecționăm în ceea ce înseamnă social media?

Apucă-te să faci. La ce ești mai bun? La text? Scrie. Trebuie să muncești, să faci ceva, să fii acolo.

Deși consideră că dacă vrei să înveți, o poți face din orice surse, Robert ne-a zis despre câteva dintre cărțile care l-au făcut pe el să se îndrăgostească de marketing. A menționat Purple Cow a lui Seth Godin, Perennial Seller și Trust me, I am lying, de Ryan Holiday. Pe acesta din urmă l-a cunoscut și în viața reală. Sugestia lui este să citiți cărțile în engleză, nu traduse, pentru că traducătorii nu înțeleg tot contextul și traduc mot-a-mot. Robert recunoaște că a învățat mult prin self learning, și vede auto-educarea ca pe un proces personal, un experiment, o expertiză, și e de părere că într-un proces de învățare nu există bine sau rău.

Cred foarte mult în self-learning; te ajută foarte mult să stai, să lucrezi, să greșești și să o iei de la capăt. Indiferent de ce se întâmplă, mergi mai departe. Self learning-ul tău e un proces în care tu trebuie să te analizezi în raport cu tine de ieri și cu tine de mâine, nu cu alții.

La final, l-am întrebat ce ar mai vrea să le transmită celor care îl citesc pe blog sau îl ascultă în podcasturi, iar el a fost cât se poate de sincer.

Cred ca pentru unii social media e foarte utilă, dar pentru alții chiar deloc, atâta timp cât doar pierd vremea acolo. E ciudat că nu ne place social media, dar tot vrem să vedem cine, ce și unde face. Nu cred că social media e ceva rău, cred că e ca un foc: dacă e la locul potrivit, poate să îți încălzească casa. Dacă e în afara șemineului, s-ar putea să ți-o ardă. De asemenea, țin să mulțumesc frumos pentru că vă luați din timpul vostru să stați să citiți, să ascultați ceea ce fac, apreciez foarte mult acest lucru.

Pe Robert Katai puteți să îl urmăriți / citiți / ascultați aici.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!