START Com’ON Cluj-Napoca ‘21. Minimum 45 de idei ale tinerilor clujeni pentru un oraș mai bun vor fi susținute financiar și puse în practică

Home $ Știri Cluj $ START Com’ON Cluj-Napoca ‘21. Minimum 45 de idei ale tinerilor clujeni pentru un oraș mai bun vor fi susținute financiar și puse în practică

by | Aug 4, 2021 | Știri Cluj

Procesul participativ de tineret Com’ON Cluj-Napoca ’21 a luat startul ieri, 4 august, și așteaptă tinerii să-și înscrie ideile pentru un oraș mai bun. Grupurile de tineri clujeni sunt invitate să își înscrie inițiativele pe www.comoncluj.ro până în 10 septembrie 2021, în spiritul motto-ului ediției: Let’s do well together!. Clasamentul se va face pe bază de vot online, iar minimum 45 de inițiative vor fi susținute financiar de către Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca și de către BCR cu câte maximum 3.500 de lei și vor fi implementate până în noiembrie 2021.

La Com’ON Cluj-Napoca ‘20, ideile implementate au fost dintre cele mai diverse. O zi în aer liber cu yoga, pictură sau jonglerie, explorare în Parcul Cetățuia pentru un workshop de fotografie cu telefonul mobil, sesiuni online de orientare profesională realizate de studenți pentru elevi, tabere virtuale pe Zoom, căsuțe cu cărți în Parcul Armătura sunt câteva dintre cele 46 de inițiative votate de clujeni și puse în practică în toamna anului trecut de către de tinerii din oraș. În filmul de prezentare de mai jos, puteți vedea cele mai interesante momente ale ediției și să-i cunoașteți pe unii dintre participanți.

Anul acesta, procesul participativ va continua să aibă în centru motto-ul ales în 2020, Let’s do well together!, și se va concentra pe starea de bine, pe calitatea vieții comunității care poate fi îmbunătățită împreună. Tema, importantă dintotdeauna, a devenit esențială în această perioadă atipică, iar tinerii pot veni cu soluții creative și interesante atât pentru ei, cât și pentru întregul oraș.

Cine și cu ce poate participa? Sunt invitate să participe grupuri de tineri cu vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani, care nu sunt parte a unor organizații legal stabilite, sau chiar dacă sunt, cred în primul rând în potențialul lor de a genera ceva pozitiv pentru comunitatea clujeană. Un grup poate propune oricâte inițiative consideră, însă vor fi premiate maximum 3 inițiative – dacă acestea se califică din punct de vedere al numărului de voturi. Vor fi acceptate și inițiative care vor fi implementate exclusiv online cu condiția să se adreseze în principal clujenilor. De asemenea, având în vedere contextul incert în care ne aflăm și lipsa cadrului juridic pe termen mediu al organizării de evenimente, este recomandat ca inițiativele înscrise să poată fi, la nevoie, adaptate unui nou context de organizare, respectiv să poată avea loc online. Lista completă a condițiilor de participare se găsește în regulamentul de aici.

Cum se face înscrierea? Înscrierile se realizează intrând pe www.comoncluj.ro și completând acest formular care poate fi accesat până în 10 septembrie 2021, ora 23:59.

Cum se desfășoară procesul? Odată înscrise inițiativele, comunitatea clujeană va vota online ideile preferate, iar primele minimum 45 de inițiative în ordinea voturilor vor fi premiate de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca și de către BCR cu câte 3.500 de lei și vor putea fi puse în practică până în noiembrie 2021.

„Com’ON este rezilient – se întâmplă pe soare, pe ploaie, pe pandemie. Secretul nostru (care nu este tocmai un secret, să fim sinceri) sunt ideile faine ale tinerilor. Cluj-Napoca se bucură de tineri dornici să se implice în viața orașului, iar noi suntem nerăbdători să vedem ce idei au în această ediție și să îi susținem. An de an suntem plăcut surprinși de modurile lor de abordare și de varietatea de inițiative, lucru pentru care suntem recunoscători.

În cadrul acestei ediții păstrăm mesajul „Let’s do well together!” – putem face mai multe cu și pentru oamenii din Cluj, împreună”, spune Larisa Dumitroaea, project manager Com’ON Cluj-Napoca ’21.

Iată temele prioritare relevante pentru realitatea urbană clujeană pe care Com’ON Cluj-Napoca pune accent la această ediție:

· Sănătate/Health – Cum se simt tinerii acum și ce pot face ca să ne simțim noi toți mai bine, atât fizic cât și emoțional?
Doritorii sunt încurajați să înscrie idei care țin de îmbunătățirea sănătății, fie că e fizică sau mintală, emoțională, spirituală, dar și care au legătură cu stilul de viață sănătos – ce mâncăm, cum dormim, cum și cât sport facem.
· Învățare/Learning – Cum se pot echipa tinerii mai bine pentru a se descurca în viață? Ce doresc să însușească pentru asta?
Comunitatea ar beneficia mult de pe urma unor idei cu potențial educativ, care au ca scop dezvoltarea de competențe generale ori specifice. Educația se referă și la cea non-formală – inclusiv tool-uri digitale – care pot contribui la dezvoltarea creativității, a capacității de colaborare ori de rezolvare de probleme. Aici intră și teme care țin de egalitatea de gen sau cea pe criterii de etnie.
· Participare/ Engagement – Ce pot face tinerii pentru comunitate, cum se pot implica în viața orașului?
Se așteaptă în această categorie idei care încurajează spiritul de inițiativă, colaborarea, participarea civică-socială-culturală la viața comunității: propuneri ce țin de cultură, activități sportive, voluntariat, timp liber și adresarea aspectelor și provocărilor ce țin de egalitatea de șanse în ceea ce privește participarea la viața comunității.
· Activarea Mediului/ Enabling Environment – De ce fel de oraș au nevoie tinerii pentru a-și trăi potențialul la maxim și a se implica în rezolvarea nevoilor membrilor comunității și în dezvoltarea orașului?

Tinerii sunt încurajați să identifice și să activeze spații din Cluj ori să regândească spații existente prin care acestea pot primi o altă funcțiune, chiar și temporară. De asemenea, sunt așteptate idei pe tema unor servicii de susținere pentru tineri, centre de tineret, mobilitate, transport, dar și politici publice de susținere a tinerilor. Tipurile de idei descrise mai sus au rolul de a-i inspira pe tineri să-și formuleze inițiative proprii, dar cele patru priorități pot însemna și alte idei creative venite din partea celor interesați.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!