Pentru a sumariza cât mai bine săptămâna care a trecut, ne-am decis să recapitulăm puțin înainte lucrurile principale care s-au întâmplat. Așadar, prin ochii noștri, săptămâna trecută a arătat cam așa: ploi torențiale și inundații în toată țara, cazuri noi de COVID-19 și, prin urmare, înrăutățirea situației pandemice, accidente, scandaluri și, în general, știri negative. Materialul de față vrea să includă doar noutăți pozitive și pe care le considerăm importante pentru Cluj și nu numai. Dacă vrei să vezi ce am inclus în penultimul articol din această serie, intră aici, iar dacă nu, continuă să citești.
Ce s-a întâmplat săptămâna trecută
… sau o scurtă listă cu ultimele noutăți locale
1. Până la momentul actual au fost depuse 16 proiecte în valoare de 71,6 milioane de euro la nivel național, pentru dotarea unităților sanitare din rețeaua COVID-19. Finanţările, în valoare de 350 milioane euro, sunt asigurate prin intermediul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM), program care permite spitalelor să poată deconta retroactiv cheltuielile realizate în lupta cu virusul. Consiliul Județean Cluj a depus cereri de finanțare pentru mai multe unități medicale din Cluj în valoare de 10,23 milioane de euro. (Transilvania Reporter)
2. O colecție de 300 de imagini cu România anilor 1969-1974, realizată de un călător necunoscut, a fost recuperată de pe o stradă din Budapesta, unde fusese aruncată la gunoi. Un istoric de artă a recuperat fotografiile și a publicat imaginile pe Fototeca Azopan, o arhivă foto online care își propune salvarea și publicarea patrimoniului fotografic analogic din România. O parte dintre aceste fotografii sunt realizate în Cluj-Napoca. (PressOne)
3. Se redeschid creșele din Cluj-Napoca. Cele 16 unități din cadrul Centrului Bugetar Creșe, aflat în subordinea Primăriei Cluj-Napoca se vor deschide începând de joi, 18 iunie 2020. La revenirea în creşă (dacă cererea a fost aprobată), părinţii vor prezenta avizul epidemiologic de intrare în colectivitate eliberat de către medicul de familie. (Primăria Cluj-Napoca)
Ce s-a mai întâmplat peste weekend
… sau despre evenimente, acțiuni și inaugurări din Cluj
1. A 5-a ediție Smida Jazz Festival se amână pentru vara viitoare, la fel ca marea parte a evenimentelor mari din acest an. (Smida Jazz Festival)
2. Anul acesta la Festivalul Internațional de Film Transilvania, focus-ul va fi pus pe Italia, și mai precis, pe Federico Fellini, unul dintre cei mai influenți cineaști din istorie. Evenimentul celebrează 100 de ani de la nașterea sa și va include o selecție de filme italiano. Ediția TIFF cu numărul 19 se va desfășura în perioada 31 iunie-9 august, iar abonamentele au fost puse din nou în vânzare. (Detalii aici)
3. Teatrul Maghiar din Cluj aduce două dintre spectacolele instituției pe malul Someșului. Acestea vor fi montate în curtea Sălii Studio, situate pe malul râului, unde aproximativ 100 de persoane vor putea asista la reprezentațiile programate la finalul acestei luni. Trupa teatrului va pune în scenă spectacolele Concord Floral, și Homemade, din repertoriul instituției, care vor beneficia de subtitrare în română. (EBS Radio)
4. În weekendul care tocmai a trecut a avut loc expoziția AiA la Sat, organizată de Asociația pentru Inovare Artistică în colaborare cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Expoziția de artiști locali s-a desfășurat în Parcul Etnografic Romulus Vuia și a inclus 55 de artiști din mai multe medii: pictură, sculptură, muzică ceramică, fotografie, design. Evenimentul a fost creat cu scopul promovării artiștilor locali și conectării cu natura, oamenii și arta. Următoarea ediție se vrea a fi una mai mare și de impact. (Monitorul Cluj)
5. După mai multe săptămâni în care spectacolele au putut fi vizionate doar sub formă de înregistrări, Teatrul de Păpuși Puck își reia activitatea în mediul offline. Spectacolele de teatru de păpuși se vor desfășura în perioada 27 iunie-25 iulie, la fiecare sfârșit de săptămână, de la ora 11, în curtea Muzeului Național de Artă din Cluj-Napoca. (Detalii aici)
Tu despre ce alte noutăți ai mai citit în ultima săptămână? Scrie-ne dacă vrei să includem o știre care ți se pare că s-ar potrivi în articol.