10 idei pentru petrecerea timpului singur în izolare

Home $ Articole $ 10 idei pentru petrecerea timpului singur în izolare

by | Apr 14, 2020 | Articole

A trecut deja o lună de când întreaga țară a intrat în carantină. Timpul se scurge la fel ca înainte, dar poate e mai greu să treci peste perioada asta dacă ești izolat singur/ă acasă și simți că ai epuizat toate variantele și toate ideile posibile. Așadar, am făcut mai jos o listă cu 10 idei de activități fun pe care le poți face în confortul casei tale. Iată cea mai nouă ediție de singur acasă, quarantine edition. Ești gata? Hai să-ncepem!

1. Citește!
Lectura este de departe la pièce de la resistance în materie de activități utile pentru timpul liber. Nu trebuie să începi cu ceva anume: poate fi cartea aia faină pe care nu ai apucat să o deschizi și care te așteaptă cuminte pe raft sau o carte pe care o aveai de mult în wishlist. Dezvoltare personală, ficțiune, proză sau poezie, biografie, benzi desenate sau povești clasice, cărți care iți sunt pe plac sau te scot din zona de confort – poți alege orice gen dorești. Nu trebuie să te forțezi să citești un anumit număr de pagini pe zi, ci doar să te lași purtat de poveste și să îți menții imaginația antrenată, cu fiecare paragraf în parte.

2. Vizionează lucruri faine
Netflix&chill merge și solo! Poți profita de timpul liber pentru a reveni la zi cu toate episoadele pe care nu ai apucat să le vezi sau cu filmele nou apărute. În cazul în care vrei o schimbare de peisaj sau să afli lucruri noi, un documentar este de asemenea o idee bună. Hai să-ți dau un exemplu personal: de când sunt acasă, mă uit foarte des la videoclipurile youtuber-ului meu preferat (al cărui nume îl voi păstra secret), și mă distrez de minune. Bineînțeles, totul trebuie făcut cu măsură, așa că încearcă să nu faci din binge watching o activitate zilnică și să-ți neglijezi celelalte treburi… carantinești.
Iată și un pont pentru viitor: după cum știi, cei de la TIFF au amânat festivalul din cauza pandemiei, însă plănuiesc să aducă noi filme și interviuri cu regizori și alți oameni ai filmului pe platforma lor online, TIFF unlimited. Așadar, rămâi pe fază pentru noutăți!
Tot în teritoriul virtual s-au mutat și marile muzee și galerii de artă ale lumii. Pe Google Arts&Culture poți face tururi virtuale detaliate, precum și să analizezi îndeaproape picture celebre care au schimbat istoria artei.

3. Explorează muzică nouă (și nu numai!)
Muzica ne face viața mai bună tuturor. Dacă tot ai ocazia, poți descoperi noi artiști sau să te bucuri de prestații live. Iată câteva sugestii de locuri unde poți găsi muzică faină, în afară de consacratele YouTube și Spotify:
npr.org – pe acest site poți găsi programe radio, podcasturi, și noutăți din artă, muzică și nu numai
Radiooooo.com – Iată mașinăria timpului, varianta muzicală. Radiooooo.com îți oferă posibilitatea să descoperi ce hituri se difuzau la radio în diverse locuri ale lumii, începând cu primele melodii difuzate vreodată și ajungând până în zilele noastre. Cool, nu-i așa?
Radio Garden – acest site îți pune la dispoziție o hartă uriașă care, în funcție de zona aleasă, îți arată ce posturi de radio sunt disponibile și poți să-l asculți pe oricare dorești.
United We Stream Berlin – această platformă de streaming a fost creată cu scopul de a aduce atmosfera de club direct în casa ta. Programul zilnic include mixuri noi, gata să spargă liniștea și monotonia.
Karafun – De ce doar să asculți artiștii tăi preferați, când poți să-i și fredonezi în voie? Tot ce trebuie să faci pe Karafun este să cauți melodia dorită, să-i dai play, și … let’s get this party started!

4. Încearcă ceva nou!
Pentru următoarea activitate rămânem în continuare pe tărâmurile fascinante ale internetului. Ce-ai zice să încerci ceva care te-ar scoate din zona ta de confort? Internetul este plin de tutoriale de toate felurile, care te învață de la 0 aproape orice-ți trece prin cap. Acum e vremea să-ți pui la încercare deprinderile practice și să cauți ceva nou: fie că vorbim de origami, croșetat sau cusut, construit decorațiuni și obiecte utile din cele mai random obiecte din casă, aceste mici activități te pot ajuta să te deconectezi puțin, să te distrezi, și, de ce nu, să dai un plus de culoare casei tale prin rezultatele muncii depuse.

5. Nu uita să te mai și joci din când în când!
Dacă te-ai plictisit de activități în lumea reală, jocurile sunt mereu o soluție bună, indiferent de vârstă, gen sau ocupație. Internetul este plin de jocuri faine, atât individuale cât și în echipă. Acțiunea e la un click distanță, trebuie doar să ți-o alegi.
Însă nu toată lumea preferă jocurile pe calculator. În cazul în care te numeri printre ei, cred că cele mai bune recomandări pe care ți le pot face sunt un puzzle sau un joc LEGO. Cu cât au mai multe piese, cu atât mai bine! Nu doar că-ți vei face de lucru cu ele ore bune, ci te vei și distra. Satisfacția de final când pui ultima piesă e imensă, crede-mă!

6. Fii creativ!
Fie că ești student sau lucrezi, trebuie să ieși puțin din rutina zilnică, dar să-ți menții totuși mintea ocupată și să nu-ți pierzi creativitatea. Așadar, dacă ai chef, poți încerca să scrii versuri sau să compui ceva ce-ți place, fie în română, fie în engleză sau orice altă limbă cunoști. Important nu este nivelul limbii, ci să exersezi cât de des poți, pentru că e un extraordinar test de vocabular. O alta idee ar fi să asculți muzică și să memorezi versurile, sau să încerci să le rescrii păstrând doar anumite cuvinte cheie – posibilitățile sunt nelimitate.
Tot în această categorie, iată un site interesant pe care l-am descoperit recent: Future Me. Ideea e simplă: trebuie să scrii o scrisoare către tine din viitor, și să o programezi să ți se trimită pe email atunci când dorești. Mi se pare foarte tare să poți primi mesaje de la tine din trecut, și să poți analiza cum ai gândit atunci și cum ești acum. E ca și cum te-ai uita în pozele de album din clasele mici, și ai citi mesajele scrise pe ele la final de către colegi sau profesori. A trip down memory lane, dacă vrei.

7. Încearcă rețete noi
În weekend sunt Sfintele Paști, pe care le sărbătorim în mod atipic anul acesta. Cu toate că nu vom putea fi alături de întreaga familie sau de prieteni, asta nu înseamnă că nu trebuie să simțim magia sărbătorilor, fie ea mai neobișnuită de data aceasta. Și ce-i mai reprezentativ pentru Paști dacă nu cozonacii și ouăle roșii? Așadar, recomandarea mea pentru tine este să gătești. Nu contează experiența ta într-ale bucătăriei; fie că ești un mini Gordon Ramsay sau doar la început de drum, important e să încerci. Rețete există, fie că le iei de la mama sau bunica sau de pe marele internet. Chiar și o mică prăjiturică proaspăt scoasă din cuptor va fi un mare succes, care mai e și delicios pe deasupra!

8. Sport
Mișcarea este extrrrrrrrrrrem de importantă, indiferent de situație. Auzi asta peste tot; social media este plin de poze și videoclipuri cu oameni care fac exerciții fizice în diferite spații și cu tot felul de obiecte la îndemână. Nu e nevoie să devii atlet de performanță doar pentru că ai destul timp să faci sport – carantina nu e o competiție de fitness! Ideal este, totuși, să dedici timp zilnic pentru mișcare, în orice formă ar fi ea. Poți face exercițiile clasice, simple, sau să le combini cu muzică, sau chiar să dansezi prin casă, cu grijă să nu lovești ceva.

9. Meditează
Cred că tot haosul silențios de acum cere și momente de pace și întoarcere spre sine. Fie că stai pe balcon cu o cană de cafea bună în mână sau că ești în camera ta și asculți ceva liniștitor, e bine să te oprești puțin și să reflectezi asupra ta, asupra emoțiilor tale din perioada asta și a gândurilor pe care le ai. Trăim vremuri fără precedent, și e normal să ai foarte multe idei contradictorii, temeri și întrebări referitoare la viitor. Important este să analizezi clar și obiectiv realitatea, să te gândești la evoluția ta și la ce poți face mai departe, și să nu te reții de la a visa în continuare. Lucrurile vor deveni mai bune într-un final, la fel ca întotdeauna.

10. Nu uita sa comunici!
Este perfect normal și uman să vrem să comunicăm, să ne exprimăm emoțiile verbal și fizic, să-I ascultăm pe alții și să empatizăm cu ei. De aceea, este bine ca măcar o data pe zi să-ți rezervi timp să vorbești cu cei dragi, fie prin apel telefonic, mesaje sau prin videoconferințe. Nu trebuie să-ți neglijezi familia și prietenii, deoarece simpla ta implicare poate face mult bine. Dacă simți nevoia să te deconectezi câteva zile de la social media și comunicare în general, e la fel de ok, dar nu uita să-i anunți pe cei dragi de asta, pentru ca ei să nu se îngrijoreze.

Indiferent de ce alegi să faci zilele astea, nu uita să te recreezi din când în când și să ai grijă de tine. Cu răbdare și încredere în viitor putem trece cu toții peste orice.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!