Ce facem de 1 iunie cu cei mici în Cluj? Sau cum putem deveni noi înșine… mici

by | May 29, 2020 | Articole

E 1 iunie 1990. Ai zece ani și ești în fața sau în spatele blocului cu gașca ta și jucați șotron. Ești tare bucuros că azi la școală ați stat doar în curte și v-ați jucat, fără să faceți ore.

E 1 iunie 2020, și s-ar putea să ai un copil care să aștepte aceeași bucurie de 1 iunie. Dar, în cele mai fericite cazuri, și tu aștepți 1 iunie cu aceeași încântare sinceră. Pentru că e ziua în care avem voie să fim copii cu toții, indiferent de ce arată buletinul.

Am pregătit o listă cu ce poți face anul ăsta de 1 iunie în Cluj, cu activități potrivite pentru copii mici și copii mari.

Cei de la Școala de Artă ReCreativ au pe 1 iunie un curs de artă pentru copii, începând cu ora 16. Cei mici pot învăța tehnici de pictură, desen, colaj sau grafică, iar voi puteți să învățați alături de ei. Sau dacă sunteți mai timizi, măcar să vă bucurați de bucuria lor. Cursul are loc pe platforma Zoom, iar pentru înscriere trebuie doar să completați un formular găsit pe pagina de Facebook a evenimentului.

Ca să aveți poftă de pictat, vă invităm și la un super concert live pe Facebook organizat de Ionuț Mangu. Timp de o oră puteți asculta muzică împreună, într-un cadru intim, la voi în sufragerie. Cei mari decid cât de mult au voie să se zbânțuie cei mici, dar noi vă sugerăm să vă zbânțuiți împreună cu ei.

1 iunie vine cu activități și pentru părinți: de la 10 AM are loc un workshop interactiv și atractiv de parenting despre cum să ne jucăm cu cei mici. Ce, credeați că ne jucăm așa, haotic? Nicidecum! Putem învăța ce jocuri sunt potrivite pentru diferite vârste, cum îi atragi pe cei mici în jocul tău mai mult de atât, de ce e așa de relevantă joaca pentru dezvoltarea copiilor. Tot de la 10 AM are loc și un atelier de Zumba pentru cei mici, care sigur îi va încânta și pe cei mari (nu știu de voi, dar mama nu are niciun copil mic și totuși vrea să participe, deci cred că ăsta e spiritul pe care ar trebui să-l avem de 1 iunie). Cursul se desfășoară tot pe sfântul Zoom, că și el devine de 1 iunie un soi de loc de joacă.

Copii iubitori de animale avem? Avem! Părinți care trebuie să aibă grijă de animale după ce copiii promit că haaaai, mami, ne luăm cățel și am eu grijă de el avem? Avem! Deci, Ziua Om-Animal e perfectă pentru voi; puteți participa la webinarii despre îngrijirea animalelor, veți afla mituri despre pisici și cât de importantă e starea de bine a animalelor de companie. Participarea este gratuită, iar evenimentul se desfășoară de data aceasta pe Google Meet.

ItsyBitsy fac posibilă reunirea tuturor copiilor din țară, chiar dacă virtual. Timp de 3 zile și 3 nopți – ca în basme, că doar așa ne place – vom putea asculta muzică de la cei mai iubiți cântăreți (și de cei mici, și de cei mari), precum Smiley, Sore, Nicu Alifantis și vom asculta povești de la cei mai dragi povestitori, cum ar fi Prințesa Urbană și Monica Davidescu. Toată petrecerea de 3 zile va putea fi vizionată live pe Youtube, Facebook și Instagram.

Teatrul de Păpuși Puck și Cărturești ne invită la un altfel de cerc de lectură, în care două actrițe îndrăgite vor citi două povești haioase, dar cu tâlc, pentru cei mici. Evenimentul se desfășoară pe Zoom, fără taxă de participare, începând cu 17:30.

Dar dacă totuși vreți să petreceți un 1 iunie în afara Zoom-ului, în natură, puteți face o plimbare în Grădina Botanică, pe Cetățuie dacă vreți ceva mai multă mișcare, sau în Parcul Central. Iulius Parc e și el o opțiune, mai ales că e un loc atât de drag tuturor. Pentru aventuroșii mici și mari, puteți face o excursie de o zi în câteva locuri apropiate de Cluj, cum ar fi Cheile Baciului, în pădurea Hoia-Baciu (da, acea pădure). Un day trip puteți face și la Laguna Albastră – da, locul ăsta chiar așa se cheamă, nici mie nu mi-a venit să cred – , situată în in comuna Aghireșu. Un loc perfect de relaxare pentru cei mici, unde își pot consuma energia, și un loc perfect nostalgic pentru părinți, care cu siguranță își vor aminti de film de îndată ce vor vedea întinderea splendidă de apă. Despre alte recomandări de locuri potrivite pentru excursii de o zi puteți afla aici, și sigur ceva vă va stârni pofta de ieșit din casă.

Știm că acest 1 iunie e cam atipic, și cu toții simțim lipsa evenimentelor care au marcat această zi ani de zile. Dacă vă e dor de EducaTiff, ARTdealul sau de piesele de teatru de la Mini Reactor, poate v-ați distra în această zi re-vizionând spectacolele online, de la edițiile trecute. Dacă vă lipsește Cursa de Rățuște de pe Someș, ar fi bine să știți că puteți concura…online! Parcurile de aventură și grădinile zoologice încă nu s-au deschis, dar poate se produce de 1 iunie vreo minune? Rămâne să sperăm.

Cu siguranță că lucrurile ar fi stat altfel dacă totul era bine. Ne-am fi bucurat de Weekend la Castel, de activitățile faine de la Laser Tag (acolo competivitate între părinți și copii!) și am fi cutreierat unde am fi văzut cu ochii în căutare de noi atracții.

Până atunci, să petrecem un 1 iunie ceva mai liniștit, cu evenimente faine pe Zoom și plimbări responsabile în împrejurimi. Și indiferent de activitățile pe care le avem cu cei mici, să nu uităm să furăm cât de mult putem din fericirea lor sinceră, pură, adevărată și să fim, chiar dacă pentru o zi, din nou copii. Pe principiul mergem înainte, că înainte era mai bine.

Voi pe ce platforme cutreierați cu cei mici de 1 iunie?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This