Rezumatul de luni | Ce s-a mai întâmplat în Cluj săptămâna trecută

by | Jun 15, 2020 | Articole

Scopul acestei serii săptămânale de articole este să îți aducă cele mai importante noutăți în ceea ce privește oamenii, locurile și evenimentele din Cluj. Această săptămână care a trecut a venit atât cu vești bune, cât și cu vești mai puțin bune. Dacă vrei să afli la ce ne referim, citește în continuare, iar dacă vrei să vezi cum s-au mai schimbat lucrurile față de acum două săptămâni, intră aici.

Ce s-a întâmplat săptămâna trecută
… sau o scurtă listă cu ultimele noutăți locale

1. În ciuda speranțelor noastre, numărul cazurilor de COVID-19 din țară a crescut, ajungându-se astfel la 21.679 îmbolnăviri. Acest număr este cel mai mare din ultimele 5 săptămâni și a fost raportat sâmbăta trecută, după ce au fost anunțate 275 de infecții noi. În județul Cluj, situația pe 13 iunie arăta cam așa: 52 persoane depistate pozitiv, 551 persoane vindecate și externate, 26 persoane decedate, 21 persoane aflate în carantină și 1.757 persoane aflate în autoizolare la domiciliu. (EBS Radio / Prefectura Cluj)

2. Universitatea Babeș-Bolyai, precum și Universitatea din București sunt singurele instituții de învățământ superior din țară care apar în QS World University Rankings 2021, unul din principalele clasamente ale universităților de top din lume. Topul se bazează pe criterii precum reputația academică, reputația angajatorilor, citări, număr de studenți per facultate și proporția studenților internaționali. (G4 Media)

3. De la 1 iulie unele țări din Europa vor începe să ușureze măsurile de blocare și restricțiile de la frontiere în scopul turismului. The Guardian ține o evidență a țărilor care reduc aceste restricții de călătorie și actualizează articolul cu informații pe măsură ce situația se schimbă. În prezent, în România, granițele sunt deschise turiștilor din UE, Elveția și țări SEE, inclusiv Marea Britanie, iar toate sosirile trebuie să fie auto-izolate timp de 14 zile. De pe aeroportul din Cluj, se reiau cursele Wizz Air începând din această săptămână. (The Guardian)

Ce s-a mai întâmplat peste weekend
… sau despre evenimente, acțiuni și inaugurări din Cluj

1. Segmentul cultural clujean a fost afectat grav de pandemie și prin urmare, veniturile organizațiilor culturale au scăzut cu 70% de la instituirea stării de urgență. O mare parte din festivaluri și spectacole s-au amânat sau anulat pentru moment, urmărindu-se evoluția situației în următoarele luni. Primăria Cluj susține cultura, iar prin urmare zeci de ONG-uri culturale vor primit fonduri de la bugetul local pentru proiecte care vor avea loc anul acesta. (Monitorul Cluj)

2. În ceea ce privește evenimentele din Cluj, te anunțăm că Strada Potaissa se pregătește pentru inaugurarea ediției cu numărul 4 și te invită să te alături dacă ești un producător local de plante sau flori. Cluj Never Sleeps, precum și Campionatul Mondial de baschet feminin U17, se amână în acest an, căutându-se soluții pentru organizarea lor în 2021. În schimb, Jazz in the Park, eveniment care a fost și el amânat pentru anul viitor, transformă Parcul Central în perioada 25-28 iunie într-o galerie foto cu povești adunate din cei 7 ani de festival numită A walk down memory lane. (Strada Potaissa / Cluj Never Sleeps / News.ro / Jazz in the Park)

3. Au început să aibă loc primele evenimente după declararea stării de urgență. Filarmonica de Stat Transilvania s-a întâlnit cu publicul vinerea trecută în curtea interioară a Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, unde a găzduit 100 de persoane la concertul Mozart la Muzeu. Cei de la Spotlights au organizat vineri o proiecție de film la Cluj Arena, unde publicul a vizionat Bohemian Rhapsody pe un ecran de mari dimensiuni. (Transilvania Reporter / Știrile ProTV)

4. Culturepreneurs 20/21 caută 80 de idei de afaceri din sectorul cultural și creativ. Programul se va desfășura în perioada iunie 2020 – martie 2021 și face parte din proiectul Cluj Future of Work, inițiat de către Divizia de Inovare Urbană din Cluj-Napoca. Deadline-ul pentru înscrieri este 10 iulie 2020. (Divizia de Inovare)

Publicăm acest rezumat în fiecare luni, așa că dacă vrei să ne ajuți cu știri sau noutăți pe care le-ai descoperit, dă-ne un mesaj.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!

Share This